A A A A A
Bible Book List

5 Mosebok 22 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Hjälp din nästa

22 Om du ser att någons oxe eller får går vilse, måste du ta vara på djuret. Du ska leda tillbaka det till dess ägare.

Om du inte vet vem ägaren är, ska du ta med djuret hem till din egen gård och låta det stanna där tills ägaren frågar efter det. Då ska du ge djuret till honom.

Samma sak gäller om du skulle hitta en åsna eller kläder eller något annat som någon förlorat. Ta vara på det, så att ägaren kan få det tillbaka.

Om du ser att en oxe eller åsna har fallit, ska du inte se åt annat håll utan gå dit och hjälpa till att få den på fötter.

Ytterligare regler

En kvinna ska inte klä sig i en mans kläder, och inte heller ska en man klä sig i kvinnokläder. Herren avskyr det.

Om du hittar ett fågelbo på marken eller i ett träd och det finns ungar där, eller ägg som honan ruvar på, får du inte ta både fågeln och ungarna.

Låt fågeln flyga och ta bara ungarna. Herren ska välsigna dig för det och ge dig ett långt liv.

När du bygger ett hus ska du sätta upp ett skyddsräcke utmed takkanten, så att du inte blir skyldig till att någon ramlar ner och dör.

Plantera inte två olika grödor i din vingård. Då blir både druvorna och det du planterat orent.

10 Plöj inte med oxe och åsna i par.

11 Bär inte kläder som är vävda av både ylle och linne.

12 Sy fast tofsar i de fyra hörnen på din mantel.

Brott mot äktenskapslagarna

13-14 Om någon gifter sig med en flicka och efter bröllopsnatten anklagar henne för att redan ha varit tillsammans med en man och skvallrar om henne och säger: 'Hon var inte oskuld när jag gifte mig med henne

15 får hennes föräldrar bära fram bevis på hennes oskuld inför domarna i staden.

16 Så här ska fadern säga till dem: 'Jag gav min dotter till hustru åt den här mannen. Nu stöter han bort henne

17-18 och kommer med skamliga beskyllningar och påstår att hon inte var oskuld när de gifte sig. Men här är beviset! Titta på blodfläcken på bröllopslakanet!' Då ska domarna bestraffa mannen.

19 Han ska böta hundra siklar silver till flickans far för falska anklagelser mot en ung flicka, som därigenom fått dåligt rykte. Hon ska förbli hans fru, och han får aldrig skilja sig från henne.

20 Men om mannens anklagelser är sanna,

21 ska domarna leda flickan till hennes föräldrahems dörr, och där ska männen i staden stena henne till döds. Hon har orenat Israel genom sitt uppenbara brott medan hon bott hemma hos sina föräldrar. En sådan synd måste rensas bort från er.

22 Om en man ligger med en annan mans hustru, ska både mannen och kvinnan dö. Du måste hålla det onda borta från dig.

23-24 Om en man innanför stadsmuren träffar på en flicka som ska gifta sig med en annan man, och de ligger med varandra, ska de båda föras utanför stadens portar och stenas till döds. Flickan ska stenas därför att hon inte ropade på hjälp och mannen därför att han låg med en annan mans fästmö.

25-27 På så sätt ska du minska brotten bland folket. Men om samma sak händer ute på fälten, ska bara mannen dö. Flickan är lika oskyldig som en mördares offer. Man kan nämligen anta att hon har ropat på hjälp, men att ingen hört henne.

28-29 Om en man våldtar en flicka som inte är förlovad och han blir avslöjad, måste han betala ersättning till flickans far och sedan gifta sig med henne. Han kan sedan aldrig skilja sig från henne.

30 En man ska inte ta sin fars änka till hustru, eftersom hon har tillhört hans far.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes