A A A A A
Bible Book List

Johannes 10En Levende Bok (LB)

'JEG ER DEN GODE HYRDE'

10 «Den som nekter å gå inn til sauene gjennom porten, men sniker seg over muren, må i sannhet være en tyv. En hyrde går gjennom porten. Dørvokteren åpner porten for ham, og sauene hører stemmen hans og kommer til ham. Hyrden kaller sine egne sauer ved navn og fører dem ut. Han går foran dem, og de følger ham, for de kjenner igjen stemmen hans. Sauene vil ikke følge en fremmed. De flykter fra ham, for de kjenner ikke stemmen hans.»

Jesus fortalte denne historien, men de som hørte på, skjønte ikke hva han mente, så han forklarte den for dem.

«Jeg er porten til sauene,» sa han. «Alle som er kommet før meg, er tyver og røvere. Men sauene hørte ikke på dem. Ja, jeg er porten. De som kommer inn gjennom porten, vil bli frelst, og de skal gå inn og ut og finne grønne gressganger. 10 Tyvens hensikt er å stjele, drepe og ødelegge. Min hensikt er å gi evig liv – i overflod. 11 Jeg er den gode hyrde. Den gode hyrde gir livet sitt for sauene. 12 En leiekar løper når han ser ulven komme. Han forlater sauene, for de er ikke hans, og han er ikke deres hyrde. Så vil ulven komme og spre flokken. 13 Leiekaren stikker bare av, for han har ingen virkelig omsorg for sauene.

14 Jeg er den gode hyrde, og jeg kjenner sauene mine. De kjenner meg, 15 akkurat som Faderen kjenner meg. Jeg kjenner Faderen, og jeg gir mitt liv for sauene. 16 Jeg har andre sauer også, men de hører ikke til i denne flokken. Men også dem skal jeg lede. De vil lytte etter min stemme, og det skal være én flokk med én hyrde.

17 Faderen elsker meg fordi jeg gir mitt liv, for siden å ta det tilbake igjen. 18 Ingen kan ta livet mitt uten at jeg selv vil – jeg gir det frivillig. Jeg har rett og makt til å gi det når jeg vil og også til å ta det tilbake igjen. For Faderen har gitt meg denne retten.»

19 Da han hadde sagt dette, ble det igjen forskjellige oppfatninger om ham blant de jødiske lederne. 20 Noen av dem sa: «Han har en ond ånd, eller også er han gal. Hvorfor høre på en mann som denne?»

21 Andre sa: «Dette høres ikke ut som en mann som er besatt av en ond ånd. Kan en ond ånd åpne øynene på blinde mennesker?»

'SI OSS DET RETT UT'

22 Det var vinter, og Jesus var i Jerusalem under festen til minne om tempelinnvielsen. Han var i templet og gikk omkring i den delen som er kjent som Salomos søylehall. 24 De jødiske lederne samlet seg rundt ham og spurte: «Hvor lenge skal du holde oss i det uvisse? Hvis du er Messias, så si oss det rett ut.»

25 «Jeg har allerede sagt det, og dere trodde ikke på meg,» svarte Jesus. «Dere har jo sett de gjerningene som jeg gjør i min Fars navn. 26 Men dere tror ikke på meg, for dere hører ikke med til flokken min. 27 Sauene mine kjenner igjen stemmen min, og jeg kjenner dem, og de følger meg. 28 Jeg gir dem evig liv, og de skal aldri forgå. Ingen skal rive dem fra meg, 29 for Far har gitt dem til meg, og han er mektigere enn noen annen. Ingen kan ta dem fra meg. 30 Jeg og Faderen er ett.»

31 Da tok de jødiske lederne igjen opp steiner for å drepe ham.

32 Men Jesus sa: «Jeg har gjort mange gode gjerninger blant dere. Hvilken av dem er det dere dreper meg for?»

33 De svarte: «Vi steiner deg ikke for noen god gjerning, men for gudsbespottelse. Du, et vanlig menneske, har sagt at du er Gud.»

34 «I deres egen lov står det at mennesker er guder,» innvendte han. «Hvis Skriften taler om dem, som Guds budskap kom til, som guder, kan det da være gudsbespottelse når den ene hellige, som er sendt til verden av Faderen, sier: 'Jeg er Guds Sønn'? Skriften kan vel ikke lyve? 37 Hvis jeg ikke gjør min Fars gjerninger skal dere ikke tro meg. 38 Men gjør jeg det, så tro dem, selv om dere ikke tror meg. Da vil dere bli overbevist om at Faderen er i meg og jeg i Faderen.»

39 Enda en gang gjorde jødene seg klar til å arrestere ham, men han gikk bort og forlot dem. 40 Nå drog Jesus til den andre siden av elven Jordan for å være der hvor Johannes først døpte. 41 Og mange fulgte ham.

«Johannes gjorde ingen under,» sa de til hverandre, «men alt han sa om denne mannen er gått i oppfyllelse.» 42 Mange kom til å tro på at Jesus var Messias.

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes