A A A A A
Bible Book List

Poslanica Kološanima 3 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Stari i novi čovjek

Ako ste dakle uskrsli s Kristom, tražite ono što je gore, gdje je Krist koji Bogu zdesna sjedi. Usmjerite misli na ono što je gore, a ne na ono što je na zemlji; jer umrijeste i vaš je život skriven s Kristom u Bogu. A kad se pojavi Krist, vaš život, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.[a]

Umrtvite dakle zemaljske udove: bludnost, nečistotu, strast, zlu požudu i pohlepu koja je idolopoklonstvo. Zbog toga dolazi Božji gnjev na neposlušne sinove[b] - u čemu ste nekoć i vi hodili, dok ste u tome živjeli. Sada pak i vi odložite sve: gnjev, srdžbu, zloću, hulu, a prostotu van iz vaših usta! Ne lažite jedni drugima, jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima 10 i zaodjenuste novoga koji se obnavlja u spoznaji prema slici svojega Stvoritelja, 11 gdje ne postoji: Grk ili Židov, obrezanje ili neobrezanje, barbar, Skit, rob ili slobodnjak, nego je sve i u svemu Krist. 12 Zaodjenite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u najdublje milosrđe, dobrostivost, poniznost, blagost, dugotrpnost, 13 podnoseći jedni druge i milostivo opraštajući međusobno ako tko protiv koga ima kakvu pritužbu. Kao što je Gospodin vama milostivo oprostio, tako i vi![c] 14 A ponad svega toga - ljubav, koja je sveza savršenstva. 15 I nek u vašim srcima pravorijek ima Kristov mir, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. I budite zahvalni! 16 Neka riječ Kristova obilno prebiva u vama! U svakoj se mudrosti podučavajte i jedni druge urazumljujte; psalmima, hvalospjevima, duhovnim pjesmama sa zahvalnošću pjevajte Bogu u svojim srcima.[d] 17 I sve što bi god riječju ili djelom činili, neka je u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Odnosi u kućanstvu

18 Žene, budite podložne muževima, kako dolikuje u Gospodinu. 19 Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. 20 Djeco, slušajte roditelje u svemu, jer je to ugodno u Gospodinu. 21 Očevi, ne ogorčujte svoju djecu, da ne postanu malodušna. 22 Robovi, slušajte svoje zemaljske gospodare u svemu; ne samo dok ste im na oku, kao oni koji se ulaguju ljudima, nego s priprostošću srca, bojeći se Gospodina. 23 Što god radite, činite to zdušno kao Gospodinu, a ne kao ljudima, 24 znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu - baštinu. Gospodinu Kristu služite. 25 Onaj će, doista, koji nepravdu čini dobiti ono nepravedno što je učinio, te nema pristranosti.

Footnotes:

  1. Kol 3,4 Umjesto »vaš«, neki rukopisi donose: »naš«.
  2. Kol 3,6 »na neposlušne sinove« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
  3. Kol 3,13 Umjesto »Gospodin«, neki rukopisi imaju: »Krist«.
  4. Kol 3,16 Umjesto »Bogu«, neki rukopisi imaju: »Gospodinu«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes