Print Page Options
Previous Prev Day Next DayNext

Beginning

Read the Bible from start to finish, from Genesis to Revelation.
Duration: 365 days
Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)
Version
Levitic 1-4

Arderile-de-tot

Domnul a(A) chemat pe Moise, i-a vorbit din cortul(B) întâlnirii şi a zis: „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le:

‘Când(C) cineva dintre voi va aduce un dar Domnului, să-l aducă din vite, fie din cireadă, fie din turmă. Dacă darul lui va fi o ardere-de-tot din cireadă, să-l aducă din partea bărbătească fără(D) cusur, şi anume să-l aducă la uşa cortului întâlnirii, înaintea Domnului, ca să fie plăcut Domnului. Să-şi pună(E) mâna pe capul dobitocului adus ca ardere-de-tot, şi va fi primit(F) de Domnul, ca să facă(G) ispăşire pentru el. Să junghie(H) viţelul înaintea Domnului, şi preoţii(I), fiii lui Aaron, să aducă sângele şi să-l stropească(J) de jur împrejur, pe altarul de la uşa cortului întâlnirii. Să jupoaie viţelul adus ca ardere-de-tot şi să-l taie în bucăţi. Fiii preotului Aaron să facă foc pe altar şi să pună(K) lemne pe foc. Preoţii, fiii lui Aaron, să aşeze bucăţile, capul şi grăsimea pe lemnele puse pe focul de pe altar. Să spele cu apă măruntaiele şi picioarele, şi preotul să le ardă toate pe altar. Aceasta este o ardere-de-tot, o jertfă mistuită de foc, de un miros(L) plăcut Domnului. 10 Dacă darul lui va fi o ardere-de-tot din turmă, de miei sau capre, să aducă o parte bărbătească fără(M) cusur. 11 Să-l(N) junghie în partea de miazănoapte a altarului, înaintea Domnului, şi preoţii, fiii lui Aaron, să-i stropească sângele pe altar de jur împrejur. 12 El să-l taie în bucăţi, şi preotul să le pună, împreună cu capul şi grăsimea, pe lemnele din focul de pe altar. 13 Să spele cu apă măruntaiele şi picioarele, şi preotul să le aducă pe toate şi să le ardă pe altar. Aceasta este o ardere-de-tot, o jertfă mistuită de foc, de un miros plăcut Domnului.

Arderea-de-tot din păsări

14 Dacă darul adus de el Domnului va fi o ardere-de-tot din păsări, să-l aducă din turturele(O) sau din pui de porumbel. 15 Preotul să aducă pasărea pe altar, să-i despice capul cu unghia şi s-o ardă pe altar, iar sângele să i se scurgă pe un perete al altarului. 16 Să scoată guşa cu penele ei şi s-o arunce lângă(P) altar, spre răsărit, în locul unde se strânge cenuşa. 17 Să-i frângă aripile, fără să le(Q) dezlipească, şi preotul să ardă pasărea pe altar, pe lemnele de pe foc. Aceasta(R) este o ardere-de-tot, o jertfă mistuită de foc, de un miros plăcut Domnului.

Jertfele de mâncare

Când va aduce cineva Domnului un dar(S) ca jertfă de mâncare, darul lui să fie din floarea făinii: să toarne untdelemn peste ea şi să adauge şi tămâie. S-o aducă preoţilor, fiilor lui Aaron; preotul să ia un pumn din această floare a făinii, stropită cu untdelemn, împreună cu toată tămâia, şi s-o ardă pe altar ca jertfă de aducere-aminte(T). Acesta este un dar de mâncare de un miros plăcut Domnului. Ce va rămâne(U) din darul acesta de mâncare să fie al lui Aaron şi al fiilor lui; acesta este un lucru(V) preasfânt între jertfele de mâncare mistuite de foc înaintea Domnului. Dacă vei aduce ca jertfă de mâncare un dar din ceea ce se coace în cuptor, să aduci nişte turte nedospite, făcute din floare de făină, frământate cu untdelemn, şi nişte plăcinte nedospite, stropite cu untdelemn(W). Dacă darul tău adus ca jertfă de mâncare va fi o turtă coaptă în tigaie, să fie făcută din floarea făinii, nedospită şi frământată cu untdelemn. S-o frângi în bucăţi şi să torni untdelemn pe ea; acesta este un dar adus ca jertfă de mâncare. Dacă darul tău adus ca jertfă de mâncare va fi o turtă coaptă pe grătar, să fie făcută din floarea făinii, frământată cu untdelemn. Darul de mâncare făcut din aceste lucruri să-l aduci Domnului, şi anume să fie dat preotului, care-l va aduce pe altar. Preotul va lua din darul de mâncare partea care trebuie adusă ca aducere-aminte(X) şi o va arde pe altar. Acesta este un dar adus ca(Y) jertfă de mâncare, de un miros plăcut Domnului. 10 Ce va rămâne(Z) din darul acesta de mâncare să fie al lui Aaron şi al fiilor lui; acesta este un lucru preasfânt între darurile mistuite de foc înaintea Domnului.

Totul fără aluat şi cu sare

11 Niciunul din darurile pe care le veţi aduce ca jertfă de mâncare înaintea Domnului să nu fie făcut(AA) cu aluat, căci nu trebuie să ardeţi nimic cu aluat sau cu miere, ca jertfă de mâncare mistuită de foc înaintea Domnului. 12 Ca jertfă(AB) de mâncare din cele dintâi roade, veţi putea să le aduceţi Domnului, dar ca dar de mâncare de un miros plăcut, să nu fie aduse pe altar. 13 Toate darurile tale de mâncare să le sărezi(AC) cu sare; să nu laşi să lipsească niciodată de pe darurile tale de mâncare sarea(AD), care este semnul legământului Dumnezeului tău; la toate(AE) darurile tale de mâncare să aduci sare.

Pârga

14 Dacă vei aduce Domnului un dar ca jertfă de mâncare din cele dintâi roade, să aduci(AF) ca dar de mâncare, din cele dintâi roade ale tale, spice(AG) coapte de curând, prăjite la foc şi boabe noi pisate. 15 Să torni untdelemn(AH) pe ele şi să adaugi şi tămâie; acesta este un dar de mâncare. 16 Preotul să ardă ca aducere-aminte(AI) o parte din boabele pisate şi din untdelemn, cu toată tămâia. Acesta este un dar adus ca jertfă de mâncare, mistuită de foc înaintea Domnului.

Jertfele de mulţumire

Când cineva va aduce Domnului un dar ca jertfă(AJ) de mulţumire, dacă îl va aduce din cireadă, fie parte bărbătească, fie parte femeiască, s-o aducă fără(AK) cusur înaintea Domnului. Să pună(AL) mâna pe capul dobitocului, să-l junghie la uşa cortului întâlnirii, şi preoţii, fiii lui Aaron, să stropească sângele pe altar de jur împrejur. Din această jertfă de mulţumire, să aducă drept jertfă mistuită de foc înaintea Domnului grăsimea(AM) care acoperă măruntaiele şi toată grăsimea care ţine de măruntaie, cei doi rărunchi şi grăsimea de pe ei şi de pe coapse, şi prapurul de pe ficat, pe care-l va dezlipi de lângă rărunchi. Fiii lui Aaron să le ardă(AN) pe altar, deasupra arderii-de-tot, care va fi pe lemnele de pe foc. Aceasta este o jertfă mistuită de foc, de un miros plăcut Domnului. Dacă darul pe care-l aduce ca jertfă de mulţumire Domnului va fi din turmă, fie parte bărbătească, fie parte femeiască, s-o aducă fără(AO) cusur. Dacă va aduce jertfă un miel, să-l aducă înaintea Domnului. Să-şi pună mâna pe capul dobitocului şi să-l junghie înaintea cortului întâlnirii; fiii lui Aaron să-i stropească sângele pe altar, de jur împrejur. Din această jertfă de mulţumire, să aducă o jertfă mistuită de foc înaintea Domnului, şi anume: grăsimea, coada întreagă, pe care o va desface de la osul spinării, grăsimea care acoperă măruntaiele şi toată grăsimea care ţine de măruntaie, 10 cei doi rărunchi şi grăsimea de pe ei, de pe coapse, şi prapurul ficatului, pe care-l va dezlipi de lângă rărunchi. 11 Preotul să le ardă pe altar. Aceasta este mâncarea(AP) unei jertfe mistuite de foc înaintea Domnului. 12 Dacă darul lui va fi o capră, s-o aducă(AQ) înaintea Domnului. 13 Să-şi pună mâna pe capul vitei şi s-o junghie înaintea cortului întâlnirii, şi fiii lui Aaron să-i stropească sângele pe altar, de jur împrejur. 14 Apoi, din ea să aducă drept jertfă mistuită de foc înaintea Domnului: grăsimea care acoperă măruntaiele şi toată grăsimea care ţine de ele, 15 cei doi rărunchi şi grăsimea de pe ei, de pe coapse, şi prapurul ficatului, pe care-l va dezlipi de lângă rărunchi. 16 Preotul să le ardă pe altar. Aceasta este mâncarea unei jertfe mistuite de foc, de un miros plăcut Domnului. Toată(AR) grăsimea este a Domnului. 17 Aceasta este o lege(AS) veşnică pentru urmaşii voştri, în toate locurile unde veţi locui. Cu niciun chip să nu mâncaţi nici grăsime(AT), nici sânge(AU).’ ”

Jertfele pentru ispăşire

Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: „Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune: ‘Când(AV) va păcătui cineva fără voie împotriva vreuneia din poruncile Domnului, făcând lucruri care nu trebuiesc făcute, şi anume: Dacă a păcătuit preotul(AW) care a primit ungerea şi, prin aceasta, a adus vina asupra poporului, să aducă Domnului un viţel(AX) fără cusur, ca jertfă de ispăşire pentru păcatul pe care l-a făcut. Să aducă viţelul(AY) la uşa cortului întâlnirii, înaintea Domnului, să-şi pună mâna pe capul viţelului şi să-l junghie înaintea Domnului. Preotul, care a primit ungerea, să(AZ) ia din sângele viţelului şi să-l aducă în cortul întâlnirii, să-şi moaie degetul în sânge şi să stropească de şapte ori înaintea Domnului, în faţa perdelei dinăuntru a Sfântului Locaş. Apoi, preotul să ungă(BA) cu sânge coarnele altarului pentru tămâia mirositoare, care este înaintea Domnului în cortul întâlnirii, iar tot celălalt sânge al viţelului să-l verse la picioarele altarului pentru arderile-de-tot, care este la uşa cortului întâlnirii. Să ia toată grăsimea viţelului adus ca jertfă de ispăşire, şi anume grăsimea care acoperă măruntaiele şi toată grăsimea care ţine de ele, cei doi rărunchi şi grăsimea de pe ei, de pe coapse, şi prapurul ficatului, pe care-l va dezlipi de lângă rărunchi. Preotul să ia aceste părţi, 10 cum(BB) se iau de la viţelul adus ca jertfă de mulţumire, şi să le ardă pe altarul pentru arderile-de-tot. 11 Dar pielea(BC) viţelului, toată carnea lui, cu capul, picioarele, măruntaiele şi balega lui, 12 adică tot viţelul care a mai rămas, să le scoată afară din tabără, într-un loc curat, unde(BD) se aruncă cenuşa, şi să le ardă cu lemne pe foc; să fie(BE) arse pe grămada de cenuşă.

Când toată adunarea a păcătuit

13 Dacă(BF) toată adunarea lui Israel a păcătuit fără voie şi fără să ştie, făcând împotriva uneia din poruncile Domnului lucruri care nu trebuiesc făcute şi făcându-se astfel vinovată, 14 şi dacă păcatul săvârşit s-a(BG) descoperit, adunarea să aducă un viţel ca jertfă de ispăşire, şi anume să-l aducă înaintea cortului întâlnirii. 15 Bătrânii adunării să-şi(BH) pună mâinile pe capul viţelului înaintea Domnului şi să junghie viţelul înaintea Domnului. 16 Preotul(BI) care a primit ungerea să aducă din sângele viţelului în cortul întâlnirii, 17 să-şi moaie degetul în sânge şi să stropească cu el de şapte ori înaintea Domnului, în faţa perdelei dinăuntru. 18 Să ungă cu sângele acesta coarnele altarului care este înaintea Domnului, în cortul întâlnirii, şi să verse tot sângele care a mai rămas la picioarele altarului pentru arderile-de-tot, care este la uşa cortului întâlnirii. 19 Toată grăsimea viţelului s-o ia şi s-o ardă pe altar. 20 Cu viţelul(BJ) acesta să facă întocmai cum a făcut cu viţelul adus ca jertfă de ispăşire; să facă la fel. Astfel să facă preotul(BK) ispăşire pentru ei, şi li se va ierta. 21 Viţelul rămas să-l scoată apoi afară din tabără şi să-l ardă ca şi pe viţelul dintâi. Aceasta este o jertfă de ispăşire pentru adunare.

Când păcătuieşte o căpetenie

22 Dacă o căpetenie a păcătuit făcând(BL) fără voie împotriva uneia din poruncile Domnului, Dumnezeului său, lucruri care nu trebuie făcute şi s-a făcut astfel vinovată 23 şi ajunge să descopere(BM) păcatul pe care l-a făcut, să aducă jertfă un ţap fără cusur! 24 Să-şi(BN) pună mâna pe capul ţapului şi să-l junghie în locul unde se junghie arderile-de-tot înaintea Domnului. Aceasta este o jertfă de ispăşire. 25 Preotul(BO) să ia cu degetul din sângele jertfei de ispăşire, să ungă cu el coarnele altarului pentru arderile-de-tot, iar celălalt sânge să-l verse la picioarele altarului pentru arderile-de-tot. 26 Toată grăsimea(BP) s-o ardă pe altar, cum a ars grăsimea de la jertfa de mulţumire. Astfel va face preotul(BQ) pentru căpetenia aceea ispăşirea păcatului lui, şi i se va ierta. 27 Dacă cineva(BR) din poporul de rând a păcătuit fără voie, făcând împotriva uneia din poruncile Domnului lucruri care nu trebuie făcute şi s-a făcut astfel vinovat 28 şi ajunge să descopere păcatul(BS) pe care l-a făcut, să aducă jertfă o iadă fără cusur pentru păcatul pe care l-a făcut. 29 Să-şi(BT) pună mâna pe capul jertfei de ispăşire şi s-o junghie în locul unde se junghie arderile-de-tot. 30 Preotul să ia cu degetul din sângele jertfei, să ungă coarnele altarului pentru arderile-de-tot, iar tot celălalt sânge să-l verse la picioarele altarului. 31 Preotul(BU) să ia toată grăsimea, cum(BV) se ia grăsimea jertfei de mulţumire, şi s-o ardă pe altar, şi ea va fi de un miros plăcut(BW) Domnului. Astfel va face preotul ispăşirea(BX) pentru omul acesta, şi i se va ierta. 32 Dacă va aduce ca jertfă de ispăşire un miel, să aducă o parte femeiască(BY) fără cusur. 33 Să-şi pună mâna pe capul jertfei şi s-o junghie ca jertfă de ispăşire în locul unde se junghie arderile-de-tot. 34 Preotul să ia cu degetul din sângele jertfei, să ungă cu el coarnele altarului pentru arderile-de-tot, iar tot celălalt sânge să-l verse la picioarele altarului. 35 Preotul să ia toată grăsimea, cum se ia grăsimea mielului adus ca jertfă de mulţumire, şi s-o ardă pe altar(BZ), peste jertfele mistuite de foc înaintea Domnului. Astfel(CA) va face preotul pentru omul acesta ispăşirea păcatului pe care l-a săvârşit, şi i se va ierta.

Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)

Copyright of the Cornilescu Bible © 1924 belongs to British and Foreign Bible Society. Copyright © 2010, 2014 of the revised edition in Romanian language belongs to the Interconfessional Bible Society of Romania, with the approval of the British and Foreign Bible Society.