A A A A A
Bible Book List

Lukas 15En Levende Bok (LB)

TAPT OG FUNNET

15 Uærlige skatteoppkrevere og andre beryktede folk kom ofte for å høre på Jesus. Dette førte til klage fra de jødiske religionslederne og de som var eksperter på jødisk lov. De likte ikke at Jesus spiste sammen med slike. Jesus fortalte da dette: «Hvis du hadde hundre sauer, og en av dem forvillet seg i ødemarken, ville du ikke forlate de nittini og gå for å lete etter den tapte? Du ville lete helt til du fant den, og så ville du med glede bære den på skuldrene dine hjem. Når du kom hjem, ville du kalle sammen venner og naboer, så de kunne glede seg sammen med deg, fordi den sauen du hadde mistet, var funnet.

På samme måte vil himmelen glede seg mer over én tapt synder som vender tilbake til Gud, enn over nittini andre som ikke trenger hjelp!

En annen illustrasjon: En kvinne har ti verdifulle sølvmynter og mister én. Vil hun ikke da tenne en lampe og se i hver krok av huset og sope i alle hjørner og sprekker til hun finner den? Vil hun så ikke sende bud på venner og naboer, for at de kan glede seg sammen med henne? 10 På samme måten er det glede blant Guds engler når en synder omvender seg.»

For å illustrere dette ytterligere, fortalte Jesus denne beretningen: 11 «En mann hadde to sønner. 12 Da den yngste sa til faren: 'Jeg vil ha min del av eiendommen nå, i stedet for å vente til du dør,' gikk faren med på dette.

13 Noen få dager senere pakket den yngste sønnen alt han eide og reiste til et fjernt land. Der sløste han bort alle pengene på selskaper og prostituerte. 14 Da pengene var oppbrukt, ble det en stor hungersnød i landet, og han begynte å sulte. 15 Han overtalte en bonde til å gi ham jobben med å fore grisene. 16 Gutten ble så sulten at han spiste av grisematen. Det var ingen som gav ham noe.

17 Da han endelig kom til sans og samling, sa han til seg selv: Hjemme har til og med de leide arbeidsfolkene nok mat, og her holder jeg på å dø av sult! 18 Jeg vil gå hjem til far og si: 'Far, jeg har syndet både mot himmelen og deg, 19 og jeg er ikke lenger verdig til å bli kalt din sønn. Vær så snill å ta imot meg som en av arbeidsfolkene dine.'

20 Så drog han hjem til sin far. Mens han enda hadde lang vei igjen, så faren at han kom, og han ble fylt med kjærlig medlidenhet. Han løp mot gutten og omfavnet og kysset ham.

21 Sønnen sa til ham: 'Far, jeg har syndet mot himmelen og deg, og jeg er ikke verdig til å bli kalt din sønn ...'

22 Men faren sa til tjenerne: 'Skynd dere! Hent de fineste klærne vi har i huset og ta dem på ham. Og la ham få en ring på fingeren og sko på føttene. 23 Slakt gjøkalven. Vi må feire dette med en fest! 24 For denne min sønn var død og er vendt tilbake til livet. Han var tapt og er funnet!'

Så begynte festen.

25 Imens var den eldste sønnen ute på jordene og arbeidet. Da han kom hjem, hørte han musikk fra huset, 26 og han spurte en av tjenerne hva som foregikk.

27 'Din bror er kommet hjem,' fikk han høre, 'og din far har slaktet gjøkalven og laget til en stor fest for å feire at han er kommet uskadd hjem igjen.'

28 Den eldste broren ble sint og ville ikke gå inn. Da kom faren ut og bad ham inn. 29 Sønnen svarte: 'Alle disse årene har jeg arbeidet hardt for deg og aldri en eneste gang nektet å gjøre noe du bad meg om. På hele denne tiden har du ikke gitt meg så mye som en ung geit, som jeg kunne bruke til fest sammen med vennene mine. 30 Men da denne sønnen din kom tilbake, etter å ha brukt opp pengene på utskeielser, feirer du det med å slakte den fineste kalven vi har på gården.'

31 'Hør, gutten min,' sa faren til ham, 'du og jeg står hverandre meget nær, og alt jeg har, er ditt. 32 Men det er rett å feste nå, for broren din var død og er kommet tilbake til livet. Han var tapt og er funnet'!»

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes