A A A A A
Bible Book List

Apostlenes-gjerninge 14En Levende Bok (LB)

14 I Ikonium gikk Paulus og Barnabas sammen til synagogen og prekte med slik kraft at mange – både jøder og hedninger – trodde.

Men de jødene som ikke ville tro, skapte mistillit til Paulus og Barnabas. De sa alt mulig ondt om dem. Likevel ble de der i lang tid og forkynte med frimodighet. Herren beviste at budskapet var fra ham ved å gi dem kraft til å gjøre store undergjerninger. Men folk i byen stod delt i sin oppfatning. Noen var enige med de jødiske lederne, mens andre stod sammen med apostlene.

EN LAM MANN BLIR HELBREDET

Da Paulus og Barnabas fikk høre at en flokk hedninger og jødiske ledere hadde planer om å angripe og steine dem, flyktet de. De drog til byene i Lykaonia, Lystra, Derbe og distriktet omkring og forkynte evangeliet der.

Mens de var i Lystra, traff de en mann som var lam i føttene. Han hadde aldri kunnet gå. Mannen hørte på da Paulus talte, og Paulus la merke til ham og forstod at han hadde tro til å bli helbredet. 10 Paulus ropte da til ham: «Reis deg!» Mannen kom seg på føttene og begynte å gå.

11 Da folket som lyttet, så hva Paulus hadde gjort, begynte de å rope (på sin egen dialekt): «Disse mennene er guder i menneskeskikkelser!» 12 De mente at Barnabas var den greske guden Zevs og at Paulus, ettersom han var den som talte mest av dem, var Hermes. 13 Presten i Jupitertemplet som lå i utkanten av byen, kom med vognladninger med blomster og ofret okser til dem ved byporten.

14 Men da Barnabas og Paulus så hva som skjedde, flerret de kappene sine i fortvilelse og løp ut blant folket og ropte: 15 «Menn! Hva er det dere gjør? Vi er bare mennesker som dere selv! Vi forkynner at dere må vende dere bort fra disse døde gudene dere tilber. De duger jo ikke til noe. Tro på den levende Gud! Det er ham som har skapt himmel og jord og alt som lever i havet.

16 Han har nok tillatt at folkene har gått sine egne veier, 17 men han har alltid vist hvem han er. Det var alltid noe som minnet om en Gud. Han sendte regn og sol, og dere kunne høste gode avlinger. Han har gitt dere mat og fylt hjertene med glede.»

18 Det var så vidt Paulus og Barnabas fikk hindret folket i å ofre til dem.

19 Få dager senere kom det noen jøder fra Antiokia og Ikonium. De fikk flokken over på sin side, og de steinet Paulus og slepte ham utenfor byen. Alle trodde at han var død. 20 Men mens de troende stod rundt ham, reiste Paulus seg og gikk tilbake til byen.

Neste dag forlot han Ikonium sammen med Barnabas og drog til Derbe. 21 Etter at de hadde forkynt evangeliet der og vunnet mange disipler, vendte de igjen tilbake til Lystra, Ikonium og Antiokia. 22 Der hjalp de de troende til å vokse i kjærlighet til Gud og til hverandre. De oppmuntret dem til å fortsette i troen til tross for all forfølgelse, og minnet dem om at de måtte gå inn i Guds rike gjennom mange trengsler. 23 Paulus og Barnabas innsatte også eldste i hver menighet og bad for dem. Så overgav de dem til Herrens omsorg, ham som de stolte på.

24 Etter dette reiste Paulus og Barnabas tilbake gjennom Pisidia til Pamfylia. 25 De forkynte igjen i Perge og drog videre til Attalia.

26 Til slutt drog de med skip tilbake til Antiokia, der de hadde begynt sin reise, og der de engang var blitt overgitt til Guds nåde, for å fullføre den oppgaven som nå var avsluttet. 27 Da de kom fram, kalte de sammen alle de troende og fortalte fra reisen. De sa at Gud hadde åpnet troens dør også for hedningene. 28 Og de ble hos de troende i Antiokia i lang tid.

En Levende Bok (LB)

En Levende Bok: Det Nye Testamentet Copyright © 1978, 1988 by Biblica, Inc.®
Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes