A A A A A
Bible Book List

3 Mózes 17 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Az állatok levágásának törvénye

17 Az Örökkévaló megparancsolta Mózesnek, hogy a következő törvényeket hirdesse ki Áronnak és fiainak, meg Izráel egész népének: „Ezt parancsolja az Örökkévaló: 3-4 Ha Izráel népéből valaki levág egy marhát, bárányt, vagy kecskét a táborban, vagy a táboron kívül, akkor oda kell vinnie az állatot a Találkozás Sátorának bejáratához, és fel kell ajánlania azt az Örökkévalónak áldozatul[a]. Ha ezt nem teszi meg, akkor a vérontás bűnében vétkes, és ki fogják irtani népe közül.

Tehát Izráel népe közül ettől fogva senki ne mutasson be véresáldozatot a táboron kívül, hanem minden áldozati állatot vigyenek az Örökkévaló elé, a Találkozás Sátorának bejáratához, és adják át a papnak. Ott vágják le az állatot, és készítse el hálaáldozatként az Örökkévalónak. Majd a pap öntse a vért az Örökkévaló oltárára, amely a Sátor ajtaja előtt van, az állat zsíros részeit pedig égesse el az oltár tüzén, mert annak füstjét az Örökkévaló úgy fogadja, mint kedves illatot.

Izráel népe közül többé soha senki se áldozzon véresáldozattal a gonosz szellemeknek![b] Ne kövessenek el hűtlenséget[c] azzal, hogy más isteneket imádnak[d]. Örökké érvényes törvény legyen ez a számotokra.

Mondd meg nekik, hogy ha Izráel népéből vagy a közöttük élő jövevények közül valaki égő- vagy véresáldozatot akar bemutatni, annak is oda kell vinnie az áldozati állatot az Örökkévaló elé, a Találkozás Sátorának bejáratához. Ha ezt nem teszi meg, akkor az illetőt ki fogják irtani népe közül.

A vért tilos megenni

10 Ha Izráel népéből vagy a közöttetek élő jövevények közül valaki bármilyen vért eszik, akkor én magam fordulok az ellen, és kiirtom népe közül! 11 Mert az élőlények élete a vérükben van.[e] A vért pedig arra a célra adtam nektek, hogy az oltárra tegyétek, és ezáltal szerezzetek engesztelést a lelketek számára. Mert a vér az, amely engesztelést szerez számotokra, a benne lévő élet feláldozása által. 12 Emiatt parancsoltam Izráel népének, hogy senki közülük, sem a közöttük élő jövevények közül soha ne egyen vért.

13 Ha valaki Izráel népe közül vagy a közöttük élő jövevények közül vadászni megy, és zsákmányt ejt — olyan vadat vagy madarat, amely rituálisan tiszta, tehát megehető —, akkor az állat vérét a földre folyassa ki, majd takarja be azt földdel. 14 Mivel az élőlények élete a vérükben van, azért parancsoltam Izráel népének, hogy ne egyék meg a vért, vagy annak az állatnak a húsát, amelyben a vér még benne van. Aki ezt a parancsot megszegi, azt ki fogják irtani népe közül.

15 Ha valaki Izráel népe közül vagy a közöttük élő jövevények közül eszik olyan állat húsából, amely magától elpusztult, vagy amelyet ragadozó ölt meg, akkor az a személy emiatt tisztátalanná válik. Ezért mossa ki ruháit, fürödjön meg, és a nap elmúltával ismét tiszta lesz. 16 Azonban, ha nem mossa ki a ruháit, vagy nem fürdik meg, akkor viselnie kell vétke büntetését.”

Footnotes:

  1. 3 Mózes 17:3 áldozatul Az állat tulajdonosa a felajánlás után — a zsíros részek kivételével — visszakapta, és elfogyaszthatta az állat húsát. Tehát ez a törvény nem tiltja, csak szabályozza az állatok étkezési célú levágását.
  2. 3 Mózes 17:7 gonosz szellemeknek Szó szerint: „kecskebak-démonoknak”.
  3. 3 Mózes 17:7 hűtlenséget Szó szerint: „házasságtörést”.
  4. 3 Mózes 17:7 A 7. versből látszik, hogy ez a törvény egyúttal azt a célt is szolgálja, hogy Izráelből senki se áldozzon a bálványoknak.
  5. 3 Mózes 17:11 Mert… van Szó szerint: „Mert a test élete a vérében van.” — itt az „élet” szó azt is jelenti: „lélek”.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes