A A A A A
Bible Book List

Evanđelje po Mateju 17 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Preobraženje

17 I poslije šest dana uzme Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, njegova brata, te ih povede na visoku goru nasamo. I preobrazi se pred njima: njegovo lice zasja kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. Petar nato reče Isusu: »Gospodine, dobro nam je ovdje biti; ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice: tebi jednu, i Mojsiju jednu, i Iliji jednu.«[a] Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, i gle, glas iz oblaka stade govoriti: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni, koji mi je omilio. Njega slušajte!« Čuvši to, učenici padoše ničice i veoma se prestrašiše. A Isus pristupi k njima, dotaknu ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigavši tad oči, ne vidješe nikoga doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, Isus im zapovjedi: »Nikomu nemojte reći ovo viđenje sve dok Sin Čovječji ne bude uskrišen od mrtvih.«

Pitanje o Iliji

10 Nato ga učenici zapitaše: »Zašto dakle pismoznanci govore da najprije treba doći Ilija?« 11 A on im odgovori: »Ilija, doduše, dolazi i sve će obnoviti. 12 Ali, kažem vam, Ilija je već došao, samo ga ne prepoznaše, nego mu učiniše što su htjeli. Tako će i Sin Čovječji mnogo od njih trpjeti.« 13 Tada učenici razumješe da im to reče o Ivanu Krstitelju.

Iscjeljenje opsjednutoga

14 Kad dođoše k mnoštvu, pristupi mu neki čovjek, pade pred njim na koljena 15 i reče: »Gospodine, smiluj se mom sinu! Jer je mjesečar i užasno se pati; često pada u vatru i često u vodu. 16 I dovedoh ga tvojim učenicima, ali ga oni ne mogoše iscijeliti.« 17 A Isus odgovori: »O, naraštaju nevjerni i izopačeni, dokle ću biti s vama? Dokle vas podnositi? Dovedite mi ga ovamo!« 18 I Isus zaprijeti zlom duhu i ovaj izađe iz njega, te dječak bi iscijeljen istoga časa.

19 Tada pristupiše učenici k Isusu nasamo pa ga upitaše: »Zašto ga mi ne mogosmo izagnati?« 20 Reče im: »Zbog vaše malovjernosti. Jer kažem vam, zaista, ako imate vjere koliko je zrno gorušično reći ćete ovoj gori: 'Premjesti se odavde onamo!', premjestit će se; i ništa vam neće biti nemoguće.« (21) [b]

Drugi navještaj muke i uskrsnuća

22 Kad su se okupili zajedno u Galileji, reče im Isus: »Sin Čovječji ima biti predan ljudima u ruke[c] 23 i ubit će ga, ali će trećega dana biti uskrišen.« I oni se veoma ražalostiše.

Hramski porez

24 Kad dođoše u Kafarnaum, pristupiše Petru oni što ubiru hramski porez, pa mu rekoše: »Zar vaš učitelj ne plaća hramskoga poreza?« 25 »Plaća«, reče im. A kad uđe u kuću, predusretnu ga Isus i upita: »Što misliš, Šimune, od koga kraljevi zemaljski ubiru carine i porez? Od svojih sinova ili od tuđih?« 26 Kad on kaza: »Od tuđih!«, reče mu Isus: »Sinovi su dakle oslobođeni. 27 No da ih ne sablaznimo, pođi k moru, baci udicu i prvu ribu koja naiđe uzmi, otvori joj usta i naći ćeš stater. Uzmi ga pa im ga daj za mene i za sebe.«

Footnotes:

  1. Mt 17,4 Umjesto »načinit ću«, neki rukopisi imaju: »načinit ćemo«.
  2. Mt 17,21 Neki rukopisi dodaju tekst koji pojedini prijevodi umeću u redak 21, »Ta se pak vrsta ne izgoni osim molitvom i postom.« Usp. Mk 9,29.
  3. Mt 17,22 Umjesto »okupili se«, neki rukopisi imaju: »boravili«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes