A A A A A
Bible Book List

Poslanica Rimljanima 4 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Abraham opravdan vjerom

Što ćemo dakle reći da je našao Abraham, praotac naš po tijelu?[a] Jer da Abraham bi djelima opravdan, imao bi se čime dičiti, ali ne pred Bogom. Ta što Pismo govori? »Povjerova Abraham Bogu i uračuna mu se u pravednost.« A onomu koji radi, plaća se ne računa po milosti, nego po dugu. Onomu pak tko ne radi, nego vjeruje u Onoga koji opravdava bezbožnika, vjera se njegova uračunava u pravednost, kao što i David opisuje blaženstvo čovjeka kojemu Bog uračunava pravednost bez djela:

»Blaženi oni kojima su bezakonja oproštena i kojima su grijesi pokriveni!
Blažen je čovjek kojemu Gospodin neće uračunati grijeha!«

Ovo dakle blaženstvo, je li samo za obrezanike, ili i za neobrezanike? Jer kažemo: »Uračuna se Abrahamu vjera u pravednost.« 10 Kako mu se dakle uračuna? Kad je bio u obrezanju ili u neobrezanju? Ne kad je bio u obrezanju, nego dok je bio u neobrezanju! 11 I primi znak obrezanja kao pečat pravednosti po vjeri dok još bijaše u neobrezanju, da bude otac svih koji vjeruju, onih bez obrezanja, te da se i njima uračuna pravednost, 12 i otac obrezanika, onih koji nisu samo obrezani nego i hode stopama vjere još neobrezanika, oca našega Abrahama. 13 Jer nije po Zakonu dano obećanje Abrahamu ili njegovu potomstvu da će biti baštinik svijeta, nego po pravednosti vjere. 14 Jer ako su baštinici samo oni iz Zakona, onda je vjera prazna i obećanje ništetno. 15 Jer Zakon proizvodi gnjev; gdje pak nema Zakona, nema ni prekršaja. 16 Stoga iz vjere, da bude po milosti, te obećanje bude zajamčeno svemu potomstvu, ne samo onome od Zakona nego i onome od vjere Abrahama, koji je otac svih nas. 17 Kao što je pisano: »Postavljam te ocem mnogih naroda«, pred Onim komu povjerova - Bogom koji oživljuje mrtve i poziva ne-bića da budu bića. 18 Protiv nade, u nadi, on povjerova - da postane otac mnogim narodima, prema onome što je rečeno: »Toliko će biti tvoje potomstvo.« 19 Ne pokolebavši se u vjeri, promotri tijelo svoje već obamrlo - bilo mu je oko stotinu godina - i zamrlost krila Sarina,[b] 20 i spram obećanju Božjem nije u nevjeri dvojio, nego ojača u vjeri davši slavu Bogu, 21 posvema uvjeren da On može učiniti ono što je obećao. 22 Zato mu se i uračuna u pravednost. 23 No nije samo za njega zapisano: »Uračuna mu se«, 24 nego i za nas kojima se ima uračunati, kao onima što vjeruju u Onoga koji uskrisi Isusa, Gospodina našega, od mrtvih, 25 predana zbog naših prijestupa i uskrišena radi našeg opravdanja.

Footnotes:

  1. Rim 4,1 Umjesto »praotac«, neki rukopisi imaju: »otac«. Također, neki rukopisi donose promijenjen red riječi, stoga poneki prevode: »Što ćemo dakle reći da je Abraham, otac naš, našao, po (prema) tijelu?«
  2. Rim 4,19 Neki rukopisi izostavljaju: »već«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes