A A A A A
Bible Book List

Poslanica Jude apostola Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Naslov i pozdrav

Juda, sluga Isusa Krista, a brat Jakovljev, onima u Bogu Ocu ljubljenima, te u Isusu Kristu sačuvanima - pozvanima:[a] milosrđe vam se, i mir i ljubav umnožili!

Povod

Ljubljeni, premda vam svom revnošću nastojim pisati o našem zajedničkom spasenju, osjetih potrebu napisati vam da vas ohrabrim da se borite za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima.[b] Jer se među vas ušuljaše neki ljudi koji su još odavna zapisani za ovaj sud, bezbožnici, koji milost Boga našega preokreću u razvratnost i niječu jedinoga Gospodara i Gospodina našega Isusa Krista.[c]

Starozavjetni primjeri

Želim vas pak podsjetiti, premda sve to već znadete, da je Gospodin, izbavivši jednom narod iz zemlje egipatske, pogubio potom one koji ne povjerovaše.[d] I anđele, koji ne sačuvaše svojega glavarstva nego ostaviše svoje obitavalište, sačuvao je za sud velikoga Dana u vječnim okovima, pod mrakom; kao što i Sodoma i Gomora i okolni gradovi, koji se kao i oni podadoše bludu i prionuše za drugom pÜti, stoje za primjer ispaštajući kaznu vječnoga ognja.

Grijeh i propast krivih učitelja

Ali isto tako i ti sanjari kaljaju tijelo, odbacuju Gospodstvo i pogrđuju Slave. A Mihael, arkanđeo, kad se sporeći s đavlom prepirao oko Mojsijeva tijela, ne usudi se protiv njega iznijeti pogrdan sud, nego reče: »Presudio ti Gospodin!« 10 A ovi pogrđuju ono što ne poznaju, a ono što shvaćaju vođeni nagonom kao nerazumne životinje, u tom se upropašćuju. 11 Jao njima! Jer putem Kajinovim pođoše i zabludi se Balaamovoj za plaću prepustiše i u pobuni Korahovoj propadoše. 12 Ti su podvodne hridine na vašim agapama, bez poštovanja se s vama gosteći i sebe napasajući; bezvodni oblaci vjetrima raznošeni, kasnojesenska stabla, besplodna, iskorijenjena - dvaput mrtva; 13 bijesni morski vali što ispjenjuju svoje sramote, zvijezde lutalice za koje se zauvijek čuva najdublji mrak.

14 A o njima je prorekao i Henok, sedmi od Adama, govoreći: »Gle, dođe Gospodin sa svojim svetim desettisućama, 15 da izvrši sud nad svima i pokara svakoga za sva njihova bezbožna djela koja bezbožno počiniše i za sve teške riječi što ih bezbožni grješnici protiv Njega izgovoriše.«

16 To su mrmljavci, nezadovoljnici koji se povode za svojim požudama i usta im bahato govore ulagujući se u lice poradi koristoljublja.

Očuvajte se u Božjoj ljubavi!

17 A vi, ljubljeni, sjetite se riječi što su ih prorekli apostoli Gospodina našega Isusa Krista, 18 koji vam govorahu: »U posljednje će vrijeme biti podrugljivaca koji će se povoditi za svojim bezbožnim požudama.« 19 To su razdornici, oni koji su sjetilni; Duha nemaju.

20 Vi pak, ljubljeni, nadograđujte se na svojoj presvetoj vjeri i molite se u Duhu Svetomu. 21 Očuvajte se u Božjoj ljubavi, iščekujući milosrđe Gospodina našega Isusa Krista za život vječni. 22 I milosrdni budite prema onima kolebljivima, 23 druge spašavajte otimajući ih iz ognja, a ostalima budite milosrdni, sa strahom, mrzeći čak i haljinu tijelom okaljanu.[e]

Hvalospjev Bogu

24 Onomu pak koji vas može sačuvati da se ne spotaknete i postaviti vas neporočne pred svoju Slavu, u veselju - 25 jedinomu Bogu, Spasitelju našemu, po Isusu Kristu, Gospodinu našemu: slava, veličanstvo, vlast i moć prije svih vjekova, sada i u sve vjekove! Amen.[f]

Footnotes:

  1. Jd 1,1 Umjesto »ljubljenima«, neki rukopisi donose: »posvećenima«.
  2. Jd 1,3 Neki rukopisi ne donose: »našem«.
  3. Jd 1,4 Neki rukopisi iza »Gospodara«, dodaju: »Boga«.
  4. Jd 1,5 Neki rukopisi izostavljaju: »jednom«.
  5. Jd 1,22-23 Neki rukopisi imaju: »(22) I prema nekima budite milosrdni, prosuđujući ih; (23) druge sa strahom spašavajte«.
  6. Jd 1,25 Neki rukopisi ovdje imaju: »jedinomu mudrom Bogu, Spasitelju našemu, slava i veličanstvo, vlast i moć, sada i u sve vjekove. Amen«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes