A A A A A
Bible Book List

5 Mosebok 18 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Prästers och leviters del av offren

18 Kom ihåg att prästerna och de övriga leviterna inte ska tilldelas landområden som de andra stammarna. De får sitt underhåll genom offren som förs fram till Herrens altare och genom andra offer som folket bär fram.

De behöver inte ha egen mark, för Herren är deras egendom. Det är vad han har lovat dem.

Bogen, käkarna och de inre delarna av alla nötkreatur och får, som bärs fram som offer, ska ges åt prästerna.

Dessutom ska de få en del av den skörd som av tacksägelse bärs fram till Herren, det första av säden, av det nya vinet, av olivoljan och av den första ullen vid fårklippningen.

Herren, din Gud, har nämligen bland Israels stammar utsett just Levi stam att tjäna inför Herren från generation till generation.

6-7 En levit som flyttar från sin stad med avsikt att komma närmare helgedomen för att tjäna där i Herrens namn med de leviter som redan arbetar där

ska få sin del av de olika offren, även om han har egna medel efter försäljningen av hemmet.

Se upp med hedniska seder

När du kommer in i det utlovade landet, måste du vara noga med att inte ta efter de avskyvärda seder som råder bland de folk som nu bor där.

10-11 Den israelit som till exempel bär fram sitt barn att brännas levande som offer till hedniska gudar ska dödas. Ingen israelit får ägna sig åt andebesvärjelse, spådom, magi, häxeri eller åt att uttala förbannelser över andra eller tjäna som medium och ha kontakt med de döda.

12 Den som gör sådant väcker avsky och hat hos Herren. Det är därför att andra folk gör sådant som Herren, din Gud, fördriver dem.

13 Du ska vara trogen i allt inför Herren, din Gud.

14 Folken som bodde i landet före dig gjorde allt detta onda, men Herren, din Gud, kommer inte att tillåta att du gör det.

Ledning genom Guds profeter

15 I stället ska han uppväcka en profet åt dig, en som är lik mig, en israelit, en man som du kan lyssna till och som du måste lyda.

16 Detta är vad du själv bad Gud om vid berget Horeb. Vid foten av berget bad du att du inte mer skulle behöva lyssna till Guds fruktansvärda röst eller se den hemska elden på berget och dö.

17 Herren lät mig förstå vid detta tillfälle att ni resonerade klokt. Han sa:

18 'Jag ska låta en profet komma bland dem, en israelit som du. Jag ska tala om för honom vad han ska säga, och han ska vara min talesman inför folket.

19 Jag ska personligen ta itu med den som inte lyssnar till honom och inte tar vara på hans budskap från mig.

20 Men den profet som talar i eget namn eller påstår att han förmedlar ett budskap från andra gudar ska dö.

21 Om du är osäker på om det är en profetia från Herren eller inte

22 kan du lätt ta reda på det. Om det som profeten sagt inte inträffar, är inte budskapet från Herren. Det är då hans egna ord, och då har du inget att vara rädd för.'

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes