A A A A A
Bible Book List

Anden Krønikebog 3Bibelen på hverdagsdansk (BPH)

Salomon bygger templet

1-2 I kong Salomons fjerde regeringsår i årets anden måned begyndte byggeriet af Herrens tempel. Det blev bygget på toppen af Morijabjerget[a] i Jerusalem. Det var dér, Herren havde vist sig for David, hvorefter David havde købt bjergtoppen af jebusitten, Ornan der brugte den som tærskeplads.

Fundamentet var 60 alen langt og 20 alen bredt efter gammelt mål.[b] Foran indgangen til templet blev der bygget en forhal, 20 alen på den lange led svarende til templets bredde og 20 alen i højden.

Templet blev indvendigt belagt med rent guld. I det største rum i templet blev der først lagt et lag af cyprestræ. Væggene blev dekoreret med udskårne palmetræer og kædemønstre og belagt med rent guld. Templet blev desuden smykket med kostbare ædelsten, og det guld, der blev brugt, var importeret fra Parvajim. Alle templets vægge, loftsbjælker, døre og karme blev belagt med guld, og væggene blev dekoreret med udskårne keruber.[c]

Det inderste og allerhelligste rum i templet målte 20 gange 20 alen. Til beklædningen af dette rum gik der 21 tons guld, og de guldsøm, der blev brugt, vejede over et halvt kilo hver. De øvre rum blev også beklædt med rent guld.

10 I det allerhelligste rum anbragte Salomon to udskårne keruber, som også var belagt med guld. 11-13 De to keruber stod oprejst med ansigtet mod indgangen og med vingerne udspændt på tværs af rummet, så vingespidserne rørte hinanden. Keruberne havde et vingefang på 10 alen, så de til sammen kunne nå fra den ene væg til den anden. 14 Foran indgangen til det allerhelligste rum hængte han et blåt, rødt og purpurfarvet klæde dekoreret med billeder af keruber.

15 Foran templet blev der rejst to søjler med en højde på 18[d] alen og et søjlehoved på 5 alen. 16 Øverst på søjlerne blev der hængt et fletværk af kæder, hvorpå der blev anbragt 100 granatæbler. 17 Efter at søjlerne var blevet opstillet foran indgangen til templet - en mod syd og en mod nord. Den mod syd blev kaldt Jakin og den mod nord blev kaldt Boaz.

Footnotes:

  1. 3,1-2 Hvor Abraham skulle til at ofre Isak, jf. 1.Mos.22,2. Bjerget eller bakken har flere navne gennem historien. Se også 2.Sam.24,16ff.
  2. 3,3 Den gamle alen var ca. 52 cm.
  3. 3,7 Keruber nævnes første gang i 1.Mos.3,24. I modsætning til almindelige engle har de vinger.
  4. 3,15 Teksten her siger 35, men det må være en fejlkopiering, da der skulle stå 18 alen, altså godt ni meter. Se 1.Kong.7,15.
Bibelen på hverdagsdansk (BPH)

Bibelen på hverdagsdansk (Danish New Living Bible) Copyright © 2002, 2006 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes