A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 6 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Izbor sedmorice

A u one dane, kako se broj učenika umnažao, nastade mrmljanje među Helenistima protiv Hebreja, da su njihove udovice zapostavljane u svagdanjem služenju. A Dvanaestorica sazvaše mnoštvo učenika te rekoše: »Ne priliči nam da zapustimo riječ Božju i poslužujemo kod stolova. Pronađite zato, braćo, između sebe sedam ljudi na dobru glasu, punih Duha i mudrosti, koje ćemo postaviti nad tim poslom, a mi ćemo prionuti uza molitvu i posluživanje Riječi.«

I svidje se ta besjeda svemu mnoštvu, te izabraše Stjepana, čovjeka puna vjere i Duha Svetoga, i Filipa i Prohora i Nikanora i Timona i Parmenu i Nikolu iz Antiohije, obraćenika na judaizam. Njih postaviše pred apostole a oni, pošto se pomoliše, položiše na njih ruke.

I riječ je Božja rasla, a broj se učenika u Jeruzalemu veoma umnažao. I veliko se mnoštvo svećenika odazvalo vjeri.

Stjepan optužen

Stjepan je, pun milosti i sile, činio velika čudesa i znamenja u narodu. Ali ustadoše neki iz sinagoge koja se zvala sinagoga libertinaca, Cirenaca i Aleksandrinaca, te neki iz Cilicije i Azije, te stanu raspravljati sa Stjepanom. 10 Ali se nisu mogli oprijeti mudrosti i Duhu kojim je govorio. 11 Tada potajno nahuškaše ljude da kažu: »Čuli smo ga gdje izgovara riječi huljenja protiv Mojsija i Boga.« 12 Tako podbuniše narod i starješine i pismoznance. Oni potom priđoše Stjepanu, zgrabiše ga i odvedoše pred Vijeće. 13 Izvedoše lažne svjedoke koji su govorili: »Ovaj čovjek ne prestaje govoriti protiv ovoga svetog mjesta i Zakona. 14 Jer smo ga čuli da govori kako će onaj Isus Nazarećanin razvaliti ovo mjesto i promijeniti običaje koje nam predade Mojsije.« 15 I svi koji su sjedili u Vijeću upriješe pogled u Stjepana i vidješe da je njegovo lice kao lice anđeosko.

Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes