A A A A A
Bible Book List

Prva poslanica Korinćanima 9 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Pavlov primjer

Nisam li ja slobodan? Nisam li apostol? Nisam li Isusa, Gospodina našega, vidio? Niste li vi moje djelo u Gospodinu? Ako drugima nisam apostol, vama svakako jesam, jer vi ste pečat mojeg apostolstva u Gospodinu. A ovo je moj odgovor onima koji bi mi htjeli suditi: Zar nemamo prava jesti i piti? Zar nemamo prava ženu vjernicu voditi sa sobom kao i ostali apostoli, i braća Gospodnja, i Kefa? Ili samo ja i Barnaba nemamo prava ne raditi? Tko ikada vojuje o svojemu trošku? Tko sadi vinograd, a ne jede njegova ploda? Ili tko pase stado, pa se od mlijeka stada ne hrani? Govorim li to po ljudsku? Ne govori li to i Zakon? Jer je u Mojsijevu zakonu pisano: »Ne vezuj gubice volu koji vrše!« Zar je Bogu do volova? 10 Ne govori li upravo radi nas? Doista, radi nas je napisano, jer s nadom treba orač orati, i tko vrše, u nadi da će dobiti dio. 11 Ako mi vama ono duhovno posijasmo, zar je što veliko ako vam ono tjelesno požanjemo? 12 Ako drugi imaju dijela u onome što je vaše, zar mi nemamo još više? Ali mi to pravo ne iskoristismo, nego trpimo sve kako ne bismo postavili kakve zapreke Evanđelju Kristovu. 13 Zar ne znate da oni koji svetinje obavljaju od svetišta se hrane, i koji opslužuju žrtvenike sa žrtvenikom dijele? 14 Tako i Gospodin zapovjedi onima koji Evanđelje navješćuju da od Evanđelja žive. 15 Ja se pak nisam poslužio ničim od toga. A i ne napisah toga da se tako dogodi meni, jer radije bih i umro, nego ... te mi slave nitko neće oduzeti! 16 Jer ako navješćujem Evanđelje, nije mi na slavu, jer mi je to dužnost. Doista, jao meni ako Evanđelje ne navješćujem! 17 Jer ako to činim svojevoljno, pripada mi plaća; ako pak nevoljno, onda je to povjerena mi služba. 18 Koja mi je dakle plaća? Da navješćujući Evanđelje besplatno ga mognem pružati, ne posluživši se svojim pravom u Evanđelju.

19 Jer iako sam slobodan od sviju, sam sebe robom učinih svima, da ih što više pridobijem. 20 Židovima postadoh kao Židov, da Židove pridobijem; onima pod Zakonom, kao da sam pod Zakonom, premda sam nisam pod Zakonom, da pridobijem one koji su pod Zakonom. 21 Onima bez Zakona kao bezakonik, premda nisam bez zakona Božjega nego sam u zakonu Kristovu, da pridobijem one koji su bez Zakona. 22 Slabima postadoh slab, da slabe pridobijem; svima sam postao sve, da kakogod spasim koga. 23 A sve činim poradi Evanđelja da bih suzajedničar njegov postao.

24 Ne znate li da u trkalištu svi trkači trče, a samo jedan dobiva nagradu? Tako trčite da dobijete! 25 Svaki se pak natjecatelj od svega suzdržava; oni tako da dobiju raspadljiv vijenac, a mi neraspadljiv. 26 Stoga ja tako trčim, ne besciljno, i tako udaram šakom - ne kao da mlatim zrak, 27 već tijelo svoje krotim i pokoravam da ne bih, propovijedavši drugima, sam bio isključen.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes