A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 24 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Rasprava pred Feliksom

24 Nakon pet dana siđe velesvećenik Ananija s nekoliko starješina i s nekim odvjetnikom Tertulom, te oni izniješe pred upravitelja tužbu protiv Pavla. Kad ga dozvaše, Tertul ga stade optuživati: »Veliki mir što ga po tebi uživasmo, i promjene nabolje što tvojom providnošću dolaze ovome narodu, u svemu i posvuda primamo, vrli Felikse, sa svom zahvalnošću. Ali da te dulje ne zadržavam, molim te da nas u svojoj blagonaklonosti ukratko saslušaš. Jer otkrismo da je ovaj čovjek kuga i da pokreće pobune među Židovima po cijelome svijetu, te da je kolovođa nazarejske sljedbe, da je i Hram pokušao oskvrnuti, pa ga uhitismo. (7) [a] Od njega možeš i sam, ako ga ispitaš, doznati o svemu za što ga mi optužujemo.«

A podržaše ga i Židovi, potvrđujući da je to tako.

10 Kad mu upravitelj dade znak da govori, Pavao odvrati:

»Znajući da si već mnogo godina sudac ovom narodu, drage se volje branim. 11 Sam možeš saznati da nema više od dvanaest dana otkako uzađoh u Jeruzalem da se poklonim. 12 I nisu me našli ni u Hramu da se s kime prepirem ili da izazivam pobunu naroda, ni u sinagogama, ni po gradu. 13 Niti oni mogu tebi dokazati ono zbog čega me sada optužuju. 14 Ja ti pak ovo priznajem: prema Putu koji oni nazivaju sljedbom služim Bogu otaca, vjerujući u sve što je prema Zakonu i što je zapisano u Prorocima, 15 imajući nadu u Boga, kao što i oni sami iščekuju, da će biti uskrsnuće i pravednih i nepravednih.[b] 16 U tome se i sam trudim da stalno imam besprijekornu savjest i pred Bogom i pred ljudima. 17 Sad poslije mnogo godina dođoh da donesem milostinju svome narodu i prinose, 18 kad me u tome nađoše Židovi iz Azije već posvećena u Hramu, bez ikakve svjetine i bune. 19 Neki pak Židovi iz Azije - oni su trebali biti ovdje pred tobom i podnijeti tužbu, ako što imaju protiv mene! 20 Ili neka ovi sami reknu kakav zločin na meni nađoše kad sam stajao pred Vijećem, 21 osim ako nije zbog one jedne riječi što je uzviknuh dok stajah među njima: 'Zbog uskrsnuća mrtvih sudi mi se danas pred vama!'«

22 Feliks, koji je bio pomnije upućen s obzirom na Put, odgodi parnicu rekavši: »Kad dođe zapovjednik Lizija, riješit ću vaš slučaj.« 23 A stotniku zapovjedi da Pavla čuva, te da ima povlastice i da nikomu od njegovih ne priječi da ga poslužuje.

24 Poslije nekoliko dana dođe Feliks sa svojom ženom Druzilom, koja bijaše Židovka, i posla po Pavla te ga sasluša o vjeri u Isusa Krista. 25 Ali dok je Pavao raspravljao o pravednosti i uzdržljivosti i budućem Sudu, Feliks prestrašen reče: »Idi zasad, pozvat ću te kad budem imao vremena!« 26 Ujedno se i nadao da će mu Pavao dati novaca, i zato ga je često pozivao i s njim razgovarao.

27 A kad se navršiše dvije godine, dobi Feliks za nasljednika Porcija Festa. A Feliks, hoteći ugoditi Židovima, ostavi Pavla u okovima.

Footnotes:

  1. Dj 24,6-7 Neki rukopisi produžuju tekst u sadašnjem šestom retku, te dodaju tekst sedmoga i djelomično osmoga retka: »Htjedosmo mu pak suditi po našemu Zakonu. (7) Ali tisućnik Lizija priskoči te ga nasilno istrgnu iz naših ruku (8) zapovjedivši njegovim tužiteljima da ga izvedu preda te«. U slučaju prihvaćanja dodatka, nastavak osmoga retka (»od njega«) odnosio bi se na Liziju, a ne na Pavla.
  2. Dj 24,15 Iza »uskrsnuće«, neki rukopisi umeću: »mrtvih«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes