A A A A A
Bible Book List

Poslanica Kološanima 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Pavao, apostol Krista Isusa po volji Božjoj, i brat Timotej: Kološanima, svetoj i vjernoj braći u Kristu. Milost vam i mir od Boga, Oca našega![a]

Zahvala i molitva

Zahvaljujemo Bogu, Ocu Gospodina našega Isusa Krista, uvijek za vas moleći, jer smo čuli za vašu vjeru u Krista Isusa i za vašu ljubav koju imate prema svima svetima, poradi nade pohranjene za vas na nebesima. Za nju ste već čuli u riječi istine, Evanđelja što je do vas stiglo. I kako u svem svijetu ono donosi roda i raste, tako i među vama, od onoga dana u koji ste čuli i spoznali milost Božju u istini, kako ste naučili od ljubljenog Epafre, koji je sluga zajedno s nama i - poradi vas - vjeran poslužitelj Kristov. On nam i dojavi o vašoj ljubavi u Duhu.

Stoga i mi, od dana u koji smo to čuli, ne prestajemo moliti i iskati za vas: da se ispunite spoznajom njegove volje u svakoj mudrosti i duhovnome razumijevanju; 10 da poživite dostojno Gospodina i posve mu ugodite donoseći rod u svakom dobrom djelu te rastući u spoznaji Božjoj, 11 ojačani svakom jakošću prema snazi njegove slave za svaku ustrajnost i dugotrpnost; s radošću 12 zahvaljujući Ocu, koji vas osposobi za dioništvo u baštini svetih u svjetlosti.[b] 13 On nas izbavi iz vlasti tame i premjesti u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, 14 u kome imamo otkupljenje, oproštenje grijeha.[c]

Krist - Prvorođenac

15 On je slika Boga nevidljiva,
prvorođenac svega stvorenja,
16 jer u njemu bi stvoreno sve
na nebesima i na zemlji,
vidljivo i nevidljivo,
bilo prijestolja ili gospodstva,
bilo poglavarstva ili vlasti;
sve je stvoreno po njemu i za njega;
17 on je prije svega,
i sve se u njemu drži zajedno.
18 On je glava Tijela, Crkve;
on je početak,
prvorođenac od mrtvih,
da bi u svemu on imao prvenstvo;
19 jer svidje se Bogu
u njemu nastaniti svu puninu
20 i po njemu sebi sve izmiriti
ostvarivši mir krvlju njegova križa
- po njemu -
bilo na zemlji,
ili na nebesima.[d]

Nekoć otuđeni, sada izmireni

21 I vas, koji nekoć bijaste otuđeni i neprijatelji svojom namisli u zlim djelima, 22 sada izmiri u njegovu ljudskom tijelu, po smrti, da vas privede pred sebe svete i bez mane i besprigovorne, 23 ukoliko doista ostanete utemeljeni u vjeri, postojani i neodvojivi od nade Evanđelja što ste ga čuli, koje se propovijeda svemu stvorenju pod nebom i kojega Evanđelja ja, Pavao, postadoh poslužiteljem.

Pavao - poslužitelj Crkve

24 Radujem se sada dok u patnjama za vas dopunjujem u svojemu tijelu ono što nedostaje od muka Kristovih za Tijelo njegovo - koje je Crkva. 25 Ja postadoh njezinim poslužiteljem prema Božjoj provedbi što mi je dana: ispuniti Riječ Božju za vas, 26 Tajnu koja bijaše skrivena pred vjekovima i pred naraštajima, a sada bi očitovana njegovim svetima. 27 Njima Bog htjede obznaniti koliko je među poganima bogatstvo slave ove Tajne, koja je Krist u vama, nada slave. 28 Njega mi navješćujemo, urazumljujući svakoga čovjeka i poučavajući svakoga čovjeka u svoj mudrosti, kako bismo svakoga čovjeka prikazali savršena u Kristu. 29 Za to se i ja trudim, boreći se njegovom djelotvornošću koja moćno djeluje u meni.

Footnotes:

  1. Kol 1,2 Neki rukopisi dodaju na kraju: »i Gospodina Isusa Krista«.
  2. Kol 1,12 Umjesto »vas«, neki rukopisi donose: »nas«.
  3. Kol 1,14 Iza »otkupljenje«, neki rukopisi donose: »po krvi njegovoj«.
  4. Kol 1,20 »- po njemu -« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes