A A A A A
Bible Book List

2 Regi 13 Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Domnia lui Iehoahaz peste Israel

13 Iehoahaz, fiul lui Iehu, a început să domnească peste Israel, în Samaria, în al douăzeci şi treilea an al domniei lui Ioaş, fiul lui Ahazia, şi a domnit timp de şaptesprezece ani. El a făcut ce este rău înaintea Domnului, trăind în păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască, şi nu s-a depărtat de la ele. Mânia Domnului s-a aprins împotriva lui Israel, şi El l-a dat pe mâna lui Hazael, regele Aramului, şi pe mâna lui Ben-Hadad, fiul său, în tot timpul cât au trăit aceştia. Iehoahaz a căutat faţa Domnului şi Domnul l-a ascultat pentru că a văzut felul în care Israel era asuprit, căci regele Aramului îi asuprea pe israeliţi. Prin urmare, Domnul i-a dat lui Israel un eliberator şi poporul a scăpat din mâna arameilor. Israeliţii au locuit în corturile lor[a] ca mai înainte. Dar cu toate acestea ei nu s-au depărtat de păcatele familiei lui Ieroboam, care l-a făcut pe Israel să păcătuiască, ci au umblat în ele. De asemenea, stâlpul Aşerei[b] a continuat să rămână în picioare în Samaria.

Din toată oştirea lui Iehoahaz, n-au mai rămas decât cincizeci de călăreţi, zece care şi zece mii de pedestraşi, căci regele Aramului îi distrusese şi îi făcuse ca pulberea pe care o calci în picioare. Celelalte fapte ale lui Iehoahaz, tot ce a făcut el şi isprăvile lui, nu sunt scrise oare în „Cartea cronicilor regilor lui Israel“? Iehoahaz s-a culcat alături de părinţii săi şi a fost înmormântat în Samaria, iar în locul lui a domnit fiul său Iehoaş[c].

Domnia lui Iehoaş peste Israel

10 În al treizeci şi şaptelea an al domniei lui Ioaş, regele lui Iuda, Iehoaş, fiul lui Iehoahaz, a început să domnească peste Israel, în Samaria, şi a domnit timp de şaisprezece ani. 11 El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi nu s-a depărtat de nici unul din păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască. 12 Celelalte fapte ale lui Iehoaş, tot ce a făcut el şi isprăvile lui din războiul împotriva lui Amaţia, regele lui Iuda, nu sunt scrise oare în „Cartea cronicilor regilor lui Israel“? 13 Iehoaş s-a culcat alături de părinţii săi şi în locul lui a domnit Ieroboam. Iehoaş a fost înmormântat în Samaria, alături de regii lui Israel.

14 Elisei s-a îmbolnăvit de o boală de care a murit. Iehoaş, regele lui Israel, venise la el ca să-l vadă şi plânsese înaintea lui, bocind astfel:

– Părintele meu! Părintele meu! Carul lui Israel şi călăreţii lui!

15 – Ia un arc şi nişte săgeţi! i-a zis Elisei.

Şi el a luat un arc şi nişte săgeţi.

16 – Acum încordează arcul cu mâna ta! i-a zis el regelui lui Israel.

După ce a încordat arcul cu mâna lui, Elisei şi-a pus mâinile pe mâinile regelui.

17 – Deschide fereastra dinspre răsărit! i-a zis Elisei.

Şi el a deschis-o.

– Trage! i-a zis Elisei.

Şi el a tras.

– Aceasta este săgeata biruinţei Domnului, o săgeată a biruinţei împotriva lui Aram, i-a zis Elisei, căci tu îi vei lovi pe aramei la Afek până îi vei nimici.

18 Apoi i-a zis:

– Ia săgeţile!

Şi el le-a luat.

– Loveşte pământul cu ele! i-a zis el regelui lui Israel.

El a lovit pământul de trei ori, după care s-a oprit.

19 Omul lui Dumnezeu s-a mâniat pe el şi i-a zis:

– Ar fi trebuit să loveşti de cinci sau de şase ori şi atunci i-ai fi lovit pe aramei până i-ai fi nimicit. Acum însă îi vei învinge doar de trei ori.

20 Aşadar, Elisei a murit şi a fost înmormântat. În anul următor nişte cete de moabiţi au invadat ţara. 21 Când au văzut una dintre aceste cete, nişte israeliţi care îngropau un mort s-au grăbit şi au aruncat trupul mortului în mormântul lui Elisei[d]. Când trupul mortului a atins oasele lui Elisei, omul a înviat şi s-a ridicat în picioare.

22 Hazael, regele Aramului, l-a asuprit pe Israel în tot timpul vieţii lui Iehoahaz. 23 Totuşi Domnul a fost îndurător faţă de israeliţi şi a avut milă de ei, întorcându-Şi faţa spre ei datorită legământului Său cu Avraam, Isaac şi Iacov. Nici până acum n-a dorit să-i distrugă sau să-i izgonească din prezenţa Lui. 24 Hazael, regele Aramului, a murit, iar în locul lui a domnit fiul său Ben-Hadad. 25 Atunci Iehoaş, fiul lui Iehoahaz, a luat înapoi de sub stăpânirea lui Ben-Hadad, fiul lui Hazael, cetăţile pe care le cucerise Hazael de la Iehoahaz, tatăl său. Iehoaş l-a învins de trei ori şi astfel a luat înapoi cetăţile lui Israel.

Footnotes:

  1. 2 Regi 13:5 Expresie ebraică cu sensul de au locuit în siguranţă în propriile lor case
  2. 2 Regi 13:6 Simbol din lemn al zeiţei canaanite Aşera sau al zeiței Aştoret (numită în greacă Astarte)
  3. 2 Regi 13:9 Ebr.: Ioaş, o variantă a lui Iehoaş; şi în vs. 12-14, 25
  4. 2 Regi 13:21 Fiind săpat în piatră, mormântul trebuia să se pregătească din timp. Datorită invaziei moabite însă, trupul a fost pus într-un mormânt deja ocupat; practica era folosită în acea vreme, însă înainte de a aşeza un alt trup în mormânt oasele celui ce fusese înmormântat acolo erau scoase şi păstrate într-un osuar (nişte cufere din lemn sau din piatră), lucru care n-a mai fost posibil în situaţia aceea
Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Nouă Traducere În Limba Română (Holy Bible, New Romanian Translation) Copyright © 2006 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes