A A A A A
Bible Book List

Otkrivenje 19 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Aleluja! Kraljuje Gospodin!

19 Potom začuh kao jaki glas velikoga mnoštva na nebu, gdje govori:

»Aleluja!
Spasenje i slava i moć njegova je - Boga našega.[a]
Doista, istiniti su i pravedni sudovi njegovi.
Jer veliku Bludnicu, koja iskvari zemlju svojim bludom,
osudi -
i osveti krv slugu svojih
što je njezina ruka proli.«

I po drugi put reknu:

»Aleluja!
I dim se njezin uzdiže
u vijeke vjekova!«

Nato dvadeset i četiri starješine i četiri bića padoše ničice i pokloniše se Bogu, Onomu koji sjedi na prijestolju, govoreći: »Amen! Aleluja!« Tada od prijestolja dođe glas:

»Hvalite Boga našega
sve sluge njegove,
i svi koji ga se bojite,
mali i veliki!«

I začuh kao buku velikoga mnoštva i kao huk mnogih voda i prasak snažnih gromova:

»Aleluja!
Jer se zakralji Gospodin,
Bog naš, Svevladar!
Radujmo se i kličimo
i odajmo mu slavu,
jer dođe svadba Jaganjčeva,
i njegova se Zaručnica pripravila.
I dano joj bi da se odjene u najfiniji lan,
sjajan i čist.«
Jer taj najfiniji lan - pravedna su djela svetih.

Tada mi reče: »Napiši: Blaženi oni koji su pozvani na Jaganjčevu svadbenu gozbu!« Još mi reče: »Ove su riječi istinite, Božje.« 10 I padoh ničice pred njegove noge da mu se poklonim, a on mi reče: »Pazi se, nemoj! Sluga sam kao i ti i tvoja braća koja drže svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni!« Jer je svjedočanstvo Isusovo duh proroštva.

Konjanik na bijelcu

11 I vidjeh otvoreno nebo, i gle: konj bijelac. A njegov se konjanik zove Vjerni i Istiniti, po pravednosti on sudi i vojuje. 12 Njegove su pak oči kao plam ognjeni, a na glavi njegovoj mnoge krune. On nosi napisano ime koje nitko ne zna do on sam. 13 Zaodjenut je ogrtačem natopljenim krvlju. A ime mu glasi: Riječ Božja. 14 I vojske su ga nebeske pratile na konjima bijelcima, odjevene u najfiniji lan, bijel i čist; 15 iz njegovih usta izlazi britak mač da njime udari narode i upravljat će njima željeznom palicom. I on gazi vinski tijesak srdžbe i gnjeva Boga Svevladara. 16 Na njegovu ogrtaču i na njegovu stegnu napisano ime: Kralj kraljeva i Gospodar gospodara.

17 I vidjeh jednog anđela gdje stojeći na suncu stade vikati jakim glasom svim pticama što lete vrh neba: »Dođite, okupite se na veliku gozbu Božju, 18 da se najedete mesa kraljeva, i mesa vojskovođa, i mesa moćnika, i mesa konja i njihovih konjanika, i mesa sviju - slobodnjaka i robova, malih i velikih!« 19 I vidjeh Zvijer i zemaljske kraljeve i njihove vojske okupljene da zapodjenu rat s Konjanikom i s njegovom vojskom. 20 I Zvijer bi uhvaćena i s njom Lažni prorok - onaj koji je u njezinoj nazočnosti učinio znamenja i njima zavodio one koji su primili žig Zvijerin i klanjali se njezinu liku. Oboje bjehu živi bačeni u ognjeno jezero što gori sumporom. 21 A ostali bijahu pogubljeni Konjanikovim mačem - onim što izađe iz njegovih usta - i sve se ptice nasitiše njihovim mesom.

Footnotes:

  1. Otk 19,1 Umjesto »Spasenje i slava i moć njegova je - Boga našega«, neki rukopisi imaju: »Spasenje i slava i čast i moć Gospodinu, Bogu našemu«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes