A A A A A
Bible Book List

Hesekiel 37 Nya Levande Bibeln (SVL)

De döda benens dal

1-2 Herrens kraft kom över mig, och av Herrens Ande leddes jag bort till en dal full av gamla torra ben, som låg utspridda på marken. Han förde mig runt bland dem

och frågade mig sedan:Du människa, kan de här benen bli levande igen? Jag svarade: Herre, det är bara du själv som kan svara på det.

Då uppmanade han mig att tala till benen och säga: Ni torra ben, lyssna till Guds ord,

för Herren Gud säger: Jag ska låta er bli levande och börja andas igen!

Jag ska fästa senor vid er, ge er kött och muskler och täcka er med hud. Jag ska ge er liv, och ni ska förstå att jag är Herren.

Jag profeterade så som jag blivit ombedd att göra och plötsligt hördes ett rassel över hela dalen. Benen förenade sig med varandra så som de en gång varit förenade.

Medan jag såg på fick de senor och muskler och täcktes med hud, men ännu hade de inget liv.

Då sa han till mig att ropa på vinden och säga: Herren Gud säger: Kom från de fyra väderstrecken, o Ande, och blås på dessa slagna kroppar, så att de får liv igen.

10 Jag talade till vindarna som han hade befallt mig, och kropparna började andas. De levde och reste sig upp på fötterna - en väldig armé.

11 Sedan talade han om för mig vad synen betydde. De här benen, sa han, representerar hela Israels folk. De säger: 'Vi är bara en hög uttorkade ben. Allt hopp är ute.'

12 Men tala om för dem vad Herren Gud säger: Mitt folk, jag ska öppna era gravar och få er att stå upp och vända tillbaka till Israels land.

13 Och då, mitt folk, ska ni äntligen förstå att jag är Herren.

14 Jag ska låta min Ande komma in i er, och ni ska leva och vända tillbaka hem till ert eget land. Då ska ni förstå att jag, Herren, har gjort precis det jag en gång lovade.

15 På nytt kom ett budskap från Herren till mig. Det löd:

16 Ta en stav och rista in dessa ord i den: 'Denna stav tillhör Juda och de stammar i Israel som går med honom!' Ta sedan en annan stav och skriv på den: 'Efraims stav som tillhör Josef och den del av Israel som går med honom.'

17 Håll dem sedan tillsammans i din hand som en enda stav.

18-20 När man frågar dig vad detta betyder ska du svara: Herren säger: Jag kommer att förena alla Israels stammar med Juda och göra dem till en stav i min hand. De ska bli ett!

21 Herren Gud säger: Jag ska samla mitt folk Israel från de många länder de gått till och leda hem dem från hela världen till deras eget land,

22 för att göra ett enda folk av dem. En kung ska regera över dem alla. De ska inte längre vara uppdelade i två nationer.

23 De ska sluta att orena sig med avgudar och all annan synd, för jag ska frälsa dem från deras orenhet. Sedan ska de verkligen vara mitt folk, och jag ska vara deras Gud.

24 Och David, min tjänare Messias, ska vara deras kung, deras ende herde.

25 De ska följa mina lagar och lyda mina befallningar. De ska bo i landet Israel där deras förfäder bodde, landet jag gav min tjänare Jakob. De och deras barn och barnbarn i alla generationer ska bo här. Och min tjänare David, deras Messias, ska vara deras furste i all evighet.

26 Och jag ska ingå ett fridsförbund med dem, ett evigt förbund. Jag ska välsigna dem och föröka dem och placera mitt tempel bland dem för alltid,

27 och jag ska ha mitt hem bland dem. Ja, jag kommer att vara deras Gud, och de ska vara mitt folk.

28 Och när mitt tempel förblir hos dem, då ska folken förstå att jag, Herren, går med dem och är hos dem.

Nya Levande Bibeln (SVL)

Nya Levande Bibeln (Swedish New Living Bible)
Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes