A A A A A
Bible Book List

Jeremia 27 Nya Levande Bibeln (SVL)

Jeremia uppmanar till underkastelse

27 Detta budskap kom från Herren till Jeremia i början av Josias son Jojakims regeringstid i Juda:

Gör ett ok och spänn fast det på din nacke med läderremmar, som om det var ett ok för en oxe.

Skicka sedan bud till kungarna i Edom, Moab, Ammon, Tyrus och Sidon genom deras ambassadörer i Jerusalem

och säg: Tala om för era herrar att härskarornas Herre, Israels Gud, sänder er detta budskap:

Genom min väldiga makt har jag skapat jorden och alla människor och djur. Allt detta ger jag till vem jag vill.

Därför har jag nu gett alla era länder till kung Nebukadnessar i Babylon. Han är mitt ombud. Jag har överlämnat all er boskap till honom att göra vad han vill med.

Alla folk ska tjäna honom och hans son och sonson tills deras tid är ute, och då ska många folk och mäktiga kungar erövra Babylon och göra dess folk till sina slavar.

Överlämna er till honom och tjäna honom. Ta på er Babylons ok! Jag kommer att straffa det folk som vägrar att bli dess slavar. Över det landet ska jag sända krig, hungersnöd och pest, tills Nebukadnessar har intagit det.

Lyssna inte på era falska profeter, spåmän, drömmare, medier och magiker, som säger att kungen i Babylon inte ska göra er till slavar.

10 De är lögnare allesammans, och om ni följer deras råd och vägrar att överlämna er till kungen i Babylon, ska jag fördriva er ur ert land och föra er till undergång långt bort i ett främmande land.

11 Men den som överlämnar sig till kungen i Babylon ska få tillåtelse att stanna kvar i sitt eget land och bruka det som tidigare.

12 Jeremia upprepade alla dessa profetior för Sidkia, kungen i Juda. Om du vill leva, ska du överlämna dig till kungen i Babylon sa han.

13 Varför envisas ni med att vilja dö, både du och ditt folk? Varför skulle du välja krig, hungersnöd och epidemier, som Herren har sagt ska komma över varje land som inte överlämnar sig till Babylons kung?

14 Hör inte på de falska profeter som ständigt försöker intala dig att kungen i Babylon inte kommer att besegra er, för de är bara lögnare.

15 Det är inte jag som har sänt dem, säger Herren, och de ljuger i mitt namn. Därför måste jag fördriva er från detta land och låta er dö, både du och alla dessa 'profeter'.

16 Jag talade gång på gång till prästerna och allt folket och sa: Herren säger: Lyssna inte till era profeter, som påstår att de guldbägare som tagits från templet snart ska återlämnas från Babylon. Det är lögn alltsammans.

17 Hör inte på dem! Kapitulera för kungen i Babylon, så får ni leva, annars blir hela staden fördärvad.

18 Om de verkligen är Herrens profeter, kan de be till Herren, härskarornas Gud, så att de guldkärl som ännu finns kvar här i templet och de som finns i palatset hos kungen i Juda och i palatsen i Jerusalem inte ska bli bortförda till Babylon tillsammans med er!

19-21 Herren, härskarornas Gud, säger nämligen:Kopparpelarna som står framför templet, det stora kopparkaret på tempelgården, metallställningen och alla de andra tillbehören i templet som lämnades kvar här när Nebukadnessar, kungen i Babylon, förde bort alla betydelsefulla personer i Juda och Jerusalem till Babylon tillsammans med Jojakims son Jekonja, kungen i Juda,

22 ja, de ska föras bort till Babylon och bli kvar där tills jag sänder tillbaka dem igen. Jag ska nämligen låta dem återvända hit till Jerusalem.

Nya Levande Bibeln (SVL)

Nya Levande Bibeln (Swedish New Living Bible)
Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes