A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 8 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Ne po tijelu nego po Duhu

Nikakve dakle sada nema osude za one u Kristu Isusu.

Jer zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodi te od zakona grijeha i smrti.[a] Ono, naime, što je Zakonu bilo nemoguće, jer bijaše slab zbog tijela, učinio je Bog poslavši Sina svojega u obličju grješna tijela i za grijeh; osudi grijeh u tijelu, da se pravo Zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu nego po Duhu. Jer oni po tijelu drže se tijela; a oni po Duhu, onog od Duha. Namisao je tijela, naime, smrt, a namisao Duha život i mir. Jer je namisao tijela neprijateljstvo prema Bogu: ne podređuje se zakonu Božjemu, a niti može. A koji su u tijelu, ne mogu ugoditi Bogu. Ali vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako inače Duh Božji obitava u vama. Ako pak tko Duha Kristova nema, nije njegov. 10 No ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti. 11 Ali ako Duh Onoga koji Isusa uskrisi od mrtvih obitava u vama, Onaj koji uskrisi Krista od mrtvih oživjet će i vaša smrtna tijela po Duhu svojemu, koji obitava u vama. 12 Dakle, braćo, dužnici smo, ali ne tijelu da po tijelu živimo. 13 Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je; ako li pak Duhom tjelesna djela usmrćujete, živjet ćete.

Djeca Božja

14 Jer svi koji su vođeni Duhom Božjim, sinovi su Božji. 15 Ne primiste, naime, duha ropstva, da ste opet u strahu, nego primiste Duha posinjenja u kojem vičemo: »Abba, Oče!« 16 Sam Duh susvjedoči s duhom našim da smo djeca Božja. 17 Ako pak djeca, onda i baštinici; baštinici Božji i subaštinici Kristovi, ako inače s njime zajedno trpimo da se zajedno s njime i proslavimo.

Patnje i slava

18 Smatram, naime, da patnje sadašnjeg vremena nisu jednakomjerne sa slavom koja se ima otkriti u nama, 19 jer: sve stvorenje čeznutljivom žudnjom iščekuje otkrivenje sinova Božjih. 20 Jer sve stvorenje bi podvrgnuto ispraznosti, ne svojevoljno, nego od onoga koji ga podvrgnu, u nadi 21 da će i samo stvorenje biti oslobođeno ropstva raspadljivosti - u slobodu slave djece Božje. 22 Jer znamo da sve stvorenje zajedno uzdiše i zajedno trpi u porođajnim mukama sve dosad. 23 A ne samo ono, nego i mi sami koji imamo prvinu Duha, i mi sami u sebi uzdišemo iščekujući posinjenje, otkupljenje svojega tijela. 24 Jer nadom smo spašeni. Ali nada koja se vidi nije nada. Ta tko se nada onome što vidi? 25 Ako se pak nadamo onome što ne vidimo, onda to s ustrajnošću iščekujemo. 26 Tako i Duh supotpomaže našu slabost. Jer što i kako treba moliti, ne znamo, te se sam Duh zauzima uzdisajima neizrecivim.[b] 27 A Onaj koji proniče srca zna koja je namisao Duha, da se po volji Božjoj zauzima za svete.

Božji naum

28 Znamo pak da Bog daje da sve surađuje na dobro onima koji ljube Boga, onima koji su po naumu pozvani. 29 Jer koje predvidje, one i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 A koje predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi. 31 Što ćemo dakle reći na ovo? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? 32 On koji ni svoga vlastitoga Sina ne poštedje, nego ga za sve nas predade, kako nam onda neće s njime podariti sve ostalo?

Ljubav Božja u Kristu

33 Tko će optužiti izabranike Božje? Bog, Onaj koji opravdava? 34 Tko će osuditi? Krist Isus, Onaj koji umrije, štoviše, koji bi i uskrišen, koji je zdesna Bogu i za nas se zauzima?[c] 35 Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? 36 Kao što je pisano: »Zbog tebe nas ubijaju cijeli dan, smatraju da smo kao ovce za klanje.« 37 Ali u svemu tome mi i više nego pobjeđujemo po Onome koji nas uzljubi. 38 Jer sam uvjeren da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni ono što je sada, ni ono što će doći, ni sile, 39 ni visina, ni dubina, ni bilo koji drugi stvor, neće moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Kristu Isusu Gospodinu našemu.

Footnotes:

  1. Rim 8,2 Umjesto »oslobodi te«, neki rukopisi imaju: »oslobodi me«.
  2. Rim 8,26 Iza »zauzima«, neki rukopisi dodaju: »za nas«.
  3. Rim 8,34 »Isus« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes