A A A A A
Bible Book List

Romerne 7En Levende Bok (LB)

FRI FRA LOVEN

Forstår dere ennå ikke, kjære jødiske brødre i Kristus, at når et menneske dør, så er det ikke lenger underlagt lovens makt?

La meg illustrere dette: Når en kvinne gifter seg, binder loven henne til mannen så lenge han lever. Men hvis han dør, er hun ikke lenger bundet til ham. Ekteskapsloven gjelder ikke for henne lenger. Da kan hun gifte seg med hvem hun vil. Det ville være galt mens mannen var i live, men det er helt i orden når han er død.

Før var dere slaver under loven, men dere døde med Kristus på korset. Siden dere nå er «døde», så er dere ikke lenger under loven, og den har ingen kontroll over dere. Dere kom tilbake til livet igjen da Kristus stod opp fra de døde, og dere er nye mennesker. Nå er dere underlagt ham som stod opp fra de døde, slik at dere kan bære gode frukter, det vil si, gode gjerninger for Gud. Da den gamle naturen var levende, virket den slik at dere ønsket å gjøre det som Gud hadde forbudt. Men nå trenger dere ikke lenger være bekymret for lover og skikker. Nå kan dere virkelig tjene Gud, ikke på den gamle måten, da dere skulle lyde en hel del regler, men på den nye måten, (med hele deres hjerte og sinn).

Er det da slik å forstå at jeg mener Guds lover er onde? Selvfølgelig ikke! Nei, loven er ikke syndig, men det var loven som viste meg min synd. Jeg ville aldri ha kjent synden i mitt hjerte – de onde begjæringene som er skjult der – hvis ikke loven hadde sagt: «Du skal ikke begjære.» Men synden brukte loven til å minne meg om slike begjæringer, og til å vekke alle slags forbudte lyster i meg! Det ville ikke vært noen synd om det ikke hadde vært noen lov å bryte.

Det er grunnen til at jeg kjente meg trygg så lenge jeg ikke forstod hva loven virkelig forlangte. Men da jeg lærte sannheten å kjenne, oppdaget jeg at jeg hadde brutt loven og var en synder, dømt til å dø. 10 Da loven kom fikk synden liv. Det som skulle gi liv, førte til død for meg. 11 Synden lurte meg ved å ta Guds gode lov og bruke den til å gjøre meg skyldig til døden. 12 Men dere ser at loven i seg selv fremdeles var helt ut hellig, rettferdig og god.

13 Men hvordan kan dette henge sammen? Var det ikke så at loven var årsaken til mitt fall? Hvordan kan den da være god? Nei, det var synden, djevelsk som den er, som brukte det som var godt til å fordømme meg. Dere ser altså hvor listig og dødelig og forferdelig synden er. Den bruker Guds lov i sine egne onde hensikter. 14 Loven er åndelig og god. Vanskeligheten ligger ikke der, men hos meg. Jeg er avmektig og solgt som slave under syndens herrevelde.

MITT PERSONLIGE DILEMMA

15 Jeg forstår ikke meg selv i det hele tatt. Jeg ønsker virkelig å gjøre det som er rett, men jeg kan ikke. Jeg gjør det jeg ikke vil – det jeg hater. 16 Jeg vet godt at det jeg gjør er galt, og min dårlige samvittighet forteller jo bare at loven er god. Jeg gir loven rett. 17 Men jeg kan ikke hjelpe for det, det er ikke lenger jeg som gjør det. Det er synden i meg, som er sterkere enn meg, som får meg til å gjøre dette onde.

18 Jeg vet at min gamle syndige natur er ødelagt. Uansett hvilken vei jeg snur meg, så kan jeg ikke få meg til å gjøre det som er rett. Jeg vil, men jeg kan ikke. 19 Når jeg ønsker å gjøre godt, så gjør jeg det ikke, og når jeg prøver å la være å gjøre det som er galt, så gjør jeg det likevel. 20 Om jeg da gjør det jeg ikke vil gjøre, er det klart hvor problemet ligger: Synden har meg fremdeles i sitt onde grep.

21 Det ser ut til at når jeg ønsker å gjøre det som er rett, så kan jeg ikke unngå å gjøre det som er galt. 22 Min nye natur vil gjerne følge Guds vilje, 23 men det er noe annet dypt inne i meg, i min syndige natur, som er i strid med mitt sinn og som vinner kampen. Jeg blir slave under den synd som fremdeles er i mitt indre. I mitt sinn ønsker jeg å være Guds villige tjener, men i stedet finner jeg meg selv slavebundet under synden.

Dere ser altså hvordan det er: Mitt indre liv sier meg at jeg skal gjøre det som er rett, men den gamle natur, som fremdeles er i meg, elsker å synde. Å, for en forferdelig tilstand jeg er i! Hvem vil befri meg fra denne dødelige natur? Pris skje Gud! Det er skjedd ved Jesus Kristus, vår Herre. Han har satt meg fri.

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes