A A A A A
Bible Book List

Poslanica Galaćanima 2 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Pavao u Jeruzalemu

Zatim nakon četrnaest godina uzađoh opet u Jeruzalem s Barnabom. Sa sobom povedoh i Tita. A uzađoh po otkrivenju i izložih im - nasamo onim uglednijima - Evanđelje koje propovijedam poganima, da ne bih možebit, ili da nisam, trčao zalud. Pa ni Tit, koji bijaše sa mnom, premda Grk, nije bio prisiljen obrezati se. A sve zbog uljeza, lažne braće, što se ušuljaše da uhode slobodu koju imamo u Kristu Isusu, da nas porobe. Njima ni za časak ne iskazasmo pokornosti, kako bi istina Evanđelja kod vas ostala. A od onih za koje se smatra da su nešto - kakvi god negda bili nije mi do toga, Bog se ne osvrće na čovjekovu vanjštinu - ti mi uglednici doista nisu ništa dometnuli. Nego, naprotiv, videći da mi je povjereno Evanđelje za neobrezane, kao Petru za obrezane - jer Onaj koji je djelovao po Petru u apostolstvu za obrezane, djelovao je i po meni za pogane - i, prepoznavši danu mi milost, Jakov i Kefa i Ivan, koje smatraju stupovima, pružiše meni i Barnabi desnice zajedništva: mi ćemo k poganima, a oni k obrezanima. 10 Samo neka se sjećamo siromaha, što sam revno i činio.

U Antiohiji

11 A kad Kefa dođe u Antiohiju, u lice mu se suprotstavih, doista je zavrijedio osudu: 12 jer prije no što će doći neki od Jakova blagovao je zajedno s poganima, a kad oni dođoše, povlačio se i odvajao od njih bojeći se onih iz obrezanja. 13 Njemu se prijetvorno pridružiše i ostali Židovi, tako da je i Barnaba bio zaveden njihovom prijetvornošću.

14 Ali kad vidjeh da ne hode pravo, po istini Evanđelja, rekoh Kefi pred svima: »Ako ti, koji si Židov, živiš poganski, a ne židovski, kako možeš prisiljavati pogane da žive židovski?« 15 Mi, po naravi Židovi a ne grješnici iz poganstva, 16 znamo: čovjek nije opravdan djelima Zakona, akoli ne po vjeri Isusa Krista; zato i mi u Krista Isusa uzvjerovasmo da bismo bili opravdani vjerom Kristovom, a ne djelima Zakona - budući da djelima Zakona nitko neće biti opravdan. 17 Ako se pak, tražeći da se opravdamo u Kristu, pokažemo i sami grješnici, nije li onda Krist poslužitelj grijeha? Nipošto! 18 Jer ako ponovno gradim ono što razvalih, pokazujem da sam prijestupnik. 19 Doista: Zakonom ja Zakonu umrijeh - da bih živio Bogu. S Kristom sam raspet; 20 živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni. A što sada živim u tijelu, živim u vjeri Sinu Božjemu koji me je ljubio i samoga sebe za mene predao. 21 Ne dokidam milost Božju, jer ako je pravednost po Zakonu, onda Krist umrije nizašto.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes