A A A A A
Bible Book List

Józsué 12 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

A legyőzött kánaáni királyok felsorolása

12 Izráel népe ezt a két királyt győzte le a Jordántól keletre: Szihónt, az emóriak királyát és Ógot, Básán királyát. Országaikat elfoglalták, és birtokba vették a Jordántól keletre fekvő egész síkságot az Arnón-pataktól egészen a Hermón-hegységig.

Szihón, az emóriak királya Hesbón városában uralkodott, és országa az Arnón völgye melletti Aróér városától a Jabbók-patakig terjedt, amely egyúttal az ammoniak országának a határa is volt. Hozzá tartozott még a Jordántól keletre fekvő terület a Kinneret-tó és a Holt-tenger között, valamint a Holt-tengertől keletre fekvő vidék Bét-Jesimótig és a Piszgá-hegy lábáig. Szihón egykori országa Gileád területének déli részén terült el.

Óg király, aki a refáiak nemzetségéhez tartozott,[a] Básán fölött uralkodott, székhelyét pedig Astárótban és Edreiben tartotta. Országa magában foglalta északon a Hermón-hegységet, keleten Szalkát, egészen a gesúriak és a maakáiak területének határáig, délen pedig Szihón országával volt határos. Óg egykori országa Gileád területének északi felét foglalta el.

Mózes, az Örökkévaló szolgája vezetésével Izráel népe legyőzte ezt a két királyt. Mózes pedig ezeket a területeket Rúben és Gád törzsének, valamint Manassé törzse felének adta örökségül.

Józsué és serege sok királyt legyőzött, akik a Jordán nyugati oldalán uralkodtak, a Libanon-völgyben fekvő Baál-Gádtól a Kopasz-hegyig, amely délen, Edom szélén emelkedik. Ezeket a területeket Józsué mind elfoglalta, és szétosztotta Izráel törzsei között. Így adott nekik örökséget, minden törzsnek a maga részét. Ez a meghódított terület magában foglalta a dombvidéket és annak nyugati lejtőit, a Jordán völgyét, a keleti dombokat, a pusztát és a délvidéket, ahol addig a hettiták, emóriak, kánaániak, perizziek, hivviek és jebúsziak népei laktak. Ezek tehát azok a városok, amelyeknek a királyait Józsué és serege legyőzte:

Jerikó,

Aj (Bétel mellett),

10 Jeruzsálem,

Hebron,

11 Jarmút,

Lákis,

12 Eglón,

Gézer,

13 Debír,

Geder,

14 Horma,

Arád,

15 Libna,

Adullám,

16 Makkéda,

Bétel,

17 Tappúah,

Héfer,

18 Afék,

Sáron,

19 Mádón,

Hácór,

20 Simrón-Meróón,

Aksáf,

21 Taanak,

Meggidó,

22 Kedes,

Jokneám (a Kármel-hegy közelében),

23 Dór (a Dór-hegyen),

Góim (Gilgál mellett) és

24 Tirca.

Összesen tehát 31 királyt győzött le Józsué.

Footnotes:

  1. Józsué 12:1 Óg… tartozott Óg király a refáiak, vagyis az óriások nemzetségének egyik utolsó képviselője volt.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes