A A A A A
Bible Book List

Otkrivenje 6 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Otvaranje šesterih pečata

I vidjeh kad Jaganjac otvori prvi od sedam pečata i - kao prasak groma - začuh gdje prvo od četiriju bića govori: »Dođi!« I vidjeh, i gle: konj bijelac! U njegova konjanika luk i vijenac mu se dade te on izađe kao pobjednik, da pobijedi.

I kad otvori drugi pečat, začuh drugo biće gdje govori: »Dođi!« I izađe drugi konj, riđan, i njegovu konjaniku bi dano da uzme mir sa zemlje te da ljudi jedni druge pokolju; i dade mu se velik mač.

I kad otvori treći pečat, začuh treće biće gdje govori: »Dođi!« I vidjeh, i gle: konj vranac! U ruci njegova konjanika tezulja. I začuh kao neki glas usred četiriju bića gdje govori: »Mjera pšenice za denar i tri mjere ječma za denar; a ulju i vinu ne čini štete!«

I kad otvori četvrti pečat, začuh glas četvrtoga bića gdje govori: »Dođi!« I vidjeh, i gle: konj sivac! Njegovu je konjaniku ime »Smrt«, a pratilo ga je Podzemlje. I dade im se vlast da nad četvrtinom zemlje ubijaju mačem i glađu i kugom i zvijerima zemaljskim.

I kad otvori peti pečat, vidjeh ispod žrtvenika duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu. 10 I jakim su glasom vikali: »Dokle još, Gospodaru, Sveti i Istiniti, nećeš suditi i osvetiti krv našu na stanovnicima zemaljskim?« 11 I svakome se od njih dade bijela haljina i bi im rečeno neka se strpe još malo vremena dok se ne ispuni broj njihovih sudrugova i njihove braće, koji imaju biti pobijeni kao i oni.

12 I vidjeh kad otvori šesti pečat, a to veliki potres nastade, i sunce postade crno kao dlakava kostrijet, a mjesec sav postade kao krv. 13 I zvijezde nebeske padoše na zemlju kao što smokva odbaci nedozrele plodove kad je zatrese jak vjetar. 14 A nebo se povuče kao svitak kad se smota, i svaka se gora i otok pomaknuše sa svojih mjesta. 15 Zemaljski kraljevi, i velikaši, i vojskovođe, i bogataši, i moćnici, i svaki rob i slobodnjak - sakriše se po pećinama i gorskome stijenju 16 govoreći gorama i stijenju: »Padnite na nas i sakrijte nas od lica Onoga koji sjedi na prijestolju i od gnjeva Jaganjčeva! 17 Jer dođe onaj veliki Dan njihova gnjeva, i tko može opstati?«[a]

Footnotes:

  1. Otk 6,17 Umjesto »njihova«, neki rukopisi imaju: »njegova«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes