A A A A A
Bible Book List

Matteus 22En Levende Bok (LB)

HVORDAN ER HIMMELRIKET?

22 Jesus brukte flere andre bilder for å vise hva himlenes rike kunne sammenlignes med.

«For eksempel,» sa han, «kan det forklares med historien om en konge, som forberedte en stor bryllupsmiddag for sønnen sin. Mange gjester var invitert, og da selskapet var ferdig, sendte han budbærere ut for å gjøre alle oppmerksomme på at det var på tide å komme. Men de brydde seg ikke om det, og ingen kom. Da sendte kongen andre tjenere for å si: 'Alt er ferdig, og steken er i ovnen. Skynd dere!'

Men gjestene bare lo og fortsatte med det de holdt på med. Den ene gikk til gården sin, den andre til forretningen. Andre slo budbærerne og behandlet dem på en skammelig måte, ja, de drepte til og med noen av dem.

Da ble kongen sint, sendte ut hæren og drepte morderne og brente byen deres. Enda en gang befalte han tjenerne: 'Bryllupsfesten er ferdig, men gjestene som jeg hadde innbudt, var ikke verdige denne æren. Gå nå ut på gatehjørnene og inviter alle dere ser.'

10 Tjenerne gjorde som kongen hadde sagt. De kom tilbake med gode og onde om hverandre, og selskapssalen ble full av gjester. 11 Men da kongen kom inn for å hilse på gjestene, oppdaget han en mann som ikke hadde bryllupsklærne på seg.

12 'Venn' sa han, 'hva kommer det av at du er her uten bryllupsklær?' Mannen hadde ikke noe svar.

13 Da sa kongen til tjenerne sine: 'Bind både hender og føtter på ham og kast ham ut i det ytterste mørke, der det er gråt, og der de skjærer tenner.' 14 For det er mange som er kalt, men få som er utvalgt.»

15 Nå gikk fariseerne for seg selv. De ville planlegge hvordan de kunne få Jesus til å si noe, slik at de kunne arrestere ham. 16 De bestemte seg for å sende noen av sine, sammen med herodianerne, og stille ham dette spørsmålet: «Herre, vi vet at du er oppriktig og lærer sannheten uansett konsekvenser. Du tar ikke hensyn til person og rang. 17 Si oss nå, er det rett å betale skatt til de romerske myndigheter eller ikke?»

18 Men Jesus skjønte hva de var ute etter. «Dere hyklere!» utbrøt han. «Hvem er det dere prøver å lure med disse listige spørsmålene? 19 Vis meg en mynt.» De gav ham en.

20 «Hvem er det bilde av på denne?» spurte han. «Og hva er det for et navn som står under bildet?»

21 «Cæsars,» svarte de.

«Vel,» sa han, «gi da Cæsar det som er hans, og gi Gud alt det som hører Gud til.»

22 De ble forundret over dette svaret og gikk sin vei.

23 Men samme dagen kom noen av sadduseerne, de som sier at det ikke er noen oppstandelse etter døden, til Jesus og spurte: 24 «Herre, Moses sa at hvis en mann døde uten å ha barn, så skulle hans bror gifte seg med enken, og deres barn skulle få alt det den døde mannen eide. 25 Nå var det slik at vi hadde en familie hos oss som bestod av sju brødre. Den første giftet seg, og så døde han, uten barn, slik at enken ble den andre brorens kone. 26 Denne broren døde også, og kona ble gift med neste bror. Slik fortsatte det til hun hadde vært gift med dem alle. 27 Til slutt døde hun også. 28 Hvem skal være gift med henne i oppstandelsen? Hun hadde jo vært gift med alle sju!»

29 Men Jesus sa: «Dere tar feil, fordi dere er uvitende både om Skriftene og om Guds kraft. 30 I oppstandelsen er det nemlig ikke noe ekteskap, alle er som englene i himmelen. 31 Men når det gjelder spørsmålet om oppstandelse fra de døde – leser dere aldri i Skriftene? Er dere ikke klar over at Gud talte direkte til dere da han sa: 32 'Jeg er Abrahams, Isaks og Jakobs Gud'? Gud er ikke de dødes, men de levendes Gud.»

33 Folk var meget imponert over svarene hans – 34 men fariseerne ville ikke gi seg. Da de hørte at han hadde stoppet munnen på sadduseerne, tenkte de ut et nytt spørsmål som de ville stille ham.

En av dem, en sakfører, sa: 36 «Herre, hvilket bud er det viktigste i Moseloven?»

37 Jesus svarte: «Elsk Herren, din Gud av hele ditt hjerte, din sjel og ditt sinn. 38 Dette er det første og det største bud. Det andre er like viktig: 'Elsk din neste like høyt som du elsker deg selv.' 40 Alle de andre budene og alle profetenes krav stammer fra disse to og oppfylles når dere adlyder dem. Hold disse budene, så skal dere finne ut at dere adlyder alle de andre.»

41 Mens fariseerne stod rundt ham, stilte han dem et spørsmål: 42 «Hva med Messias? Hvem er han sønn av?»

«Han er Davids sønn,» svarte de.

43 «Hvordan kan da David kalle ham herre?» spurte Jesus. «For David talte, fylt av Ånden, og sa: 44 'Gud sa til min Herre, sett deg ved min høyre hånd til jeg får lagt dine fiender under føttene dine.' 45 Ettersom David kalte ham 'Herre', hvordan kan det da ha seg at han er hans sønn?»

46 De hadde ikke noe svar, og etter dette var det ingen som våget å stille ham flere spørsmål.

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes