A A A A A
Bible Book List

Djela apostolska 14 Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

U Ikoniju

14 U Ikoniju uđoše zajedno u židovsku sinagogu. Govorili su tako da je uzvjerovalo veliko mnoštvo Židova i Grka. A Židovi nevjernici potaknuše i razjariše duše poganima protiv braće. Oni se zato zadržaše dulje vrijeme, smjelo govoreći u Gospodinu, koji je svjedočio za riječ milosti svoje i davao da se po njihovim rukama događaju znamenja i čudesa. Mnoštvo se gradsko pak razdijeli: neki bijahu za Židove, a neki za apostole. A kad nasrnuše pogani i Židovi sa svojim glavarima kako bi ih zlostavljali i kamenovali, oni se, shvativši to, skloniše u gradove likaonske, Listru i Derbu i okolicu. Ondje su navješćivali Evanđelje.

U Listri i Derbi

A u Listri je sjedio neki čovjek, nemoćan na nogama, hrom od majčine utrobe, koji nikada nije hodao. Taj je čuo Pavla gdje govori, a on uprije pogled u njega i vidjevši da ima vjeru u spasenje, 10 jakim glasom reče: »Uspravi se na noge!« I on poskoči i stade hodati.

11 Kad mnoštvo vidje što Pavao učini, podiže glas svoj, govoreći likaonski: »Bogovi, postavši ljudima nalik, siđoše k nama!« 12 I prozvaše Barnabu Zeusom, a Pavla Hermesom jer on bijaše onaj koji je vodio riječ. 13 A svećenik Zeusa - koji je pred gradom - pošto dovede pred vrata bikove s vijencima, htjedne, zajedno s mnoštvom, prinijeti žrtvu. 14 Kad to pak čuše apostoli Barnaba i Pavao, razdrijevši svoje haljine skočiše među mnoštvo vičući: 15 »Ljudi, zašto to činite? I mi smo smrtnici kao i vi! Navješćujemo vam Evanđelje da se od ovih ispraznosti obratite k Bogu živomu, koji načini nebo i zemlju i more i sve što je u njima. 16 On je u prošlim naraštajima pustio sve narode da idu svojim putovima. 17 Ipak, sebe ne ostavi neposvjedočena; dobro čineći i dajući vam kiše s neba i godine plodonosne, ispunjujući hranom i veseljem srca vaša.« 18 I tako govoreći, jedva spriječiše mnoštvo da im ne prinese žrtvu.

19 Onda dođoše iz Antiohije i Ikonija neki Židovi i nagovoriše svjetinu te, kamenovavši Pavla, odvukoše ga izvan grada misleći da je umro. 20 A kad ga njegovi učenici okružiše, on ustade i uđe u grad. Sutradan ode s Barnabom u Derbu.[a]

Povratak u Antiohiju

21 Pošto navijestiše Evanđelje tomu gradu i mnoge učiniše učenicima, vratiše se u Listru, u Ikonij i u Antiohiju. 22 Potkrjepljivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri, jer da nam kroz mnoge nevolje treba ući u kraljevstvo Božje. 23 Postaviše im starješine po pojedinim crkvama, te ih, pošto se pomoliše uz post, preporučiše Gospodinu, u koga su povjerovali. 24 Prošavši zatim Pizidiju, dođoše u Pamfiliju. 25 I navijestivši Riječ u Pergi, siđoše u Ataliju. 26 A odande otploviše u Antiohiju, odakle bijahu predani milosti Božjoj za djelo koje dovršiše.

27 A kad stigoše, okupivši crkvu navješćivahu im o svemu što Bog učini s njima i kako poganima otvori vrata vjere. 28 I provodili su nemalo vremena s učenicima.

Footnotes:

  1. Dj 14,20 Neki rukopisi izostavljaju: »njegovi«.
Hrvatski Novi Zavjet – Rijeka 2001 (HNZ-RI)

Copyright © 2001 by Life Center International

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes