A A A A A
Bible Book List

Otkrivenje 1 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Proslov

Otkrivenje Isusa Krista, koje mu dade Bog da pokaže svojim slugama ono što se ima naskoro dogoditi. I on to naznači po svojemu anđelu poslavši ga sluzi svojemu Ivanu, koji posvjedoči za riječ Božju i za svjedočanstvo Isusa Krista: za sve što vidje. Blažen je onaj tko čita i oni koji slušaju riječi ovoga proroštva i drže što je u njemu napisano, jer vrijeme je blizu!

Pozdrav

Ivan sedmerim crkvama koje su u Aziji: Milost vam i mir od Onoga koji je »Ja jesam i bijah i dolazim«, i od sedam duhova što su pred njegovim prijestoljem, i od Isusa Krista, koji je Svjedok vjerni, Prvorođenac od mrtvih i Vladar zemaljskih kraljeva. Njemu, koji nas ljubi i odriješi od grijeha naših svojom krvlju,[a] i učini nas kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu; Njemu slava i vlast u vijeke vjekova! Amen.[b]

Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko; i oni koji su ga proboli, i zaplakat će nad njim sva plemena zemaljska. Da! Amen.

»Ja sam Alfa i Omega,« govori Gospodin Bog, »Onaj koji je 'Ja jesam i bijah i dolazim', Svevladar.«

Viđenje na Patmosu

Ja, Ivan - vaš brat i suzajedničar u nevolji i kraljevstvu i ustrajnosti, u Isusu - nađoh se na otoku koji se zove Patmos, zbog riječi Božje i svjedočanstva Isusova. 10 Zanesoh se u duhu u dan Gospodnji i začuh iza sebe jak glas, poput trublje, 11 koji je govorio: »Što vidiš, napiši u knjigu i pošalji sedmerim crkvama: u Efez, u Smirnu, u Pergam, u Tijatiru, u Sard, u Filadelfiju te u Laodiceju!« 12 Okrenuh se potom da vidim glas koji sa mnom govoraše pa, okrenuvši se, ugledah sedam zlatnih svijećnjaka, 13 i usred svijećnjaka nekoga nalik Sinu Čovječjemu, odjevena u halju dugu do stopala i opasana zlatnim pasom oko prsiju. 14 Njegova pak glava i kosa bijele kao bijela vuna, kao snijeg; a oči njegove kao plam ognjeni; 15 i noge su njegove nalik mjEdi što se tali, užarenoj kao u peći; a glas njegov kao huk mnogih voda. 16 U desnici svojoj ima sedam zvijezda, iz usta njegovih izlazi mač britak, dvosječac; a lice mu kao sunce kad sja u svojoj moći.

17 I kad ga vidjeh, padoh k njegovim nogama kao mrtav. A on položi desnicu svoju na mene govoreći: »Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji 18 i Živi. Eno bjeh mrtav, a gle: živim u vijeke vjekova i imam ključeve Smrti i Podzemlja. 19 Napiši dakle što si vidio: ono što jest i ono što se ima dogoditi poslije ovoga. 20 Tajna sedam zvijezda koje vidje u mojoj desnici i sedam zlatnih svijećnjaka: sedam zvijezda anđeli su sedam crkvi, a sedam svijećnjaka sedam su crkvi.«

Footnotes:

  1. Otk 1,5 Umjesto »ljubi«, neki rukopisi donose: »uzljubi«; a umjesto »odriješi«, neki pak imaju: »opra«.
  2. Otk 1,6 »vjekova« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes