A A A A A
Bible Book List

Evanđelje po Ivanu 3 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Razgovor s Nikodemom

Među farizejima bijaše neki čovjek, Nikodem mu ime, glavar židovski. On dođe k njemu noću i reče mu: »Rabbi, znamo da si učitelj od Boga došao, jer nitko ne može ova znamenja činiti, koja ti činiš, a da Bog nije s njime.« Isus mu odgovori:

»Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega.«

Rekne mu Nikodem: »Kako se netko može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu svoje majke i roditi se?« Isus odgovori: »Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi od vode i od Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je rođeno od tijela, tijelo je, i što je rođeno od Duha, Duh je. Nemoj se čuditi što ti rekoh: 'Trebate se roditi nanovo, odozgor.' Vjetar, kao i Duh, puše gdje hoće; čuješ mu šum, ali ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.«

Nikodem mu nato reče: »Kako to može biti?« 10 Isus mu odgovori: »Ti si učitelj u Izraelu, a ovo ne shvaćaš? 11 Zaista, zaista, kažem ti, zborimo što znamo i svjedočimo o onome što smo vidjeli, a svjedočanstva našega ne primate. 12 Ako vam rekoh o zemaljskome, i ne vjerujete, kako ćete vjerovati kad vam reknem o nebeskome?

13 Nitko nije uzašao na nebo, do onaj koji siđe s neba - Sin Čovječji. 14 I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako treba biti podignut Sin Čovječji, 15 da svaki koji vjeruje ima u njemu život vječni.

16 Jer Bog tako uzljubi svijet da je dao svoga Jedinorođenog Sina, kako nijedan koji u njega vjeruje ne bi propao, nego imao život vječni. 17 Bog, doista, ne posla Sina na svijet da svijetu sudi, nego da se svijet po njemu spasi. 18 Tko vjeruje u njega, ne sudi mu se; a tko ne vjeruje, već je osuđen jer nije vjerovao u ime Jedinorođenog Sina Božjega. 19 A ovo je sud: Svjetlo je došlo na svijet, ali su ljudi zavoljeli više tamu nego svjetlo, jer im djela bijahu zla. 20 Doista, tko god čini zlo, mrzi svjetlo i ne dolazi k svjetlu, kako mu se djela ne bi razotkrila. 21 Ali tko čini istinu, k svjetlu dolazi, kako bi se očitovalo da su njegova djela učinjena u Bogu.«

Još jedno svjedočanstvo Ivana Krstitelja

22 Poslije toga dođe Isus sa svojim učenicima u područje Judeje te je s njima ondje boravio i krštavao. 23 A i Ivan je krštavao u Enonu, blizu Salima, jer je ondje bilo mnogo vode. I dolazili su i bili krštavani. 24 Ivan, naime, još ne bijaše bačen u tamnicu.

25 I dođe do prepirke Ivanovih učenika s nekim Židovom u vezi s obrednim pranjem.[a] 26 Tada dođoše k Ivanu i rekoše mu: »Rabbi, onaj što s tobom bijaše preko Jordana, za koga si ti svjedočio, eno on krsti, i svi dolaze k njemu.« 27 A Ivan odgovori: »Nitko ne može ništa prisvojiti ako mu nije dano s neba. 28 Vi mi sami svjedočite da rekoh: 'Ja nisam Krist', nego, 'Pred njim sam poslan.' 29 Tko ima zaručnicu, zaručnik je; a prijatelj zaručnikov, koji stoji i sluša ga, veoma se raduje zaručnikovu glasu. Ta se dakle moja radost sada ispunila. 30 On treba rasti, a ja se umanjivati.

31 Tko odozgor dolazi, nad svima je. Tko je sa zemlje, taj je zemaljski i zbori zemaljski. Tko s neba dolazi, nad svima je.[b] 32 On svjedoči o onome što je vidio i čuo, a njegova svjedočanstva nitko ne prima. 33 Tko primi njegovo svjedočanstvo, potvrđuje da je Bog istinit. 34 Doista, onaj koga Bog posla zbori riječi Božje; jer On Duha ne daje na mjeru. 35 Otac ljubi Sina, i sve je predao u ruku njegovu. 36 Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko Sinu ne vjeruje, neće vidjeti života, nego Božji gnjev ostaje na njemu.«

Footnotes:

  1. Iv 3,25 Neki rukopisi govore u množini: »s nekim Židovima«.
  2. Iv 3,31 Za drugi izričaj »nad svima je« autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes