Print Page Options
Previous Prev Day Next DayNext

Chronological

Read the Bible in the chronological order in which its stories and events occurred.
Duration: 365 days
Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)
Version
Evrei 1-6

După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri(A) şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul(B) acestor zile, ne-a vorbit(C) prin Fiul, pe(D) care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin(E) care a făcut şi veacurile. El, care(F) este oglindirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui şi care ţine(G) toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui, a făcut(H) curăţirea păcatelor şi a şezut(I) la dreapta Măririi, în locurile preaînalte, ajungând cu atât mai presus de îngeri, cu cât a(J) moştenit un Nume mult mai minunat decât al lor. Căci căruia dintre îngeri a zis El vreodată: „Tu eşti Fiul(K) Meu, astăzi Te-am născut?” şi iarăşi: „Eu(L) Îi voi fi Tată, şi El Îmi va fi Fiu?” Şi, când duce iarăşi în lume pe Cel întâi născut(M), zice: „Toţi(N) îngerii lui Dumnezeu să I se închine!” Şi despre îngeri zice: „Din vânturi face(O) îngeri ai Lui, şi dintr-o flacără de foc, slujitori ai Lui”, pe când Fiului I-a zis: „Scaunul(P) Tău de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate. Tu ai iubit neprihănirea şi ai urât nelegiuirea, de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a(Q) uns cu un untdelemn de bucurie mai presus decât pe tovarăşii Tăi.” 10 Şi iarăşi: „La(R) început, Tu, Doamne, ai întemeiat pământul şi cerurile sunt lucrarea mâinilor Tale. 11 Ele(S) vor pieri, dar Tu rămâi; toate se vor învechi ca o haină; 12 le vei face sul ca pe o manta şi vor fi schimbate, dar Tu eşti acelaşi şi anii Tăi nu se vor sfârşi.” 13 Şi căruia din îngeri i-a zis El vreodată: „Şezi(T) la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi aşternut al picioarelor Tale”? 14 Nu sunt oare(U) toţi duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moşteni(V) mântuirea?

De aceea, cu atât mai mult trebuie să ne ţinem de lucrurile pe care le-am auzit, ca să nu fim depărtaţi de ele. Căci, dacă Cuvântul vestit(W) prin îngeri s-a dovedit nezguduit şi dacă orice(X) abatere şi orice neascultare şi-a primit o dreaptă răsplătire, cum(Y) vom scăpa noi dacă stăm nepăsători faţă de o mântuire aşa de mare, care(Z), după ce a fost vestită întâi de Domnul, ne-a(AA) fost adeverită de cei ce au auzit-o, în timp ce Dumnezeu întărea(AB) mărturia lor cu(AC) semne, puteri şi felurite minuni şi cu darurile Duhului Sfânt, împărţite(AD) după(AE) voia Sa! În adevăr, nu unor îngeri a supus El lumea(AF) viitoare despre care vorbim. Ba încă, cineva a făcut undeva următoarea mărturisire: „Ce(AG) este omul ca să-Ţi aduci aminte de el sau fiul omului ca să-l cercetezi? L-ai făcut pentru puţină vreme mai prejos de îngeri, l-ai încununat cu slavă şi cu cinste, l-ai pus peste lucrările mâinilor Tale, toate(AH) le-ai supus sub picioarele lui.”

În adevăr, dacă i-a supus toate, nu i-a lăsat nimic nesupus. Totuşi, acum, încă nu(AI) vedem că toate îi sunt supuse. Dar pe Acela(AJ) care a fost făcut pentru „puţină vreme mai prejos decât îngerii”, adică pe Isus, Îl vedem „încununat(AK) cu slavă şi cu cinste” din pricina morţii pe care a suferit-o, pentru ca, prin harul lui Dumnezeu, El să guste moartea pentru(AL) toţi. 10 Se cuvenea, în adevăr(AM), ca Acela pentru(AN) care şi prin care sunt toate şi care voia să ducă pe mulţi fii la slavă, să desăvârşească(AO), prin suferinţe, pe Căpetenia mântuirii(AP) lor. 11 Căci Cel(AQ) ce sfinţeşte şi cei ce sunt sfinţiţi sunt(AR) dintr-unul. De aceea, Lui nu-I(AS) este ruşine să-i numească „fraţi”, 12 când zice: „Voi vesti(AT) Numele Tău fraţilor Mei; Îţi voi cânta lauda(AU) în mijlocul adunării”. 13 Şi iarăşi: „Îmi voi pune încrederea în El”. Şi în alt loc: „Iată-Mă(AV), Eu şi copiii pe care(AW) Mi i-a dat Dumnezeu!” 14 Astfel dar, deoarece copiii sunt părtaşi sângelui şi cărnii, tot aşa şi(AX) El Însuşi a fost deopotrivă părtaş la ele, pentru ca(AY), prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe Diavolul, 15 şi să izbăvească pe toţi aceia care, prin frica morţii(AZ), erau supuşi robiei toată viaţa lor. 16 Căci, negreşit, nu în ajutorul îngerilor vine El, ci în ajutorul seminţei lui Avraam. 17 Prin urmare, a trebuit să Se asemene(BA) fraţilor Săi în toate lucrurile, ca să poată fi, în ceea ce priveşte legăturile cu Dumnezeu, un mare preot milos(BB) şi vrednic de încredere, ca să facă ispăşire pentru păcatele norodului. 18 Şi(BC) prin faptul că El Însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi.

De aceea, fraţi sfinţi, care aveţi parte de chemarea(BD) cerească, aţintiţi-vă privirile la Apostolul(BE) şi Marele Preot al mărturisirii noastre, adică Isus, care a fost credincios Celui ce L-a rânduit, cum şi Moise(BF) a fost „credincios în toată casa lui Dumnezeu.” Căci El a fost găsit vrednic să aibă o slavă cu atât mai mare decât a lui Moise, cu cât cel ce(BG) a zidit o casă are mai multă cinste decât casa însăşi. Orice casă este zidită de cineva, dar Cel ce(BH) a zidit toate lucrurile este Dumnezeu. Cât despre Moise(BI), el a fost „credincios în toată casa lui Dumnezeu”, ca slugă(BJ), ca să mărturisească(BK) despre lucrurile care aveau să fie vestite mai târziu. Dar Hristos este credincios ca Fiu(BL), peste(BM) casa lui Dumnezeu. Şi casa Lui suntem noi, dacă(BN) păstrăm până la sfârşit încrederea nezguduită şi nădejdea cu care ne lăudăm. De aceea, cum zice Duhul(BO) Sfânt: „Astăzi(BP), dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile ca în ziua răzvrătirii, ca în ziua ispitirii în pustie, unde părinţii voştri M-au ispitit şi M-au pus la încercare şi au văzut lucrările Mele patruzeci de ani! 10 De aceea M-am dezgustat de neamul acesta şi am zis: ‘Ei totdeauna se rătăcesc în inima lor. N-au cunoscut căile Mele!’ 11 Am jurat dar în mânia Mea că nu vor intra în odihna Mea!” 12 Luaţi seama dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel viu. 13 Ci îndemnaţi-vă unii pe alţii în fiecare zi, câtă vreme se zice: „Astăzi”, pentru ca niciunul din voi să nu se împietrească prin înşelăciunea păcatului. 14 Căci ne-am făcut părtaşi ai lui Hristos dacă(BQ) păstrăm până la sfârşit încrederea nezguduită de la început, 15 câtă vreme se zice: „Astăzi(BR), dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii”. 16 Cine(BS) au fost, în adevăr, cei ce s-au răzvrătit după ce auziseră? N-au fost oare toţi aceia care ieşiseră din Egipt prin Moise? 17 Şi cine au fost aceia de care S-a dezgustat El patruzeci de ani? N-au fost oare cei ce păcătuiseră şi ale(BT) căror trupuri moarte au căzut în pustie? 18 Şi cui(BU) S-a jurat El că n-au să intre în odihna Lui? Nu S-a jurat oare celor ce nu ascultaseră? 19 Vedem(BV) dar că n-au putut să intre din pricina necredinţei lor.

(BW) luăm dar bine seama ca, atâta vreme cât rămâne în picioare făgăduinţa intrării în odihna Lui, niciunul din voi să nu se pomenească venit prea târziu. Căci şi nouă ni s-a adus o veste bună ca şi lor, dar lor cuvântul care le-a fost propovăduit nu le-a ajutat la nimic, pentru că n-a găsit credinţă la cei ce l-au auzit. Pe când noi(BX), fiindcă am crezut, intrăm în „odihna” despre care a vorbit El când a zis: „Am(BY) jurat în mânia Mea că nu vor intra în odihna Mea!” Măcar că lucrările Lui fuseseră isprăvite încă de la întemeierea lumii. Căci într-un loc a vorbit astfel despre ziua a şaptea: „Dumnezeu S-a(BZ) odihnit în ziua a şaptea de toate lucrările Lui”. Şi aici este zis iarăşi: „Nu vor intra în odihna Mea!” Deci, fiindcă rămâne ca să intre unii în odihna aceasta şi pentru că aceia(CA) cărora li s-a vestit întâi vestea bună n-au intrat în ea din pricina neascultării lor, El hotărăşte din nou o zi: „Astăzi(CB)”, zicând, în David, după atâta vreme, cum s-a spus mai sus: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!” Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi. Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu. 10 Fiindcă cine intră în odihna Lui se odihneşte şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale. 11 Să ne grăbim dar să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu cadă în aceeaşi(CC) pildă de neascultare. 12 Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu(CD) şi lucrător, mai(CE) tăietor decât orice sabie(CF) cu două tăişuri: pătrunde(CG) până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii. 13 Nicio(CH) făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit(CI) înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face. 14 Astfel, fiindcă avem un Mare Preot(CJ) însemnat, care(CK) a străbătut cerurile, pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, să(CL) rămânem tari în mărturisirea noastră. 15 Căci n-avem(CM) un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit(CN) ca şi noi, dar(CO) fără păcat. 16 (CP) ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.

În adevăr, orice mare preot luat din mijlocul oamenilor este pus(CQ) pentru oameni în(CR) lucrurile privitoare la Dumnezeu, ca(CS) să aducă daruri şi jertfe pentru păcate. El(CT) poate fi îngăduitor cu cei neştiutori şi rătăciţi, fiindcă şi(CU) el este cuprins de slăbiciune. Şi, din pricina(CV) acestei slăbiciuni, trebuie să aducă jertfe atât pentru păcatele lui, cât şi pentru ale norodului. Nimeni(CW) nu-şi ia cinstea aceasta singur, ci o ia dacă este chemat de Dumnezeu, cum a fost Aaron(CX). Tot aşa(CY) şi Hristos, nu Şi-a luat singur slava de a fi Mare Preot, ci o are de la Cel ce I-a zis: „Tu eşti Fiul(CZ) Meu, astăzi Te-am născut”. Şi, cum zice iarăşi într-alt loc: „Tu(DA) eşti preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec”. El este Acela care, în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând(DB) rugăciuni şi cereri cu(DC) strigăte mari şi cu lacrimi către Cel ce(DD) putea să-L izbăvească de la(DE) moarte şi fiind ascultat din pricina evlaviei Lui, măcar(DF) că era Fiu, a învăţat să asculte(DG) prin lucrurile pe care le-a suferit. Şi, după ce a fost făcut desăvârşit(DH), S-a făcut pentru toţi cei ce-L ascultă urzitorul unei mântuiri veşnice, 10 căci a fost numit de Dumnezeu: Mare Preot „după(DI) rânduiala lui Melhisedec”. 11 Asupra celor de mai sus, avem multe(DJ) de zis şi lucruri grele de tâlcuit, fiindcă v-aţi făcut greoi(DK) la pricepere. 12 În adevăr, voi, care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele(DL) dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte(DM), nu de hrană tare. 13 Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc(DN). 14 Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească(DO) binele şi răul.

De aceea, să lăsăm(DP) adevărurile începătoare ale lui Hristos şi să mergem spre cele desăvârşite, fără să mai punem din nou temelia pocăinţei de faptele moarte(DQ) şi a credinţei în Dumnezeu, învăţătura despre(DR) botezuri, despre(DS) punerea mâinilor, despre învierea morţilor(DT) şi despre(DU) judecata veşnică. Şi vom face lucrul acesta, dacă(DV) va voi Dumnezeu. Căci cei ce au fost luminaţi(DW) odată, şi au gustat darul(DX) ceresc, şi s-au făcut părtaşi(DY) Duhului Sfânt, şi au gustat Cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor(DZ), şi care totuşi au căzut, este cu neputinţă să fie înnoiţi iarăşi(EA) şi aduşi la pocăinţă, fiindcă(EB) ei răstignesc din nou, pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L dau să fie batjocorit. Când un pământ este adăpat de ploaia care cade adesea pe el şi rodeşte o iarbă folositoare celor pentru care este lucrat, capătă binecuvântare(EC) de la Dumnezeu. Dar(ED), dacă aduce spini şi mărăcini, este lepădat şi aproape să fie blestemat şi sfârşeşte prin a i se pune foc. Măcar că vorbim astfel, preaiubiţilor, totuşi de la voi aşteptăm lucruri mai bune şi care însoţesc mântuirea. 10 Căci(EE) Dumnezeu(EF) nu este nedrept ca să uite osteneala(EG) voastră şi dragostea pe care aţi arătat-o pentru Numele Lui, voi, care aţi ajutorat(EH) şi ajutoraţi pe sfinţi. 11 Dorim însă ca fiecare(EI) din voi să arate aceeaşi râvnă, ca să păstreze până la sfârşit o(EJ) deplină nădejde, 12 aşa încât să nu vă leneviţi, ci să călcaţi pe urmele celor ce, prin credinţă şi răbdare, moştenesc(EK) făgăduinţele. 13 Dumnezeu, când a dat lui Avraam făgăduinţa, fiindcă nu putea să Se jure pe unul mai mare decât El, s-a(EL) jurat pe Sine Însuşi 14 şi a zis: „Cu adevărat te voi binecuvânta şi îţi voi înmulţi foarte mult sămânţa”. 15 Şi astfel, fiindcă a aşteptat cu răbdare, a dobândit făgăduinţa. 16 Oamenii, ce-i drept, obişnuiesc să jure pe cineva mai mare; jurământul(EM) este o chezăşie care pune capăt oricărei neînţelegeri dintre ei. 17 De aceea, şi Dumnezeu, fiindcă voia să dovedească cu mai multă tărie moştenitorilor(EN) făgăduinţei nestrămutarea(EO) hotărârii Lui, a venit cu un jurământ, 18 pentru ca, prin două lucruri care nu se pot schimba şi în care este cu neputinţă ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă(EP) înainte, 19 pe care o avem ca o ancoră a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care(EQ) pătrunde dincolo de perdeaua dinăuntrul Templului, 20 unde(ER) Isus a intrat pentru noi ca înainte-mergător, când a fost făcut(ES) „Mare Preot în veac după rânduiala lui Melhisedec”.

Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)

Copyright of the Cornilescu Bible © 1924 belongs to British and Foreign Bible Society. Copyright © 2010, 2014 of the revised edition in Romanian language belongs to the Interconfessional Bible Society of Romania, with the approval of the British and Foreign Bible Society.