A A A A A
Bible Book List

Fjalët e urta 22 Albanian Bible (ALB)

22 Një nam i mirë është më i pëlqyeshëm se pasuritë e mëdha, dhe hiri është më i pëlqyeshëm se argjendi dhe ari.

I pasuri dhe i varfëri kanë këtë të përbashkët: të dy i ka bërë Zoti.

Njeriu i matur e shikon të keqen dhe fshihet; por njerëzit naivë shkojnë tutje dhe dënohen.

Çmimi i përvujtërisë është frika e Zotit, pasuria, lavdia dhe jeta.

Ferra dhe leqe gjenden në udhën e të çoroditurit; kush kujdeset për jetën e vet rri larg tyre.

Mësoji fëmijës rrugën që duhet të ndjekë, dhe ai nuk do të largohet prej saj edhe kur të plaket.

I pasuri sundon mbi të varfërit, dhe huamarrësi është skllav i huadhënësit.

Kush mbjell padrejtësi ka për të korrur telashe dhe shufra e zemërimit të tij do të asgjesohet.

Njeriu me sy dashamirës do të bekohet, sepse i jep bukë të varfërit.

10 Përzëre tallësin dhe grindjet do të ikin bashkë me të; po, grindjet dhe fyerjet do të pushojnë.

11 Kush e do pastërtinë e zemrës dhe ka hir mbi buzët do ta ketë shok mbretin.

12 Sytë e Zotit ruajnë dijen, por ai i bën të kota fjalët e të pabesit.

13 Përtaci thotë: "Jashtë ka një luan; do të vritem rrugës".

14 Goja e gruas që shkel kurorën është një gropë e thellë; ai që ka zemëruar Zotin do të bjerë në të.

15 Marrëzia lidhet me zemrën e fëmijës, por shufra e korrigjimit do ta largojë prej saj.

16 Ai që shtyp të varfërin për t’u pasuruar dhe ai që i jep të pasurit, me siguri do të varfërohet.

17 Vëru veshin dhe dëgjo fjalët e të urtëve, dhe jepja zemrën dijes sime.

18 sepse për ty do të jetë e këndshme t’i ruash në intimitetin tënd dhe t’i kesh të gjitha gati mbi buzët e tua.

19 Me qëllim që besimin tënd ta kesh te Zoti, sot të kam mësuar, po, pikërisht ty.

20 A nuk të kam shkruar në të kaluarën aforizma që kanë të bëjnë me këshillimin dhe diturinë,

21 në mënyrë që të njohësh sigurinë e fjalëve të së vërtetës, me qëllim që t’u përgjigjesh me fjalë të vërteta atyre që të dërgojnë?

22 Mos e vidh të varfërin, sepse është i varfër, dhe mos e shtyp të mjerin te porta,

23 sepse Zoti do të mbrojë çështjen e tyre dhe do t’u heqë jetën atyre që i kanë zhveshur.

24 Mos lidh miqësi me njeriun zemërak dhe mos u shoqëro me njeriun idhnak,

25 që të mos mësosh rrugët e tij dhe të mos gjesh një kurth për shpirtin tënd.

26 Mos u bëj si ata që japin dorën si garanci, që bëhen garant për borxhet e të tjerëve.

27 Në qoftë se nuk ke asgjë me se të paguash, pse duhet të të heqë shtratin poshtë vetes?

28 Mos e luaj kufirin e vjetër, të vendosur nga etërit e tu.

29 A ke parë një njeri të papërtueshëm në punën e tij? Ai do të paraqitet në prani të mbretit dhe nuk do të qëndrojë para njerëzve të humbur.

Proverbs 22 New International Version (NIV)

22 A good name is more desirable than great riches;
    to be esteemed is better than silver or gold.

Rich and poor have this in common:
    The Lord is the Maker of them all.

The prudent see danger and take refuge,
    but the simple keep going and pay the penalty.

Humility is the fear of the Lord;
    its wages are riches and honor and life.

In the paths of the wicked are snares and pitfalls,
    but those who would preserve their life stay far from them.

Start children off on the way they should go,
    and even when they are old they will not turn from it.

The rich rule over the poor,
    and the borrower is slave to the lender.

Whoever sows injustice reaps calamity,
    and the rod they wield in fury will be broken.

The generous will themselves be blessed,
    for they share their food with the poor.

10 Drive out the mocker, and out goes strife;
    quarrels and insults are ended.

11 One who loves a pure heart and who speaks with grace
    will have the king for a friend.

12 The eyes of the Lord keep watch over knowledge,
    but he frustrates the words of the unfaithful.

13 The sluggard says, “There’s a lion outside!
    I’ll be killed in the public square!”

14 The mouth of an adulterous woman is a deep pit;
    a man who is under the Lord’s wrath falls into it.

15 Folly is bound up in the heart of a child,
    but the rod of discipline will drive it far away.

16 One who oppresses the poor to increase his wealth
    and one who gives gifts to the rich—both come to poverty.

Thirty Sayings of the Wise

Saying 1

17 Pay attention and turn your ear to the sayings of the wise;
    apply your heart to what I teach,
18 for it is pleasing when you keep them in your heart
    and have all of them ready on your lips.
19 So that your trust may be in the Lord,
    I teach you today, even you.
20 Have I not written thirty sayings for you,
    sayings of counsel and knowledge,
21 teaching you to be honest and to speak the truth,
    so that you bring back truthful reports
    to those you serve?

Saying 2

22 Do not exploit the poor because they are poor
    and do not crush the needy in court,
23 for the Lord will take up their case
    and will exact life for life.

Saying 3

24 Do not make friends with a hot-tempered person,
    do not associate with one easily angered,
25 or you may learn their ways
    and get yourself ensnared.

Saying 4

26 Do not be one who shakes hands in pledge
    or puts up security for debts;
27 if you lack the means to pay,
    your very bed will be snatched from under you.

Saying 5

28 Do not move an ancient boundary stone
    set up by your ancestors.

Saying 6

29 Do you see someone skilled in their work?
    They will serve before kings;
    they will not serve before officials of low rank.

New International Version (NIV)

Holy Bible, New International Version®, NIV® Copyright ©1973, 1978, 1984, 2011 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

Viewing of
Cross references
Footnotes