A A A A A
Bible Book List

Romerne 14En Levende Bok (LB)

IKKE KRITISER HVERANDRE

14 Alle som ønsker å slutte seg til dere, skal dere ønske varmt velkommen, selv om de har en svak tro. Kritiser ikke fordi om noen har andre betenkeligheter enn de du har. For eksempel, diskuter ikke om det er galt å spise kjøtt som er blitt ofret til avgudene. Det kan hende du tror at det ikke ligger noe galt i dette, men andres tro er svakere. De tror det er galt, og de vil heller gå uten kjøtt og spise grønnsaker framfor å spise slikt kjøtt. De som mener det er i orden å spise slikt kjøtt, må ikke se ned på dem som ikke vil gjøre det. Og hvis du er en av dem som ikke vil, så kritiser ikke dem som gjør det. For Gud har anerkjent dem som sine barn. De er Guds tjenere, ikke dine. De er ansvarlige overfor ham, ikke overfor deg. La ham fortelle dem enten det er rett eller galt. Gud er også i stand til å få dem til å gjøre det rette.

Enkelte mener at kristne skal feire de jødiske helligdagene, spesielle dager da man tilber Gud. Andre hevder at det er galt å pålegge slike plikter. Alle dager er like for Gud. I spørsmål som dette må enhver dømme for seg selv. Hvis dere har spesielle dager da dere tilber Herren, så forsøker dere å ære ham, og dere gjør vel i det. På samme måte er det med det menneske som spiser kjøtt som er blitt ofret til avgudene. Han er takknemlig til Herren for det, og det er bra. Han som ikke vil røre slikt kjøtt, er også ivrig etter å tekkes Herren og er takknemlig. Vi er ikke våre egne herrer, så vi lever eller dør etter eget valg. Enten vi lever eller dør, hører vi Herren til. Kristus døde og oppstod igjen av denne grunn, slik at han kan være vår Herre både mens vi lever og når vi dør.

10 Du har ingen rett til å kritisere broren din eller se ned på ham. Husk at vi alle skal stå for Guds domstol. 11 Det er skrevet: «Så sant jeg lever,» sier Herren, «skal hvert kne bøye seg for meg og hver tunge bekjenne Gud.» 12 Vi skal alle avlegge regnskap for Gud. 13 Kritiser derfor ikke hverandre mer. Forsøk i stedet å leve på en slik måte at du aldri blir årsak til at din bror snubler ved at du lar ham se deg gjøre noe han tror er galt.

14 Med hensyn til meg selv, er jeg helt viss på, og jeg sier det med den Herre Jesu autoritet, at det ikke er noe galt i å spise kjøtt som har vært ofret til avgudene. Men hvis noen tror det er galt, skal han ikke gjøre det, for i hans tilfelle er det galt. 15 Og hvis din bror har vondt av det du spiser, så handler du ikke i kjærlighet hvis du fortsetter å spise det. La ikke din spising ødelegge en som Kristus døde for. 16 Gjør ikke noe som blir årsak til kritikk mot deg selv, selv om du vet at det du gjør, er rett. 17 Det viktigste for oss kristne er ikke å legge vekt på hva vi skal spise og drikke, men at vi oppmuntrer til godhet og fred og glede fra den Hellige Ånd. 18 Hvis du lar Kristus bli herre i disse sakene, vil Gud bli glad, og det vil andre også. 19 På denne måten skal dere arbeide for fellesskap i menigheten og forsøke å bygge hverandre opp.

20 Gjør ikke Guds verk til intet for en bit kjøtt. Husk at det er ikke noe galt med kjøttet, men det er galt å spise det hvis det blir årsak til at en annen snubler. 21 Det rette er å la være å spise kjøtt eller å drikke vin eller gjøre noe annet som kan føre til at din bror faller og synder. 22 Det kan være du vet at det ikke er noe galt i det du gjør, ikke engang fra Guds synspunkt, men hold det for deg selv. Du skal ikke demonstrere din tro for andre som kan bli skadelidende ved det. I denne situasjon er det mennesket lykkelig som ikke synder, fordi han gjør det han vet er rett. 23 Men enhver som føler at noe han gjør er galt, bør la være å gjøre det. Han synder om han gjør det, for han føler at det er galt, og dermed blir det galt for ham. Alt som ikke springer ut fra tro, er synd.

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes