A A A A A
Bible Book List

3 Mosebok 13 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Regler vid misstänkt spetälska

1-2 Herren sa till Mose och Aron: Om någon lägger märke till en svullnad, ett utslag, en böld eller en ljus fläck på sin hud, kan man misstänka spetälska. Han måste då föras till prästen Aron eller till någon av dennes söner

för att undersökas. Om håret på det sjuka stället har vitnat och om det ser ut som om fläcken trängt djupare än huden, är det spetälska, och prästen måste förklara honom spetälsk.

Men om den vita fläcken inte tycks ha trängt djupare ner än till huden, och håret på det angripna stället inte har vitnat, ska prästen hålla honom isolerad i sju dagar.

När den tiden har gått ska prästen undersöka honom igen på den sjunde dagen, och om fläcken inte har förändrats och inte spritt sig, måste prästen låta honom sitta isolerad i ytterligare sju dagar.

Sedan ska han undersöka honom än en gång på den sjunde dagen, och om märkena av sjukdomen har bleknat och inte spritt sig, ska prästen meddela att han är ren. Det var då bara ett ofarligt utslag och mannen behöver bara tvätta sina kläder för att bli ren.

Men om fläcken sprider sig på huden sedan han en gång varit hos prästen för att undersökas, måste han visa upp sig för prästen igen,

och om denne då konstaterar att fläcken har spritt sig, måste han förklaras som spetälsk och oren.

9-10 När någon som är misstänkt för att ha spetälska blir förd till prästen, ska prästen se efter om det finns en svullnad med vitnat hår på det angripna stället eller om en böld håller på att uppstå.

11 Om han finner dessa symtom är det ett säkert fall av spetälska, och prästen ska förklara honom för oren. Mannen behöver inte isoleras i avvaktan på ytterligare undersökning, för han är utan tvekan sjuk.

12 Men om prästen ser att spetälskan har brutit ut och spritt sig över hela kroppen, från huvudet till fötterna,

13 då ska prästen förklara honom botad från spetälska, för han har blivit alldeles vit. Han är ren.

14-15 Men om det finns ställen där huden är borta, ska han förklaras spetälsk. Det är bevisat genom att huden fallit av köttet.

16-17 Men om dessa angripna ställen blir vita, ska den spetälske gå tillbaka till prästen för att bli undersökt på nytt. Om fläckarna verkligen har blivit vita, ska prästen förklara honom ren.

18 Om någon har en böld på sin kropp och denna läks

19 men lämnar kvar en vit upphöjning eller en rödvit fläck, måste mannen gå till prästen för att undersökas.

20 Om prästen ser att såret har trängt ner under huden och om håret på det angripna stället har blivit vitt, ska prästen förklara honom för oren, för spetälska har uppstått genom bölden.

21 Men om prästen ser att det inte finns några vita hår på stället, om fläcken tycks vara helt ytlig och färgen där är grå, ska prästen hålla honom isolerad i sju dagar.

22 Om det onda sprider sig under den tiden, måste prästen förklara honom som spetälsk.

23 Men om fläcken inte blir större är den bara ett ärr efter bölden, och prästen ska förklara honom ren.

24 Om någon bränner sig och det i brännsåret blir en rödvit eller vit fläck,

25 måste prästen undersöka den. Om håret vid brännsåret har blivit vitt och det ser ut att ha trängt djupare än huden, är det spetälska som har utvecklats, och prästen måste förklara honom som spetälsk.

26 Men om prästen inte upptäcker några vita hår på den ljusa fläcken, och inte anser att den har trängt djupare ner än till huden och att den bleknar, ska prästen hålla honom isolerad i sju dagar

27 och undersöka honom igen på den sjunde dagen. Om fläcken sprider sig på huden, måste prästen förklara honom som spetälsk.

28 Men om den ljusa fläcken inte flyttat sig eller spritt sig över huden eller om den bleknat, är den bara ett ärr efter brännskadan, och prästen ska förklara att mannen inte har spetälska.

29-30 Om en man eller en kvinna har ett sår på huvudet eller hakan, ska prästen undersöka det. Om det ser ut att vara en infektion under huden och man upptäcker gula hår i såret, måste prästen förklara den personen för spetälsk.

31 Men om prästens undersökning visar att såret inte trängt djupare än huden och att det är svarta hår i det, då ska den som undersökts hållas isolerad i sju dagar

32 och sedan undersökas igen på den sjunde dagen. Om såret inte har spritt sig och inga gula hår visar sig, och om infektionen inte tycks ha gått djupare än huden,

33 ska man raka av håret runt det angripna stället (men inte i själva såret) och prästen ska hålla den som undersökts isolerad i ytterligare sju dagar.

34 Han ska undersökas igen på den sjunde dagen, och om fläcken då inte har spritt sig och inte tycks ha trängt djupare än huden, ska prästen förklara honom frisk, och sedan han tvättat sina kläder, är han fri.

35 Men om fläcken senare börjar sprida sig,

36 ska prästen efter en ny undersökning kunna förklara honom spetälsk utan att behöva bekräfta att det finns gula hår.

37 Fast om det visar sig att såret inte sprider sig och svart hår växer upp på det angripna stället, då är han botad och inte spetälsk, och prästen ska förklara honom frisk.

38 Om en man eller kvinna har vita fläckar på huden

39 och dessa fläckar sedan blir svagare, är det inte spetälska utan en ofarlig hudinfektion.

40 Om en man tappar håret innebär inte detta att han är spetälsk även om han skulle bli helt skallig!

41 Om håret faller av från främre delen av huvudet, är det bara vanlig skallighet och inte spetälska.

42 Men om det på det skalliga stället finns en rödvit fläck kan det vara spetälska som brutit ut.

43 I så fall ska prästen undersöka honom, och om det är en rödvit upphöjning,

44 är han spetälsk, och prästen ska förklara honom som sådan.

45 Den som konstateras ha spetälska måste riva sönder sina kläder, låta håret växa vilt, täcka nedre delen av ansiktet och ropa ut där han går fram: Spetälsk, spetälsk.

46 Så länge sjukdomen varar är han oren och måste bo avskilt utanför lägret.

47-48 Om mögel misstänks i kläder eller andra föremål av ylle, linne eller läder

49 och det finns en grön- eller rödaktig fläck på plagget är det troligen mögel, och då måste det föras fram till prästen för att undersökas.

50 Prästen ska förvara det i sju dagar,

51 och på den sjunde dagen ska han granska det igen. Om fläcken har spritt sig är det skadligt mögel,

52 och då måste man bränna upp föremålet, för möglet kommer att sprida sig. Det måste brännas upp i eld.

53 Men om prästen finner att fläcken inte har spritt sig när han undersöker den igen på den sjunde dagen,

54 ska han ge order om att man tvättar det misstänkta föremålet och sedan isolerar det i ytterligare sju dagar.

55 Om färgen inte förändrats efter de dagarna är det mögel och föremålet ska brännas även om fläcken inte har spritt sig, för föremålet är infekterat alltigenom.

56 Men om prästen ser att fläcken har bleknat sedan den tvättats, ska han skära bort den från kläderna eller det föremål det rör sig om.

57 Om den sedan kommer tillbaka är det mögel, och han måste då bränna föremålet.

58 Om det inte syns något efter tvättningen, kan föremålet användas på nytt efter ännu en tvättning.

59 Detta är bestämmelserna beträffande mögel på kläder eller föremål av skinn eller läder, och efter dessa regler ska det sedan fastställas om föremålen ska förklaras som skadliga eller ej.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes