Print Page Options
Previous Prev Day Next DayNext

Old/New Testament

Each day includes a passage from both the Old Testament and New Testament.
Duration: 365 days
Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)
Version
Deuteronom 16-18

Paştele

16 Păzeşte luna(A) spicelor şi prăznuieşte Sărbătoarea Paştelor în cinstea Domnului, Dumnezeului tău, căci în luna spicelor(B) te-a scos Domnul, Dumnezeul tău, din Egipt, noaptea(C). Să jertfeşti Paştele în cinstea Domnului, Dumnezeului tău, jertfele tale de oi şi boi(D), în locul(E) pe care-l va alege Domnul ca să-Şi aşeze Numele acolo. În timpul sărbătorii, să nu mănânci(F) pâine dospită, ci şapte zile să mănânci azimi, pâinea întristării, căci ai ieşit în grabă din ţara Egiptului: aşa să faci, ca să-ţi aduci aminte toată viaţa ta de ziua când ai ieşit din ţara Egiptului. Să nu se vadă aluat(G) la tine, pe toată întinderea ţării tale, timp de şapte zile şi nicio parte din(H) vitele pe care le vei jertfi în seara celei dintâi zile să nu fie păstrată peste noapte, până dimineaţa. Nu vei putea să jertfeşti Paştele în vreunul din locurile pe care ţi le dă Domnul, Dumnezeul tău, ca locuinţă, ci în locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, ca să-Şi aşeze Numele în el, acolo să jertfeşti Paştele, seara(I), la apusul soarelui, pe vremea ieşirii tale din Egipt. (J) fierbi vita tăiată şi s-o mănânci(K) în locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău. Şi dimineaţa, vei putea să te întorci şi să te duci în corturile tale. Şase zile să mănânci azimi şi a şaptea zi(L) să fie o adunare de sărbătoare în cinstea Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea.

Sărbătoarea Săptămânilor

Să numeri şapte(M) săptămâni; de când vei începe seceratul grâului, să începi să numeri şapte săptămâni. 10 Apoi să prăznuieşti Sărbătoarea Săptămânilor şi să aduci daruri de bunăvoie, după(N) binecuvântarea pe care ţi-o va da Domnul, Dumnezeul tău. 11 Să te(O) bucuri înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, ca să locuiască Numele Lui acolo, tu, fiul tău şi fiica ta, robul şi roaba ta, levitul care va fi în cetăţile tale şi străinul, orfanul şi văduva care vor fi în mijlocul tău. 12 Să-ţi aduci(P) aminte că ai fost rob în Egipt şi să păzeşti şi să împlineşti legile acestea.

Sărbătoarea Corturilor

13 Să prăznuieşti(Q) Sărbătoarea Corturilor şapte zile, după ce îţi vei strânge roadele din arie şi din teasc. 14 Să te(R) bucuri la sărbătoarea aceasta, tu, fiul tău şi fiica ta, robul şi roaba ta şi levitul, străinul, orfanul şi văduva care vor fi în cetăţile tale. 15 Să prăznuieşti sărbătoarea şapte(S) zile în cinstea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul, căci Domnul, Dumnezeul tău, te va binecuvânta în toate roadele tale şi în tot lucrul mâinilor tale, şi de aceea să fii vesel. 16 De trei(T) ori pe an, toţi bărbaţii să se înfăţişeze înaintea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege El: la Sărbătoarea Azimilor, la Sărbătoarea Săptămânilor şi la Sărbătoarea Corturilor. Să nu(U) se înfăţişeze cu mâinile goale înaintea Domnului. 17 Fiecare să dea ce va putea, după binecuvântarea(V) pe care i-o va da Domnul, Dumnezeul tău.

Aşezarea judecătorilor

18 Să pui judecători(W) şi dregători în toate cetăţile pe care ţi le dă Domnul, Dumnezeul tău, după seminţiile tale, şi ei să judece poporul cu dreptate. 19 Să n-atingi(X) niciun drept, să nu(Y) cauţi la faţa oamenilor şi să nu iei daruri(Z), căci darurile orbesc ochii înţelepţilor şi sucesc cuvintele celor drepţi. 20 Să urmezi cu scumpătate dreptatea, ca să(AA) trăieşti şi să stăpâneşti ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.

Idolii şi stâlpii

21 Să nu-ţi(AB) aşezi niciun idol de lemn lângă altarul pe care-l vei ridica Domnului, Dumnezeului tău. 22 Să nu(AC) ridici nici stâlpi idoleşti, care sunt urâţi de Domnul, Dumnezeul tău.

Închinarea la idoli

17 Să n-aduci(AD) jertfă Domnului, Dumnezeului tău, vreun bou sau vreun miel care să aibă vreun cusur sau vreo meteahnă trupească, căci ar fi o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeului tău.

Pedeapsa pentru închinarea la idoli

Se(AE) va găsi poate în mijlocul tău, într-una din cetăţile pe care ţi le dă Domnul, Dumnezeul tău, un bărbat sau o femeie care să facă ce este rău înaintea Domnului, Dumnezeului tău, şi care să calce(AF) legământul Lui, care să meargă după alţi dumnezei ca să le slujească şi să se închine înaintea lor, după Soare(AG), Lună sau toată oştirea cerurilor, aşa cum eu(AH) n-am poruncit. De îndată ce vei(AI) lua cunoştinţă şi vei afla lucrul acesta, să faci cercetări amănunţite. Dacă lucrul este adevărat, dacă faptul este întemeiat, dacă urâciunea aceasta a fost săvârşită în Israel, atunci să aduci la porţile cetăţii tale pe bărbatul sau femeia care va fi vinovată de această faptă rea şi să ucizi cu pietre(AJ) sau să pedepseşti cu moartea pe bărbatul acela sau pe femeia aceea. Cel vinovat de moarte să fie omorât pe mărturia(AK) a doi sau trei martori; să nu fie omorât pe mărturia unui singur martor. Întâi mâna(AL) martorilor să se ridice asupra lui ca să-l omoare şi apoi mâna întregului popor. Să scoţi(AM) astfel răul din mijlocul tău.

Scaunul de judecată

Dacă ţi(AN) se va părea prea greu de judecat o pricină privitoare la un omor(AO), la o neînţelegere sau la o rănire şi va da prilej la ceartă înăuntrul cetăţii tale, să te scoli şi să te(AP) sui la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău. Să te(AQ) duci la preoţi, leviţi, şi la cel ce va împlini atunci slujba de judecător(AR), să-i întrebi, şi ei îţi vor spune(AS) hotărârea legii. 10 Să faci cum îţi vor spune ei în locul pe care-l va alege Domnul şi să ai grijă să faci cum te vor învăţa ei. 11 Să faci după legea pe care te vor învăţa şi după hotărârea pe care o vor rosti ei, să nu te abaţi de la ce-ţi vor spune ei, nici la dreapta, nici la stânga. 12 Omul(AT) care, din mândrie, nu va asculta de preotul pus(AU) acolo ca să slujească Domnului, Dumnezeului tău, sau care nu va asculta de judecător, omul acela să fie pedepsit cu moartea. Să scoţi(AV) astfel răul din mijlocul lui Israel, 13 pentru ca tot(AW) poporul să audă, să se teamă şi să nu se mai îngâmfe.

Lege pentru împărat

14 După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău, şi o vei stăpâni, după ce-ţi vei aşeza locuinţa şi vei zice: ‘Vreau să pun peste(AX) mine un împărat, ca toate neamurile care mă înconjoară’, 15 să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l(AY) va alege Domnul, Dumnezeul tău, şi anume să iei un împărat din(AZ) mijlocul fraţilor tăi; nu vei putea să pui împărat pe un străin, care să nu fie fratele tău. 16 Dar să n-aibă mulţi cai(BA) şi să nu întoarcă(BB) pe popor în Egipt ca să aibă mulţi cai, căci Domnul(BC) v-a zis: ‘Să nu vă mai(BD) întoarceţi pe drumul acela.’ 17 Să nu aibă un mare număr de neveste, ca să nu i se abată(BE) inima, şi să nu strângă mari grămezi de argint şi aur. 18 Când se va aşeza(BF) pe scaunul de domnie al împărăţiei lui, să scrie pentru el, într-o carte, o copie a acestei legi, pe care s-o ia de la preoţii(BG) din neamul leviţilor. 19 Va trebui(BH) s-o aibă cu el şi s-o citească în toate zilele vieţii lui, ca să înveţe să se teamă de Domnul, Dumnezeul lui, să păzească şi să împlinească toate cuvintele din legea aceasta şi toate poruncile acestea, 20 pentru ca inima lui să nu se înalţe mai presus de fraţii lui şi să nu se abată(BI) de la poruncile acestea nici la dreapta, nici la stânga şi să aibă astfel multe zile în împărăţia lui, el şi copiii lui, în mijlocul lui Israel.

Drepturile preoţilor şi leviţilor

18 Preoţii, leviţii, şi toată seminţia lui Levi, să nu aibă(BJ) nici parte de moşie, nici moştenire în Israel; să se hrănească din jertfele mistuite de foc(BK) în cinstea Domnului şi din darurile aduse Domnului. Să nu aibă moştenire în mijlocul fraţilor lor: Domnul va fi moştenirea lor, cum le-a spus. Iată care va fi dreptul preoţilor de la popor: cei ce vor aduce o jertfă, fie bou, fie miel, să dea(BL) preotului spata, fălcile şi pântecele. Să-i dai cele dintâi(BM) roade din grâul tău, din mustul tău şi din untdelemnul tău şi pârga din lâna oilor tale, căci pe el(BN) l-a ales Domnul, Dumnezeul tău, dintre toate seminţiile, ca să facă(BO) slujba în Numele Domnului, el şi fiii lui, în toate zilele. Când va pleca un levit din una din cetăţile tale, din locul unde locuieşte(BP) el în Israel, ca să se ducă, după deplina dorinţă a sufletului său, în locul pe care-l va alege(BQ) Domnul şi va face slujbă în Numele Domnului, Dumnezeului tău, ca(BR) toţi fraţii lui leviţi care stau înaintea Domnului, va primi ca hrană o parte(BS) la fel cu a lor şi, pe lângă ea, se va bucura şi de veniturile ieşite din vânzarea averii lui părinteşti.

Ghicirea şi vrăjitoria

După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău, să nu te(BT) înveţi să faci după urâciunile neamurilor acelora. 10 Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă(BU) pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul(BV) de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, 11 de descântător(BW), nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe(BX) pe morţi. 12 Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului şi din pricina(BY) acestor lucruri va izgoni Domnul, Dumnezeul tău, pe aceste neamuri dinaintea ta. 13 Tu să te ţii în totul totului tot numai de Domnul, Dumnezeul tău. 14 Căci neamurile acelea pe care le vei izgoni ascultă de cei ce citesc în stele şi de ghicitori, dar ţie, Domnul, Dumnezeul tău, nu-ţi îngăduie lucrul acesta.

Un mare proroc

15 Domnul, Dumnezeul tău, îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un proroc(BZ) ca mine: să ascultaţi de el! 16 Astfel, el va răspunde la cererea pe care ai făcut-o Domnului, Dumnezeului tău, la Horeb, în ziua adunării(CA) poporului, când ziceai: ‘Să nu(CB) mai aud glasul Domnului, Dumnezeului meu, şi să nu mai văd acest foc mare, ca să nu mor.’ 17 Atunci, Domnul mi-a zis: ‘Ce au zis ei, este bine(CC). 18 Le voi ridica din mijlocul fraţilor lor un(CD) proroc ca tine, voi pune(CE) cuvintele Mele în gura lui şi el(CF) le va spune tot ce-i voi porunci Eu. 19 Şi dacă cineva(CG) nu va asculta de cuvintele Mele, pe care le va spune el în Numele Meu, Eu îi voi cere socoteală. 20 Dar prorocul(CH) care va avea îndrăzneala să spună în Numele Meu un cuvânt pe care nu-i voi porunci să-l spună sau care va vorbi în numele(CI) altor dumnezei, prorocul acela să fie pedepsit cu moartea.’ 21 Poate că vei zice în inima ta: ‘Cum vom cunoaşte cuvântul pe care nu-l va spune Domnul?’ 22 Când ceea ce(CJ) va spune prorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc şi nu se va întâmpla(CK), va fi un cuvânt pe care nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din îndrăzneală(CL): să n-ai teamă de el.

Marcu 13:1-20

Dărâmarea Ierusalimului şi venirea Fiului omului

13 Când a ieşit(A) Isus din Templu, unul din ucenicii Lui i-a zis: „Învăţătorule, uită-Te ce pietre şi ce zidiri!” Isus i-a răspuns: „Vezi tu aceste zidiri mari? Nu(B) va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată.” Apoi a şezut pe Muntele Măslinilor în faţa Templului. Şi Petru, Iacov, Ioan şi Andrei L-au întrebat deoparte: „Spune-ne(C) când se vor întâmpla aceste lucruri şi care va fi semnul când se vor împlini toate aceste lucruri?” Isus a început atunci să le spună: „Băgaţi de seamă(D) să nu vă înşele cineva. Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu şi vor zice: ‘Eu sunt Hristosul!’ Şi vor înşela pe mulţi. Când veţi auzi despre războaie şi veşti de războaie, să nu vă înspăimântaţi, căci lucrurile acestea trebuie să se întâmple. Dar încă nu va fi sfârşitul. Un neam se va scula împotriva altui neam şi o împărăţie, împotriva altei împărăţii; pe alocuri vor fi cutremure de pământ, foamete şi tulburări. Aceste(E) lucruri vor fi începutul durerilor. Luaţi seama(F) la voi înşivă. Au să vă dea pe mâna soboarelor judecătoreşti şi veţi fi bătuţi în sinagogi; din pricina Mea veţi fi duşi înaintea dregătorilor şi înaintea împăraţilor, pentru ca să le slujiţi de mărturie. 10 Mai(G) întâi trebuie ca Evanghelia să fie propovăduită tuturor neamurilor. 11 Când(H) vă vor duce să vă dea în mâinile lor, să nu vă îngrijoraţi mai dinainte cu privire la cele ce veţi vorbi, ci să vorbiţi orice vi se va da să vorbiţi în ceasul acela, căci nu voi veţi vorbi, ci(I) Duhul Sfânt. 12 Fratele va(J) da la moarte pe frate-său şi tatăl, pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinţilor lor şi-i vor omorî. 13 Veţi(K) fi urâţi de toţi pentru Numele Meu, dar cine(L) va răbda până la sfârşit va fi mântuit.

Îndemn la veghere

14 Când(M) veţi vedea urâciunea pustiirii stând(N) acolo unde nu se cade să fie – cine citeşte să înţeleagă –, atunci cei(O) ce vor fi în Iudeea să fugă la munţi. 15 Cine va fi pe acoperişul casei să nu se pogoare şi să nu intre în casă, ca să-şi ia ceva din ea. 16 Şi cine va fi la câmp să nu se întoarcă să-şi ia haina. 17 Vai(P) de femeile care vor fi însărcinate şi de cele ce vor da ţâţă în zilele acelea! 18 Rugaţi-vă ca lucrurile acestea să nu se întâmple iarna. 19 Pentru că(Q) în zilele acelea va fi un necaz aşa de mare, cum n-a fost de la începutul lumii pe care a făcut-o Dumnezeu până azi şi cum nici nu va mai fi vreodată. 20 Şi dacă n-ar fi scurtat Domnul zilele acelea, nimeni n-ar scăpa, dar le-a scurtat din pricina celor aleşi.

Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)

Copyright of the Cornilescu Bible © 1924 belongs to British and Foreign Bible Society. Copyright © 2010, 2014 of the revised edition in Romanian language belongs to the Interconfessional Bible Society of Romania, with the approval of the British and Foreign Bible Society.