A A A A A
Bible Book List

Druga poslanica Korinćanima 8 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Izobilovati u darežljivosti

Priopćujemo vam, braćo, milost Božju koja je dana crkvama u Makedoniji, što se, u teškom iskušenju nevolje, izobilje njihove radosti i njihovo najdublje siromaštvo preli u bogatstvo njihove darežljivosti. Svjedočim da su prema svojim mogućnostima, pa i preko svojih mogućnosti, dragovoljno i uvelike usrdno molili nas za milost i zajedništvo u ovoj službi svetima. I ne kako smo se mi tome nadali, nego same sebe predadoše najprije Gospodinu, a onda nama, po volji Božjoj. Zato zamolismo Tita da kako je započeo, tako i dovrši među vama i to djelo milosrđa. Nego, kao što u svemu izobilujete - vjerom i riječju i znanjem i svakom revnošću i našom ljubavlju u vama - tako izobilujte i u ovom milosrđu![a] Ne govorim to kao zapovijed, nego da revnošću drugih preispitam iskrenost vaše ljubavi. Jer poznajete milosrđe Gospodina našega Isusa Krista koji, premda bogat, poradi vas siromašan postade, da biste se vi obogatili njegovim siromaštvom.

10 A u tome dajem mišljenje: prikladno vam je, doista, da vi koji ste već prošle godine - ne samo činom nego i odlukom - ranije s tim započeli 11 sada to djelo i dovršite, da kao što ste pokazali spremnost da odlučite, tako i dovršite od onoga što imate. 12 Jer ako spremnost postoji, dobrodošla je po onom što ima, a ne po onom što nema. 13 Ali ne olakšica drugima, a vama teret, nego - po jednakosti. 14 U sadašnjem vremenu vaš suvišak za njihovu oskudicu, kako bi njihov suvišak bio za vašu oskudicu, da bi bila jednakost, 15 kao što je pisano: »Tko je nakupio mnogo, nije mu preteklo, a tko malo, nije mu nedostajalo.«

Titova revnost za Korinćane

16 A hvala Bogu koji je u srce Titovo stavio jednaku revnost za vas.[b] 17 On prihvati molbu, no kako je vrlo revan, dragovoljno pođe k vama. 18 A s njime vam šaljemo brata kojega zbog Evanđelja hvale sve crkve. 19 I ne samo to, nego je i od crkava postavljen za našega suputnika u ovome djelu milosrđa kojemu služimo na slavu samoga Gospodina i od svoje volje,[c] 20 čuvajući se ovoga: da nas tko ne prekori zbog ovog obilja kojim upravljamo. 21 Doista, zauzimamo se za dobro ne samo pred Gospodinom nego i pred ljudima. 22 A šaljemo s njima i našega brata, kojega smo često u mnogočem provjerili kao revna, a sad je još mnogo revniji zbog velikoga pouzdanja u vas. 23 Što se tiče Tita - drug je moj i suradnik za vas. Što se tiče naše braće - poslanici su crkava, slava Kristova. 24 Pokažite im dakle pred crkvama dokaz svoje ljubavi i našeg ponosa vama.

Footnotes:

  1. 2Kor 8,7 Umjesto »našom ljubavlju u vama«, neki rukopisi imaju: »svojom (vašom) ljubavlju u nama«.
  2. 2Kor 8,16 Umjesto »je ... stavio«, neki rukopisi imaju: »stavlja«.
  3. 2Kor 8,19 »samoga« - autentičnost nije potvrđena u svim najvažnijim rukopisima.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes