Print Page Options
Previous Prev Day Next DayNext

Old/New Testament

Each day includes a passage from both the Old Testament and New Testament.
Duration: 365 days
Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)
Version
Isaia 53-55

53 Cine a crezut(A) în ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut braţul(B) Domnului? El a crescut(C) înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr-un pământ uscat. N-avea(D) nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă. Dispreţuit(E) şi părăsit de oameni, om al durerii şi obişnuit(F) cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu(G) L-am băgat în seamă. Totuşi El(H) suferinţele noastre le-a purtat şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit. Dar El era străpuns(I) pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El şi, prin rănile Lui, suntem tămăduiţi. Noi(J) rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră, a tuturor. Când a fost chinuit şi asuprit, n-a(K) deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci(L) la măcelărie şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura. El a fost luat prin apăsare şi judecată, dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters(M) de pe pământul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu? Groapa(N) Lui a fost pusă între cei răi, şi mormântul Lui la un loc cu cel bogat, măcar că nu săvârşise nicio nelegiuire şi nu se găsise niciun vicleşug(O) în gura Lui. 10 Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferinţă… Dar, după ce Îşi va da viaţa ca jertfă(P) pentru păcat, va vedea o sămânţă de urmaşi, va trăi multe zile(Q) şi lucrarea(R) Domnului va propăşi în mâinile Lui. 11 Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. Prin(S) cunoştinţa Lui, Robul(T) Meu cel neprihănit(U) va pune[a] pe mulţi oameni într-o stare după voia lui Dumnezeu(V) şi va lua(W) asupra Lui povara nelegiuirilor lor. 12 De(X) aceea Îi voi da partea Lui la un loc cu cei mari şi(Y) va împărţi prada cu cei puternici, pentru că S-a dat pe Sine Însuşi la moarte şi a fost pus în numărul(Z) celor fărădelege, pentru că a purtat păcatele multora şi S-a(AA) rugat pentru cei vinovaţi.

Fericirea care aşteaptă pe Israel

54 „Bucură-te, stearpo(AB), care nu mai naşti! Izbucneşte în strigăte de bucurie şi veselie, tu care nu mai ai durerile naşterii! Căci(AC) fiii celei lăsate de bărbat vor fi mai mulţi decât fiii celei măritate, zice Domnul. Lărgeşte(AD) locul cortului tău şi întinde învelitoarele locuinţei tale! Nu te opri! Lungeşte-ţi funiile şi întăreşte-ţi ţăruşii! Căci te vei întinde la dreapta şi la stânga, sămânţa(AE) ta va cotropi neamurile şi va locui cetăţile pustii. Nu te teme, căci nu vei rămâne de ruşine; nu roşi, căci nu vei fi acoperită de ruşine, ci vei uita şi ruşinea tinereţii tale şi nu-ţi vei mai aduce aminte de văduvia ta, căci(AF) Făcătorul tău este bărbatul tău: Domnul(AG) este Numele Lui şi Răscumpărătorul tău este Sfântul lui Israel. El Se numeşte Dumnezeul(AH) întregului pământ, căci Domnul te(AI) cheamă înapoi ca pe o femeie părăsită şi cu inima întristată, ca pe o nevastă din tinereţe, care a fost izgonită, zice Dumnezeul tău.” „Câteva(AJ) clipe te părăsisem, dar(AK) te voi primi înapoi cu mare dragoste. Într-o izbucnire de mânie, Îmi ascunsesem o clipă Faţa de tine, dar Mă voi îndura de tine cu o dragoste veşnică, zice Domnul, Răscumpărătorul tău. Şi lucrul acesta va fi pentru Mine ca şi cu apele lui Noe: după cum jurasem că apele lui Noe(AL) nu vor mai veni pe pământ, tot aşa jur că nu Mă voi mai mânia pe tine şi nu te voi mai mustra. 10 Pot să se mute(AM) munţii, pot să se clatine dealurile, dar(AN) dragostea Mea nu se va muta de la tine şi legământul Meu de pace nu se va clătina”, zice Domnul, care are milă de tine. 11 „Nenorocito, bătuto de furtună şi nemângâiato! Iată, îţi voi împodobi(AO) pietrele scumpe cu antimoniu şi-ţi voi da temelii de safir. 12 Îţi voi face crestele zidurilor de rubin, porţile de pietre scumpe şi tot ocolul de nestemate. 13 Toţi fiii tăi vor fi ucenici(AP) ai Domnului şi mare(AQ) va fi propăşirea fiilor tăi. 14 Vei fi întărită prin neprihănire. Izgoneşte neliniştea, căci n-ai nimic de temut, şi spaima, căci nu se va apropia de tine. 15 Dacă se urzesc uneltiri, nu vin de la Mine; oricine se va uni împotriva ta va cădea sub puterea ta.” 16 „Iată, Eu am făcut pe meşterul care suflă cărbunii în foc şi face o armă după meşteşugul lui. Dar tot Eu am făcut şi pe nimicitor ca s-o sfărâme. 17 Orice armă făurită împotriva ta va fi fără putere şi pe orice limbă care se va ridica la judecată împotriva ta, o vei osândi. Aceasta este moştenirea robilor Domnului, aşa(AR) este mântuirea care le vine de la Mine”, zice Domnul.

Toate popoarele chemate

55 „Voi(AS), toţi cei însetaţi, veniţi la ape, chiar şi cel ce n-are bani! Veniţi(AT) şi cumpăraţi bucate, veniţi şi cumpăraţi vin şi lapte, fără bani şi fără plată! De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură? Ascultaţi-Mă dar, şi veţi mânca ce este bun şi sufletul vostru se va desfăta cu bucate gustoase. Luaţi aminte şi veniţi(AU) la Mine, ascultaţi, şi sufletul vostru va trăi, căci(AV) Eu voi încheia cu voi un legământ veşnic, ca să întăresc îndurările(AW) Mele faţă de David. Iată, l-am pus martor(AX) pe lângă popoare, cap şi stăpânitor(AY) al popoarelor. Într-adevăr(AZ), vei chema neamuri pe care nu le cunoşti şi(BA) popoare care nu te cunosc vor alerga la tine pentru Domnul, Dumnezeul tău, pentru Sfântul lui Israel, care(BB) te proslăveşte.” „Căutaţi(BC) pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemaţi-L câtă vreme este aproape. Să se lase(BD) cel rău de calea lui şi omul nelegiuit să se lase de gândurile(BE) lui, să se întoarcă la Domnul care(BF) va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu oboseşte iertând. Căci(BG) gândurile Mele nu sunt gândurile voastre şi căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul. Ci cât(BH) sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre. 10 Căci, după cum(BI) ploaia şi zăpada se pogoară din ceruri şi nu se mai întorc înapoi, ci udă pământul şi-l fac să rodească şi să odrăslească, pentru ca să dea sămânţă semănătorului şi pâine celui ce mănâncă, 11 tot aşa(BJ) şi Cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele. 12 Da(BK), veţi ieşi cu bucurie şi veţi fi călăuziţi în pace. Munţii şi dealurile vor răsuna(BL) de veselie înaintea voastră şi toţi(BM) copacii din câmpie vor bate din palme. 13 În(BN) locul spinului(BO) se va înălţa chiparosul, în locul mărăcinilor va creşte mirtul. Şi lucrul acesta va fi o slavă(BP) pentru Domnul, un semn veşnic, nepieritor.”

2 Tesaloniceni 1

Pavel, Silvan şi(A) Timotei, către Biserica tesalonicenilor, care este în(B) Dumnezeu, Tatăl nostru, şi în Domnul Isus Hristos: Har(C) şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos! Trebuie(D) să mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, fraţilor, cum se şi cuvine, pentru că credinţa voastră merge mereu crescând şi dragostea fiecăruia din voi toţi faţă de ceilalţi se măreşte tot mai mult. De aceea ne(E) lăudăm cu voi în Bisericile lui Dumnezeu pentru(F) statornicia şi credinţa voastră în(G) toate prigonirile şi necazurile pe care le suferiţi. Aceasta este o(H) dovadă lămurită despre dreapta judecată a lui Dumnezeu, întrucât veţi fi găsiţi vrednici de Împărăţia lui Dumnezeu, pentru(I) care şi suferiţi. Fiindcă(J) Dumnezeu găseşte că este drept să dea întristare celor ce vă întristează şi să vă dea odihnă(K) atât vouă, care sunteţi întristaţi, cât şi nouă, la descoperirea Domnului(L) Isus din cer, cu îngerii puterii Lui, într-o(M) flacără de foc, ca să pedepsească pe cei ce(N) nu cunosc pe Dumnezeu şi pe cei ce nu(O) ascultă de Evanghelia Domnului nostru Isus Hristos. Ei(P) vor avea ca pedeapsă o pierzare veşnică de la faţa Domnului şi de la(Q) slava puterii Lui 10 când(R) va veni în ziua aceea, ca să fie proslăvit în sfinţii Săi şi(S) privit cu uimire în toţi cei ce vor fi crezut; căci voi aţi crezut mărturisirea făcută de noi înaintea voastră. 11 De aceea ne rugăm necurmat pentru voi, ca Dumnezeul nostru să(T) vă găsească vrednici de chemarea Lui şi să împlinească în voi, cu putere, orice dorinţă de bunătate(U) şi orice lucrare izvorâtă din credinţă, 12 pentru ca(V) Numele Domnului nostru Isus Hristos să fie proslăvit în voi şi voi, în El, potrivit cu harul Dumnezeului nostru şi al Domnului Isus Hristos.

Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)

Copyright of the Cornilescu Bible © 1924 belongs to British and Foreign Bible Society. Copyright © 2010, 2014 of the revised edition in Romanian language belongs to the Interconfessional Bible Society of Romania, with the approval of the British and Foreign Bible Society.