A A A A A
Bible Book List

Matteus 15En Levende Bok (LB)

REGLER OG BUD

15 Noen fariseere og andre jødiske ledere kom nå fra Jerusalem for å tale med Jesus.

«Hvorfor er disiplene dine ulydige mot de gamle jødiske tradisjonene?» ville de vite. «De bryr seg jo ikke om å vaske hendene før de spiser.» Jesus svarte: «Hvorfor krenker dere Guds direkte påbud med gamle tradisjoner? Guds lov sier: 'Hedre din far og din mor. Den som bruker onde ord mot far eller mor, skal dø.' Men dere sier: 'Selv om dine foreldre er i nød, kan du likevel gi underholdet deres til kirken.' Ved slike menneskelagede påbud setter dere Guds bud om å ære og ta hånd om foreldrene ut av kraft. Dere hyklere! Jesaja spådde rett om dere da han sa: 'Dette folket ærer meg med leppene, men hjertet er langt borte fra meg. De dyrker meg forgjeves, for det de lærer er menneskebud'.»

10 Så henvendte Jesus seg til folket og sa: «Hør på det jeg har å si og forsøk å forstå: 11 Dere blir ikke urene av å spise ikke-jødisk mat! Det er det dere tenker og sier som gjør dere urene.»

12 Da kom disiplene til ham og sa: «Du fornærmet fariseerne med den uttalelsen.»

13 Jesus svarte: «Hver plante som ikke er plantet av min Far, skal bli rykket opp, så bry dere ikke om dem. De er blinde veiledere, som leder blinde, og begge kommer til å falle i grøften!»

15 Da bad Peter Jesus at han måtte forklare hva han mente med å si at folk ikke blir urene av å spise ikke-jødisk mat.

16 «Forstår du ikke?» spurte Jesus. 17 «Ser du ikke at det du spiser passerer fordøyelsesorganene og kommer ut igjen? 18 Men onde ord kommer fra et ondt hjerte og forurenser det menneske som sier dem. 19 For fra hjertet kommer onde tanker, mord, hor, utukt, tyveri, løgn og sladder. 20 Slike ting er det som gjør mennesket urent. Å spise med hender som ikke er vasket, kan ikke gjøre noe menneske urent.»

21 Jesus forlot nå denne delen av landet og gikk de åtti kilometerne til Tyrus og Sidon.

FLERE UNDER

22 En kvinne fra Kanaan, som nå bodde der, kom til ham og bad: «Ha barmhjertighet med meg, Herre, kong Davids sønn! Min datter har en ond ånd i seg, og den plager henne til stadighet.»

23 Men Jesus gav henne ikke noe svar, ikke så mye som ett ord. Da bad disiplene at han skulle kvitte seg med henne. «Si til henne at hun skal gå sin vei,» sa de, «for hun plager oss med all denne tiggingen.»

24 Da sa Jesus til kvinnen: «Jeg ble sendt for å hjelpe jødene, ikke hedningene.»

25 Men hun kom og kastet seg ned for ham og bad igjen: «Herre, hjelp meg!»

26 «Det tar seg ikke ut å ta brødet fra barna og kaste det for hundene,» sa han.

27 «Jo, det gjør det!» svarte hun, «for til og med hvalpene under bordet har fått lov til å spise smulene som faller ned.»

28 «Kvinne,» sa Jesus til henne. «Din tro er meget stor, og du har fått svar på bønnen din.» Datteren hennes ble straks helbredet.

29 Jesus vendte nå tilbake til Galileasjøen og gikk opp i en skråning og satte seg. 30 En stor folkemengde kom til ham med sine lamme, blinde, vanføre, de som ikke kunne snakke og mange andre og la dem foran Jesus. Han helbredet dem alle. 31 For et syn det var! De som ikke hadde vært i stand til å si et ord før, snakket begeistret. Krøplingene gikk og hoppet omkring, og de som hadde vært blinde, kunne se. Folk var helt overveldet, og de priste Israels Gud.

32 Da kalte Jesus disiplene til seg og sa: «Jeg synes synd på disse menneskene – de har vært her hos meg i tre dager nå, og de har ikke mer å spise. Jeg vil ikke sende dem bort uten mat. De kommer til å besvime på veien.»

33 Disiplene svarte: «Hvor skulle vi få mat fra her i ørkenen? Det er jo så mange mennesker.»

34 Jesus spurte dem: «Hvor mye mat har dere?» De svarte: «Sju brød og noen få småfisker.»

35 Da bad Jesus folket at de skulle sette seg på bakken, 36 og han tok de sju brødene og fiskene og takket Gud. Så delte han det opp i stykker og gav til disiplene, som igjen gav det til folket.

37 Og alle spiste til de ble mette – fire tusen menn foruten kvinner og barn. Etterpå, da smulene ble samlet opp, viste det seg at det ble sju kurver fulle av det som ble til overs.

39 Så sendte Jesus folket hjem og gikk selv i en båt og satte over til Magadan.

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes