Add parallel Print Page Options

Belägringen förutsägs på en lertavla

Människa, ta nu en lertavla och lägg den framför dig och rita staden Jerusalem på den. Belägra den, bygg en belägringsvall mot den och res en ramp, slå upp ett läger och sätt upp murbräckor runt omkring den. Ta en järnplåt och sätt upp den som en mur mellan dig och staden. Vänd dig sedan mot den och håll den belägrad. Belägra den, det ska vara ett tecken för israeliterna.

Lägg dig sedan på din vänstra sida och ta på dig Israels skuld. Lika länge som du ligger så ska du bära Israels skuld. Jag ska lägga deras skuld på dig i lika många dagar som de år som de har syndat, 390 dagar. Så länge ska du bära israeliternas skuld.

När du har gjort detta, ska du lägga dig ner igen, nu på din högra sida, och bära Juda folks skuld i fyrtio dagar. En dag för varje år har jag bestämt åt dig. Vänd dig sedan med bar arm mot det belägrade Jerusalem och profetera mot det. Jag ska binda dig med rep, så att du inte kan vända dig från den ena sidan till den andra förrän dina belägringsdagar är över.

Ta vete, korn, bönor, linser, hirs och emmer. Blanda dem i en kruka och baka bröd åt dig av det. Det ska du äta under den tid du ligger på sidan, 390 dagar. 10 Väg upp den mat du ska äta: tjugo siklar[a] för varje dag, och ät vid bestämda tider. 11 Mät också upp vattnet du ska dricka: en sjättedels hin[b] som du ska dricka vid bestämda tider. 12 Ät din mat som en kornkaka som du bakat inför dem med människoavföring som bränsle.” 13 Herren sa: ”Så här ska Israel äta orent bröd bland de folk som jag ska driva bort dem till.”

14 Då sa jag: ”Nej, min Herre, Herre, jag har aldrig orenat mig. Ända från min ungdom har jag aldrig ätit något självdött eller ihjälrivet djur, och aldrig har något orent kött kommit i min mun.” 15 Då sa han till mig: ”Jag låter dig använda kogödsel i stället för människoavföring att baka ditt bröd över.”

16 Sedan sa han till mig: ”Människa, jag ska låta det bli brist på bröd i Jerusalem. De ska äta sitt uppvägda bröd med oro och dricka sitt uppmätta vatten med förfäran. 17 De ska lida brist på både bröd och vatten och se på varandra med skräck och tyna bort på grund av sin synd.

Footnotes

  1. 4:10 1 sikel=12 gram.
  2. 4:11 Motsvarar en dryg halvliter.