A A A A A
Bible Book List

Poslanica Galaćanima 3 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Vjera i djela Zakona

O nerazumni Galaćani! Tko li opčini vas pred čijim je očima Isus Krist bio ocrtan kao raspeti? Od vas želim doznati samo ovo: primiste li Duha po djelima Zakona ili vjerom u poruku? Tako li ste nerazumni? Započeli ste u Duhu, pa zar da sada u tijelu dovršite? Toliko li ste toga pretrpjeli zalud? A kad bi doista bilo zalud! Onaj dakle koji vam Duha pribavlja i koji među vama čini silna djela - je li to po djelima Zakona ili po vjeri u poruku? Kao što Abraham povjerova Bogu i uračuna mu se u pravednost, tako i vi shvatite: oni od vjere, to su sinovi Abrahamovi. A Pismo - predvidjevši da će Bog vjerom pogane opravdati - unaprijed navijesti Abrahamu: »U tebi će blagoslovljeni biti svi narodi!« Tako su oni od vjere blagoslovljeni s vjernikom Abrahamom.

10 Doista, koji su god od djela Zakona, pod prokletstvom su. Jer je pisano: »Proklet svaki koji ne ustraje u svemu što je napisano u knjizi Zakona, da to izvrši.« 11 A da se po Zakonu nitko ne opravdava pred Bogom, jasno je jer: »Pravednik će od vjere živjeti.« 12 Zakon pak nije od vjere, već: »Tko ga vrši, živjet će po njemu.«

Krist - otkupitelj od prokletstva Zakona

13 Krist nas otkupi od prokletstva Zakona za nas postavši prokletstvom - ta pisano je: »Proklet svaki koji visi na drvetu« - 14 da bi Abrahamov blagoslov, u Kristu Isusu, na pogane došao i da bismo po vjeri primili obećanje Duha. 15 Braćo, po ljudsku govorim: i ljudski valjan savez nitko ne poništava ili mu što dodaje. 16 A ova su obećanja izrečena Abrahamu i njegovu potomstvu. Ne kaže: 'i potomstvima', kao o mnogima, nego kao o jednomu: »i potomstvu tvojemu«; to je Krist. 17 Hoću reći ovo: Zakon koji je nastao četiri stotine i trideset godina kasnije ne može dokinuti Saveza prethodno potvrđenog od Boga, te tako obesnažiti obećanje. 18 Jer ako je baština od Zakona, onda više nije od obećanja. Ali je Bog Abrahama obdario po obećanju.

Čemu Zakon?

19 Čemu onda Zakon? On bi pridodan zbog prekršaja dok ne dođe potomstvo kojemu je obećanje dano; priopćen je po anđelima, rukom posrednika. 20 Gdje je pak samo jedan, nema posrednika. A Bog je jedan.

21 Zakon dakle nasuprot obećanjima Božjim? Nipošto! Jer da je dan Zakon koji bi mogao oživljavati, pravednost bi doista dolazila od Zakona.[a] 22 Ali Pismo sve zatvori pod grijeh da se, vjerom Isusa Krista, obećanje dadne onima koji vjeruju. 23 Prije dolaska vjere, pod Zakonom čuvani, bijasmo zatvoreni - za vjeru koja se imala otkriti. 24 Tako je Zakon postao naš pratitelj do Krista, da bismo vjerom bili opravdani. 25 A s dolaskom vjere, nismo više pod pratiteljem. 26 Doista, svi ste sinovi Božji po vjeri u Kristu Isusu; 27 jer koji ste u Krista kršteni, Krista zaodjenuste. 28 Nema više Židova ili Grka, nema više roba ili slobodnjaka, nema više muška ili ženska, jer ste vi svi jedno u Kristu Isusu. 29 Ako ste pak Kristovi, onda ste potomstvo Abrahamovo, baštinici po obećanju.

Footnotes:

  1. Gal 3,21 »Božjim« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes