A A A A A
Bible Book List

Prva poslanica Timoteju 5 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Udovice

Starca ne kori oštro, nego ga nagovaraj kao oca; mladiće kao braću, starice kao majke, djevojke kao sestre, u svoj čistoti. Poštuj udovice koje su doista udovice! Ako li pak koja udovica ima djecu ili unučad, neka se oni najprije nauče biti pobožni u vlastitome domu te za primljeno uzvraćati svojim roditeljima jer je to ugodno pred Bogom. A ona koja je doista udovica i ostala posve sama, kod Boga ima svoju nadu te ustrajava u prošnjama i molitvama noću i danju; ona pak koja se odaje užicima, mrtva je premda živi. I to zapovijedaj da budu besprijekorne. Ako li se tko ne zauzima za svoje, a osobito za ukućane, zanijekao je vjeru i gori je od nevjernika.

U popis neka se unosi udovica ne mlađa od šezdeset godina, jednog muža žena, 10 koja je na glasu po dobrim djelima: da je djecu odgojila, da je bila gostoljubiva, da je svetima noge prala, da je pomagala nevoljnima, da se svakom dobru djelu posvećivala. 11 A mlađe udovice odbijaj, jer kad se u hirovima požude otrgnu od Krista, žele se udati - 12 primajući tako osudu što su prvotnu vjernost pogazile. 13 A uz to se, obilazeći po kućama, nauče biti besposlene, i ne samo besposlene nego i jezičave i nametljive, govoreći što ne bi trebale. 14 Hoću dakle da se mlađe ùdaju, rađaju djecu, vode kućanstvo, ne dajući protivniku nikakve prilike za pogrdu. 15 Doista, neke su već svrnule s puta za Sotonom. 16 Ako koja vjernica ima udovica, neka im pomogne, a neka se ne opterećuje crkva, da uzmogne pomoći onima koje su doista udovice.[a]

Starješine

17 Starješine koji su dobri predstojnici dostojni su dvostruke časti, osobito oni koji se trude u Riječi i poučavanju. 18 Pismo doista kaže: »Volu koji vrše, ne vezuj gubice«, i: »Vrijedan je radnik svoje plaće.« 19 Protiv starješine ne primaj tužbe, osim ako nije od dvaju ili triju svjedoka. 20 One koji griješe ukori pred svima, kako bi i ostali imali straha. 21 Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom i izabranim anđelima da se ovoga pridržavaš bez predrasude, ne čineći ništa po naklonosti. 22 Ne polaži prebrzo ruku ni na koga, niti budi sudionikom tuđih grijeha. Sebe čuvaj čistim! 23 Ne pij više samo vode, nego uzimaj i malo vina poradi želuca i svojih čestih bolesti.

24 Grijesi nekih ljudi očiti su i prethode ih na sud, a neke pak slijede. 25 Tako su očita i dobra djela, a i ona što su drukčija ne mogu se sakriti.

Footnotes:

  1. 1Tim 5,16 Umjesto »vjernica«, neki rukopisi donose: »vjernik ili vjernica«, a drugi: »vjernik«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes