A A A A A
Bible Book List

Exodul 25 Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Contribuţii pentru construirea Tabernaculului

25 Domnul i-a zis lui Moise: „Spune-le israeliţilor să-Mi aducă o contribuţie; s-o primiţi pentru Mine de la fiecare om care o va da cu dragă inimă. Aceasta este contribuţia pe care va trebui să o primeşti de la ei: aur, argint, bronz, fire de culoare albastră, purpurie şi cărămizie, fir de in subţire, păr de capră, piei de berbeci, vopsite în roşu, piei de viţel de mare, lemn de salcâm, ulei pentru luminat, mirodenii pentru untdelemnul folosit la ungere şi pentru tămâia mirositoare, pietre de onix şi pietre pentru efod şi pieptar. Să-Mi facă un Lăcaş şi Eu voi locui în mijlocul lor. Să faceţi Tabernaculul şi toate obiectele lui după modelul pe care ţi-l voi arăta.

Instrucţiuni privind Chivotul

10 Să facă un chivot[a] din lemn de salcâm; acesta să aibă lungimea de doi coţi şi jumătate, iar lăţimea şi înălţimea de un cot şi jumătate[b]. 11 Să-l poleieşti cu aur curat pe dinăuntru şi pe dinafară şi să-i faci un chenar de aur de jur împrejur. 12 Să torni patru inele de aur pentru el şi să le fixezi la cele patru colţuri ale sale, două inele de o parte şi două inele de cealaltă parte. 13 Să faci nişte drugi din lemn de salcâm şi să-i poleieşti cu aur. 14 Să introduci drugii prin inelele de pe cele două părţi ale Chivotului pentru ca acesta să poată fi dus cu ajutorul lor. 15 Drugii să rămână în inelele Chivotului şi să nu fie scoşi din ele. 16 Să pui în Chivot Mărturia[c] pe care ţi-o voi da.

17 Apoi să faci un capac al ispăşirii din aur curat, lung de doi coţi şi jumătate şi lat de un cot şi jumătate[d]. 18 Să faci şi doi heruvimi din aur bătut, la cele două capete ale Capacului Ispăşirii. 19 Să faci un heruvim la un capăt şi un heruvim la celălalt capăt. Să-i faci, la cele două capete ale Capacului Ispăşirii, dintr-o singură bucată cu el. 20 Heruvimii să fie cu aripile întinse deasupra, umbrind astfel Capacul Ispăşirii cu aripile lor. Ei să stea faţă în faţă; feţele heruvimilor să fie întoarse înspre Capacul Ispăşirii. 21 Să pui Capacul Ispăşirii deasupra Chivotului, iar în Chivot să pui Mărturia pe care ţi-o voi da. 22 Acolo, deasupra Capacului Ispăşirii, între cei doi heruvimi care sunt pe Chivotul Mărturiei, mă voi întâlni cu tine şi îţi voi da toate poruncile pentru israeliţi.

Instrucţiuni privind masa pentru pâinea prezentării

23 Să faci o masă din lemn de salcâm, lungă de doi coţi, lată de un cot şi înaltă de un cot şi jumătate[e]. 24 Să o poleieşti cu aur curat şi să-i faci un chenar de aur de jur împrejur. 25 Să-i faci împrejur un pervaz cu lăţimea de o palmă[f] şi un chenar de aur de jur împrejurul pervazului. 26 Să-i faci mesei patru inele de aur şi să le fixezi în cele patru colţuri, în dreptul celor patru picioare ale ei. 27 Inelele care ţin drugii folosiţi la ducerea mesei să se afle în apropierea pervazului. 28 Să faci drugii pentru ducerea mesei din lemn de salcâm şi să-i poleieşti cu aur. 29 Să-i faci farfurii şi vase pentru tămâie, ulcioare şi boluri cu care să torni jertfele de băutură; să le faci din aur curat. 30 Să pui pe masă pâinea prezentării, ca să fie continuu înaintea Mea.

Instrucţiuni privind sfeşnicul

31 Apoi să faci un sfeşnic din aur curat. Piciorul şi arborele să fie din aur bătut. Cupele, bobocii şi petalele să fie dintr-o singură bucată cu el. 32 Din laturile lui să iasă şase ramuri, trei ramuri ale sfeşnicului într-o parte şi trei ramuri ale sfeşnicului în cealaltă parte. 33 Să fie făcute trei cupe în formă de floare de migdal, fiecare cu boboc şi petale pe o ramură, şi trei cupe în formă de floare de migdal, fiecare cu boboc şi petale pe o altă ramură; aşa vor trebui făcute toate cele şase ramuri care ies din sfeşnic. 34 Pe sfeşnic să fie patru cupe făcute în formă de floare de migdal cu boboci şi petale. 35 Sub fiecare pereche de ramuri dintre cele şase care ies din sfeşnic să fie câte un boboc. 36 Bobocii şi ramurile să fie dintr-o singură bucată cu sfeşnicul; totul să fie din aur bătut, din aur curat. 37 Să faci şapte candele pentru sfeşnic; ele să fie fixate deasupra, în aşa fel încât să lumineze în faţă. 38 Mucarniţele şi tăviţele să fie din aur curat. 39 Sfeşnicul cu toate uneltele lui să fie făcute dintr-un talant[g] de aur curat. 40 Vezi să faci totul după modelul care ţi-a fost arătat pe munte.

Footnotes:

  1. Exodul 25:10 Cufăr sau arcă (ebr.: aron) dreptunghiulară din lemn, în care vor fi ţinute Tablele Legii (Mărturia), toiagul lui Aaron şi un vas cu mană; termenul ebraic diferă de cel folosit pentru arca (ebr.: tebal) lui Noe
  2. Exodul 25:10 Un cot măsura între 45 cm (cotul standard evreiesc) şi 52 cm (cotul regal şi cel babilonian); aproximat la 0,5 m; aproximativ 1,2 m lungime şi 0,75 m lăţime şi înălţime
  3. Exodul 25:16 Mărturia se referă la Tablele Legii pe care erau inscripţionate Cele Zece Porunci
  4. Exodul 25:17 Aproximativ 1,2 m lungime şi 0,75 m lăţime
  5. Exodul 25:23 Aproximativ 1 m lungime, 0,5 m lăţime şi 0,75 m înălţime
  6. Exodul 25:25 Existau două măsuri ale palmei: latul de palmă, de aproximativ 8 cm (cazul de faţă) şi palma întinsă, de aproximativ 0,22 m
  7. Exodul 25:39 Un talant măsura aproximativ 30 kg
Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Nouă Traducere În Limba Română (Holy Bible, New Romanian Translation) Copyright © 2006 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes