A A A A A
Bible Book List

Hesekiel 36 Nya Levande Bibeln (SVL)

Herren lovar bättre tider

36 Du människa, profetera mot Israels berg! Säg till dem: Lyssna till detta budskap från Herren.

Era fiender har hånat er genom att påstå att era urgamla höjder är deras.

De har slagit ner er och skickat bort er som slavar till olika länder. Ni är föraktade och förtalade.

Därför bör ni lyssna till dessa ord från Herren Gud, ni Israels berg. Han säger till höjderna, bergen, dalarna, de ödelagda lantgårdarna och de sedan länge övergivna städerna som förstörts av de angränsande hednafolken:

Min vrede är upptänd mot alla de folk, särskilt mot Edom, som har lagt beslag på mitt land i fullständigt förakt mot mig, och sedan behållit det som sitt eget.

Profetera därför och säg till höjder, berg och dalar i Israel: Herren Gud säger: Jag är upptänd av vrede därför att ni lidit en sådan skam inför grannfolken.

Därför har jag sträckt ut min hand och lovat att också dessa folk ska få uppleva skam och vanära.

Men i Israel ska de goda tiderna komma tillbaka. Det kommer att bli väldiga fruktskördar som en förberedelse för mitt folks återkomst, och den ska inte dröja länge.

Jag står på er sida, och jag ska komma och hjälpa er att bruka jorden och så er säd.

10 Jag ska föröka befolkningen i hela Israel, och städerna som låg i ruiner ska bli uppbyggda igen och fyllas med folk.

11 Inte bara folket, utan också era hjordar ska förökas. Än en gång ska hus trängas på bergens sluttningar. Jag ska till och med göra mer för er än jag har gjort tidigare. Då ska ni veta att jag är Herren.

12 Mitt folk ska vandra fram över bergen som förr, och bergen ska på nytt tillhöra dem och inte längre vara en plats där man bränner barn på avgudaaltaren.

13 Herren Gud säger: Nu hånar de andra folken er och säger: 'I Israel äter man sina egna!'

14 Men det finns inte längre skäl för detta påstående.

15 Dessa hedniska folk ska inte hånle längre, för ni ska inte längre vara ett syndigt folk, säger Herren Gud.

16 Sedan kom dessa ord till mig från Herren:

17 Du människa, när Israels folk bodde i sitt eget land, orenade de det genom sina onda gärningar. Deras tillbedjan var avskyvärd att lyssna till.

18 De orenade landet genom mord och genom avgudadyrkan, och därför tömde jag ut min vrede över dem.

19 Jag förvisade dem också till många länder. På det sättet straffade jag dem för de synder de levde i.

20 Men när de blivit utspridda bland folken blev de till skada för mitt heliga namn, därför att folken sa: 'De är Guds folk, och ändå måste de lämna sitt land!'

21 Jag är oroad över att mitt rykte blev förstört av mitt folk när det var utspritt över hela världen.

22 Därför ska du säga till Israels folk: Herren Gud säger: Jag ska leda er tillbaka, inte därför att ni förtjänar det, utan därför att jag vill skydda mitt heliga namn, som ni har vanärat bland folken.

23 Jag tänker förhärliga mitt stora namn, som ni har orenat, och då ska världens folk förstå att jag är Herren. Jag ska få min heder tillbaka genom att befria er från den landsflykt ni lever i.

24 Jag ska leda er tillbaka hem till Israels land.

25 Jag ska rena er från allt orent, och det ska vara slut på er avgudadyrkan.

26 Jag kommer att ge er ett nytt sinne, en ny och rätt inställning, och en ny ande. Jag ska ta bort era stenhjärtan och ge er nya hjärtan.

27 Jag ska fylla dem med kärlek och ge er min Ande, så att ni vill lyda mina lagar och göra det jag befaller.

28 Ni ska bo i Israel, det land som jag gav era förfäder för länge sedan. Ni ska vara mitt folk och jag ska vara er Gud.

29 Jag ska rena er från alla era synder. Jag ska se till att skördarna inte slår fel och att ni inte drabbas av hungersnöd.

30 Jag ska ge er rika skördar från fruktträd och åkrar, och aldrig mer ska folken runt omkring kunna håna er för att ni lider av hunger.

31 Då ska ni komma ihåg era gamla synder och avsky er själva för allt ont ni har gjort.

32 Men kom alltid ihåg det här: Det är inte för er egen skull jag gör det, utan för min. Mitt folk Israel, det är på sin plats att ni skäms för allt ni har gjort.

33 Herren Gud säger: När jag renar er från era synder, ska jag leda er hem igen till Israel och bygga upp ruinerna.

34 Det förstörda landet, som legat öde under de år ni levt i landsflykt, ska bli uppodlat igen. Alla som har gått förbi har varit skakade över förödelsens omfattning.

35 Men när jag leder er tillbaka, kommer de att säga: 'Detta gudsförgätna land har blivit som Edens trädgård. Städerna som låg i ruiner är uppbyggda, befästa med murar och fullt befolkade!'

36 Då ska alla folk som finns kvar runt omkring er förstå att det är jag, Herren, som har byggt upp ruinerna och gett er rika skördar i ökenlandet, för jag, Herren, har lovat det, och jag kommer att göra det.

37-38 Herren Gud säger: Jag är beredd att än en gång lyssna till Israels bön och ge dem vad de begär. Låt dem bara be, så ska jag föröka dem så att de blir som de hjordar som fyller Jerusalems gator vid offertiden. Ruinstäderna ska än en gång bli befolkade, och alla ska förstå att jag är Herren.

Nya Levande Bibeln (SVL)

Nya Levande Bibeln (Swedish New Living Bible)
Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes