A A A A A
Bible Book List

3 Mózes 24 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Az arany mécstartó és a szent kenyerek

24 Így szólt az Örökkévaló Mózeshez: 2-3 „Parancsold meg Izráel népének, hogy préseljenek az olajfa bogyójából tiszta olívaolajat. Hozzanak abból a papoknak, hogy állandóan égjenek a mécsesek az arany mécstartón, amely a Találkozás Sátorában, a szentélyben, a Szövetségládát eltakaró függöny előtt áll.

Áron[a] viseljen gondot a mécstartóra, hogy egész éjjel égjenek a mécsesek, ki ne aludjon a lángjuk. Örökké érvényes rendelkezés ez minden nemzedék számára. Áron helyezze el a mécseseket a színarany mécstartóra, az Örökkévaló előtt, hogy a mécsesek örökké égjenek!”

„Készíts 12 kenyeret jó minőségű lisztből. Két tized mérték[b] lisztet számíts egy kenyérre. Helyezd el a kész kenyereket két sorban — hatot-hatot egy sorban — az arannyal borított asztalra, amely a szentélyben áll, az Örökkévaló előtt. Mindkét sor kenyérre tegyél tömjént — ez helyettesíti az egész ajándékot, amelyet az Örökkévalónak fölajánlotok. Minden szombaton új sütésű kenyereket kell az asztalra tennetek az Örökkévaló elé. Örökké érvényes szövetség ez Izráel népe számára. Az asztalról levett kenyerek Áront és fiait illetik, ezért ők egyék meg azokat szent helyen. Ezek a kenyerek az Örökkévalónak fölajánlott legszentebb ajándékok közé tartoznak: örökre Áront és leszármazottjait illetik.”

Az istenkáromlás büntetése

10-11 Történt egyszer, hogy a táborban két férfi összeveszett. Az egyik egy izráeli asszony és egy egyiptomi férfi fia, a másik egy izráeli férfi volt. Az asszonyt Selómitnak hívták, Dibri leánya volt, Dán törzséből. A veszekedés hevében Selómit fia gyalázta az Örökkévaló nevét, és átkozódott. Ezért az emberek Mózes elé vitték őt, 12 majd őrizet alá helyezték, és várták, hogy az Örökkévaló kijelentse, mi történjék vele.

13 Az Örökkévaló pedig szólt Mózesnek: 14 „Vigyétek ki az átkozódót a táboron kívülre, és mindazok, akik hallották, amit mondott, tegyék a kezüket az átkozódó fejére[c]. Azután Izráel egész közössége kövezze halálra azt, aki átkozódott.

15-16 Izráel népének pedig ezt mondd: Aki Istenét átkozza, azt Isten meg fogja büntetni ezért. De aki az Örökkévaló nevét hangosan kimondja, amikor átkozódik, azt feltétlenül ki kell végeznetek. Izráel közössége kövezze halálra, akár közületek való, akár közöttetek lakó jövevény az illető.

17 Ha valaki meggyilkol egy másik személyt, azt ki kell végezni. 18 Aki elpusztítja valaki másnak a háziállatát, adjon helyette a tulajdonosnak egy ugyanolyan állatot.[d]

19 Ha valaki sebesülést okoz a másiknak, büntetésül bánjanak vele is ugyanúgy: 20 ha például csontját törte a másiknak, neki is törjék el a csontját. Szemet szemért, fogat fogért — így bűnhődjön. 21 Aki elpusztítja valaki másnak a háziállatát, adjon helyette a tulajdonosnak egy ugyanolyan állatot, de aki embert gyilkol, annak halállal kell bűnhődnie.

22 Ugyanaz a törvény vonatkozik Izráel népére és a közöttetek lakó jövevényre. Én vagyok Istenetek, az Örökkévaló!”

23 Tehát elmondta mindezt Mózes Izráel népének, a közösség pedig kivitte az átkozódót a táboron kívülre, és ott megkövezték. Úgy tettek, ahogyan az Örökkévaló parancsolta nekik Mózes által.

Footnotes:

  1. 3 Mózes 24:2 Áron A szöveg összefüggéseiből látható, hogy ez először Áronra vonatkozott, azután a mindenkori főpapra.
  2. 3 Mózes 24:5 Két tized mérték Mai mértékkel kb 4,4 liter.
  3. 3 Mózes 24:14 tegyék… fejére Így fejezték ki, hogy mindannyian részt vesznek az illető megbüntetésében.
  4. 3 Mózes 24:18 adjon… állatot Szó szerint: „fizessen érte, életet életért”.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes