A A A A A
Bible Book List

Fjalët e urta 15 Albanian Bible (ALB)

15 Përgjigja e ëmbël e fashit zemërimin, por fjala therëse e nxit zemërimin.

Gjuha e të urtëve përdor dijen ndershmërisht, por goja e budallenjve nxjerr marrëzira.

Sytë e Zotit janë kudo për të shikuar të këqijtë dhe të mirët.

Një gjuhë e shëndoshë është një dru i jetës, por gjuha e çoroditur e sfilit shpirtin.

Budallai e përçmon korrigjimin e atit të tij, por ai që e çmon kritikën vepron me zgjuarsi.

Në shtëpinë e të drejtit ka bollëk të madh, por në të ardhurat e të pabesit ka telashe.

Buzët e të urtëve përhapin dijen, por nuk vepron kështu zemra e budallenjve.

Sakrifica e të pabesëve është një neveri për Zotin, por lutja e njerëzve të drejtë i pëlqen atij.

Rruga e të pabesit është një neveri për Zotin, por ai do atë që ndjek drejtësinë.

10 Një qortim i rëndë pret atë që braktis rrugën e drejtë, ai që urren kritikën ka për të vdekur.

11 Sheoli dhe Abadoni janë para Zotit; ca më tepër janë zemrat e bijve të njerëzve!

12 Tallësi nuk e do atë që e kritikon; ai nuk shkon tek të urtët.

13 Një zemër e gëzuar e bën të lumtur fytyrën, por nga pikëllimi i zemrës fryma dërrmohet.

14 Zemra e njeriut me mend kërkon dijen, por goja e budallenjve ushqehet me marrëzi.

15 Të gjitha ditët e të varfërit janë të këqija, por për një zemër të kënaqur ka festë përherë.

16 Më mirë pak me frikën e Zotit, se sa një thesar i madh me shqetësime.

17 Më mirë një pjatë me perime në të cilën ka dashuri se sa një ka i majmur në të cilin ka urrejtje.

18 Njeriu gjaknxehtë nxit grindje, por ai që nuk zemërohet shpejt i qetëson grindjet.

19 Rruga e përtacit është si një gardh ferrash, por shtegu i njerëzve të drejtë është i sheshtë.

20 Biri i urtë gëzon të atin, por njeriu budalla përçmon të ëmën.

21 Marrëzia është gëzim për atë që nuk ka mend, por njeriu që ka mend ecën drejt.

22 Planet dështojnë ku nuk ka arsye, por realizohen atje ku ka një mori këshilltarësh.

23 Një njeri ndjen gëzim kur mund të jap një përgjigje dhe sa e mirë është fjala që thuhet në kohën e duhur!

24 Njeriun e matur rruga e jetës e çon lart në mënyrë që të evitojë Sheolin poshtë.

25 Zoti do të shkatërrojë shtëpinë e krenarëve, por do t’i bëjë të qëndrueshëm kufijtë e gruas së ve.

26 Mendimet e këqija janë të neveritshme për Zotin, por fjalët e ëmbla janë të pastra.

27 Kush lakmon fitime vë në rrezik shtëpinë e vet, por ai që i urren dhuratat ka për të jetuar.

28 Zemra e të drejtit mendon thellë se si duhet të përgjigjet, por goja e të pabesit vjell gjëra të këqija.

29 Zoti u rri larg të pabesëve, por dëgjon lutjet e të drejtëve.

30 Drita e syve gëzon zemrën, një lajm i mirë i fortëson kockat.

31 Veshi që e dëgjon kritikën e jetës ka për të qëndruar bashkë me të urtët.

32 Kush nuk pranon qortimin e përçmon vetë shpirtin e tij, por ai që dëgjon qortimin bëhet më i urtë.

33 Frika e Zotit është një mësim diturie, dhe përpara lavdisë vjen përulësia.

Proverbs 15 New International Version (NIV)

15 A gentle answer turns away wrath,
    but a harsh word stirs up anger.

The tongue of the wise adorns knowledge,
    but the mouth of the fool gushes folly.

The eyes of the Lord are everywhere,
    keeping watch on the wicked and the good.

The soothing tongue is a tree of life,
    but a perverse tongue crushes the spirit.

A fool spurns a parent’s discipline,
    but whoever heeds correction shows prudence.

The house of the righteous contains great treasure,
    but the income of the wicked brings ruin.

The lips of the wise spread knowledge,
    but the hearts of fools are not upright.

The Lord detests the sacrifice of the wicked,
    but the prayer of the upright pleases him.

The Lord detests the way of the wicked,
    but he loves those who pursue righteousness.

10 Stern discipline awaits anyone who leaves the path;
    the one who hates correction will die.

11 Death and Destruction[a] lie open before the Lord
    how much more do human hearts!

12 Mockers resent correction,
    so they avoid the wise.

13 A happy heart makes the face cheerful,
    but heartache crushes the spirit.

14 The discerning heart seeks knowledge,
    but the mouth of a fool feeds on folly.

15 All the days of the oppressed are wretched,
    but the cheerful heart has a continual feast.

16 Better a little with the fear of the Lord
    than great wealth with turmoil.

17 Better a small serving of vegetables with love
    than a fattened calf with hatred.

18 A hot-tempered person stirs up conflict,
    but the one who is patient calms a quarrel.

19 The way of the sluggard is blocked with thorns,
    but the path of the upright is a highway.

20 A wise son brings joy to his father,
    but a foolish man despises his mother.

21 Folly brings joy to one who has no sense,
    but whoever has understanding keeps a straight course.

22 Plans fail for lack of counsel,
    but with many advisers they succeed.

23 A person finds joy in giving an apt reply
    and how good is a timely word!

24 The path of life leads upward for the prudent
    to keep them from going down to the realm of the dead.

25 The Lord tears down the house of the proud,
    but he sets the widow’s boundary stones in place.

26 The Lord detests the thoughts of the wicked,
    but gracious words are pure in his sight.

27 The greedy bring ruin to their households,
    but the one who hates bribes will live.

28 The heart of the righteous weighs its answers,
    but the mouth of the wicked gushes evil.

29 The Lord is far from the wicked,
    but he hears the prayer of the righteous.

30 Light in a messenger’s eyes brings joy to the heart,
    and good news gives health to the bones.

31 Whoever heeds life-giving correction
    will be at home among the wise.

32 Those who disregard discipline despise themselves,
    but the one who heeds correction gains understanding.

33 Wisdom’s instruction is to fear the Lord,
    and humility comes before honor.

Footnotes:

  1. Proverbs 15:11 Hebrew Abaddon
New International Version (NIV)

Holy Bible, New International Version®, NIV® Copyright ©1973, 1978, 1984, 2011 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

Viewing of
Cross references
Footnotes