Print Page Options
Previous Prev Day Next DayNext

Old/New Testament

Each day includes a passage from both the Old Testament and New Testament.
Duration: 365 days
Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)
Version
Ecclesiast 10-12

10 Muştele moarte strică şi acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot aşa, puţină nebunie biruie înţelepciunea şi slava. Inima înţeleptului este la dreapta lui, iar inima nebunului, la stânga lui. Şi pe orice drum ar merge nebunul, peste tot îi lipseşte mintea şi(A) spune tuturor că este un nebun! Când izbucneşte împotriva ta mânia celui ce stăpâneşte, nu-ţi(B) părăsi locul, căci(C) sângele rece te păzeşte de mari păcate. Este un rău pe care l-am văzut sub soare, ca o greşeală care vine de la cel ce cârmuieşte: nebunia(D) este pusă în dregătorii înalte, iar bogaţii stau în locuri de jos. Am văzut robi călări(E) şi voievozi mergând pe jos ca nişte robi. Cine(F) sapă groapa altuia cade el în ea şi cine surpă un zid va fi muşcat de un şarpe. Cine sfărâmă pietre este rănit de ele şi cine despică lemne este în primejdie. 10 Când se toceşte fierul şi rămâne neascuţit, trebuie să-ţi îndoieşti puterile; de aceea la izbândă ajungi prin înţelepciune. 11 Când muşcă şarpele, fiindcă n-a(G) fost vrăjit, vrăjitorul n-are niciun câştig din meşteşugul lui. 12 Cuvintele(H) unui înţelept sunt plăcute, dar(I) buzele nebunului îi aduc pieirea. 13 Cel dintâi cuvânt care-i iese din gură este nebunie, şi cel din urmă este o nebunie şi mai rea. 14 Nebunul(J) spune o mulţime de vorbe, măcar că omul nu ştie ce se va întâmpla. Şi cine-i va spune ce(K) va fi după el? 15 Truda nebunului oboseşte pe cel ce nu cunoaşte drumul spre cetate. 16 Vai(L) de tine, ţară al cărei împărat este un copil şi ai cărei voievozi benchetuiesc de dimineaţă! 17 Ferice de tine, ţară al cărei împărat este de neam mare şi ai cărei voievozi(M) mănâncă la vremea potrivită, ca să-şi întărească puterile, nu ca să se dedea la beţie! 18 Când mâinile sunt leneşe, se lasă grinda şi când se lenevesc mâinile, plouă în casă. 19 Ospeţele se fac pentru petrecere, vinul(N) înveseleşte viaţa, iar argintul le dă pe toate. 20 Nu blestema pe împărat nici chiar în gând şi nu(O) blestema pe cel bogat în odaia în care te culci, căci s-ar putea întâmpla ca pasărea cerului să-ţi ducă vorba şi un sol înaripat să-ţi dea pe faţă vorbele.

11 Aruncă-ţi pâinea pe(P) ape şi(Q), după multă vreme, o vei găsi iarăşi! Împarte-o(R) în(S) şapte şi chiar în opt, căci(T) nu ştii ce nenorocire poate da peste pământ. Când se umplu norii de ploaie, o varsă pe pământ. Oriîncotro ar cădea copacul, fie spre miazăzi, fie spre miazănoapte, în locul unde cade, acolo rămâne. Cine se uită după vânt nu va semăna şi cine se uită după nori nu va secera. Cum nu(U) ştii care este calea vântului, nici(V) cum se fac oasele în pântecele femeii însărcinate, tot aşa nu cunoşti nici lucrarea lui Dumnezeu, care le face pe toate. Dimineaţa seamănă-ţi sămânţa şi până seara nu lăsa mâna să ţi se odihnească, fiindcă nu ştii ce va izbuti: aceasta sau aceea sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune. Dulce este lumina şi o plăcere pentru ochi să(W) vadă soarele. Deci, dacă un om trăieşte mulţi ani, să se bucure în toţi anii aceştia şi să se gândească ce multe vor fi zilele de întuneric. Tot ce va veni este deşertăciune. Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă(X) pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi, dar să ştii că, pentru toate acestea, te va chema Dumnezeu(Y) la judecată. 10 Goneşte(Z) orice necaz din inima ta şi depărtează răul din trupul tău, căci(AA) tinereţea şi zorile vieţii sunt trecătoare.

12 Dar adu-ţi(AB) aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu se apropie anii când vei zice: „Nu găsesc nicio plăcere în ei”; până nu se întunecă soarele şi lumina, luna şi stelele şi până nu se întorc norii îndată după ploaie; până nu încep să tremure paznicii casei (mâinile) şi să se încovoaie cele tari (picioarele); până nu se opresc cei ce macină (dinţii), căci s-au împuţinat; până nu se întunecă cei ce se uită pe ferestre (ochii); până nu se închid cele două uşi dinspre uliţă (buzele); când uruitul morii slăbeşte, te scoli la ciripitul unei păsări, glasul tuturor cântăreţelor(AC) se aude înăbuşit, te temi de orice înălţime şi te sperii pe drum; până nu înfloreşte migdalul cu peri albi şi de abia se târăşte lăcusta; până nu-ţi trec poftele, căci omul merge spre casa(AD) lui cea veşnică, şi bocitorii(AE) cutreieră uliţele; până nu se rupe funia de argint, până nu se sfărâmă vasul de aur, până nu se sparge găleata la izvor şi până nu se strică roata de la fântână; până nu se(AF) întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi(AG) până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care(AH) l-a dat. O, deşertăciune a deşertăciunilor, zice Eclesiastul; totul este deşertăciune! Pe lângă faptul că Eclesiastul a fost înţelept, el a mai învăţat şi ştiinţa pe popor, a cercetat, a adâncit şi a întocmit(AI) un mare număr de zicători. 10 Eclesiastul a căutat să afle cuvinte plăcute şi să scrie întocmai cuvintele adevărului. 11 Cuvintele înţelepţilor sunt ca nişte bolduri şi, strânse la un loc, sunt ca nişte cuie bătute, date de un singur stăpân. 12 Încolo, fiule, ia învăţătură din aceste lucruri; dacă ai voi să faci o mulţime de cărţi, să ştii că n-ai mai isprăvi, şi multă(AJ) învăţătură oboseşte trupul. 13 Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te(AK) de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. 14 Căci Dumnezeu va aduce orice(AL) faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.

Galateni 1

Urare

Pavel, apostol nu de la oameni, nici(A) printr-un om, ci prin(B) Isus Hristos şi prin Dumnezeu Tatăl, care(C) L-a înviat din morţi, şi toţi fraţii care(D) sunt împreună cu mine, către Bisericile(E) Galatiei: Har(F) şi pace vouă de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul nostru Isus Hristos! El(G) S-a dat pe Sine Însuşi pentru păcatele noastre ca să ne smulgă din acest(H) veac rău, după voia Dumnezeului nostru şi Tatăl. A Lui să fie slava în vecii vecilor! Amin.

Nestatornicia galatenilor

Mă mir că treceţi aşa de repede de la Cel ce v-a chemat prin harul lui Hristos la o altă Evanghelie(I). Nu doar că(J) este o altă Evanghelie, dar sunt unii oameni care vă tulbură şi voiesc să răstoarne Evanghelia lui Hristos. Dar chiar dacă noi(K) înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema! Cum am mai spus, o spun şi acum: Dacă vă propovăduieşte cineva o Evanghelie deosebită(L) de aceea pe care aţi primit-o, să fie anatema! 10 Caut(M) eu oare(N), în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut(O) să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos.

Evanghelia lui Pavel

11 Fraţilor(P), vă mărturisesc că Evanghelia propovăduită de mine nu este de obârşie omenească, 12 pentru că n-am primit-o, nici(Q) n-am învăţat-o de la vreun om, ci prin(R) descoperirea lui Isus Hristos. 13 Aţi auzit, în adevăr, care era purtarea mea de altădată, în religia iudeilor. Cum, adică, prigoneam peste(S) măsură de mult Biserica lui Dumnezeu şi făceam prăpăd(T) în ea 14 şi cum eram mai înaintat în religia iudeilor decât mulţi din neamul meu de o vârstă cu mine. Eram însufleţit de o râvnă(U) nespus de mare pentru datinile strămoşeşti(V). 15 Dar, când Dumnezeu, care(W) m-a pus deoparte din pântecele maicii mele şi m-a chemat prin harul Său, a găsit cu cale 16 (X) descopere în mine pe Fiul Său, ca să-L vestesc(Y) între neamuri, îndată n-am întrebat pe niciun om(Z), 17 nici nu m-am suit la Ierusalim, la cei ce au fost apostoli înainte de mine, ci m-am dus în Arabia. Apoi m-am întors din nou la Damasc. 18 După trei ani, m-am suit(AA) la Ierusalim să fac cunoştinţă cu Chifa şi am rămas la el cincisprezece zile. 19 Dar n-am văzut pe(AB) niciun alt apostol, decât pe(AC) Iacov, fratele Domnului. 20 În cele ce vă scriu, iată(AD), înaintea lui Dumnezeu, nu mint. 21 După aceea(AE) m-am dus în ţinuturile Siriei şi Ciliciei. 22 Şi eram încă necunoscut la faţă Bisericilor(AF) lui Hristos(AG), care sunt în Iudeea. 23 Ele auzeau doar spunându-se: „Cel ce ne prigonea odinioară acum propovăduieşte credinţa pe care căuta s-o nimicească odinioară”. 24 Şi slăveau pe Dumnezeu din pricina mea.

Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)

Copyright of the Cornilescu Bible © 1924 belongs to British and Foreign Bible Society. Copyright © 2010, 2014 of the revised edition in Romanian language belongs to the Interconfessional Bible Society of Romania, with the approval of the British and Foreign Bible Society.