Add parallel Print Page Options

Boningen byggs

(35:1—40:38)

Sabbatsbudet

35 Mose sammankallade hela Israels menighet och sa till dem: ”Detta är vad Herren har befallt er:

Arbeta sex dagar, men den sjunde dagen är helig, en sabbatsvila helgad åt Herren. Den som arbetar på den dagen måste dö. Gör inte ens upp eld på sabbatsdagen, var ni än bor.”

Material till boningen

(2 Mos 25:1-9; 39:32-43)

Vidare sa Mose till hela Israels menighet: ”Detta är vad Herren har befallt: Samla in gåvor åt Herren. Alla ni som har generösa hjärtan, bär fram dessa offergåvor till Herren: Guld, silver och koppar, blått, purpurrött, karmosinrött garn, fint lingarn, gethår, rödfärgade baggskinn, delfinskinn, akacieträ, olja till lampan, kryddor till smörjelseoljan och till den välluktande rökelsen, onyxstenar och andra stenar till efoden och bröstskölden.

10 Alla skickliga konsthantverkare ska komma och tillverka vad Herren har befallt: 11 boningen och tältet med dess överdrag, hakar, brädor, tvärstänger, stolpar och socklar, 12 arken och dess stänger, försoningsstället, det skyddande förhänget, 13 bordet med dess bärstänger och alla dess tillbehör, skådebröden, 14 lampstället med dess tillbehör, lampor och lampolja, 15 rökelsealtaret med dess stänger, smörjelseoljan, den välluktande rökelsen och förhänget till boningens ingång, 16 brännofferaltaret, kopparnätet till altaret, dess bärstänger och alla övriga tillbehör, tvättfatet med dess ställning, 17 förhängena till förgården, stolparna och deras socklar, förhänget till förgårdens port, 18 boningens pluggar och förgårdens pluggar med deras linor, 19 de vävda dräkterna för helgedomstjänsten, prästen Arons heliga kläder och hans söners prästkläder.”

20 Israels hela menighet gick bort från Mose. 21 De, som kände sig manade i sina hjärtan kom sedan tillbaka med sina gåvor till Herren, till arbetet med uppenbarelsetältet, till tjänsten i boningen och de heliga kläderna. 22 Både män och kvinnor kom, alla som var villiga. De bar fram guldspännen, smycken, örhängen, ringar, halsband och många andra föremål av guld som offer åt Herren. 23 Alla som hade blått, purpurrött, karmosinrött eller fint lingarn eller gethår eller rödfärgade baggskinn eller delfinskinn kom med det. 24 Alla som kunde komma med offer av silver och koppar till Herren och andra som hade akacieträ som behövdes till byggnadsmaterial bar fram det.

25 Alla kvinnor som var skickliga att spinna gjorde i ordning blått, purpurrött, karmosinrött och fint lingarn och bar fram det. 26 Alla kvinnor som kände sig manade i sitt hjärta och kunde spinna gethår gjorde det. 27 Ledarna bar fram onyxstenar och infattningsstenar som skulle användas för efoden och bröstskölden, 28 samt kryddor och olja till lampan och smörjelseolja och välluktande rökelse. 29 Varje israelitisk man och kvinna som kände sig manad i sitt hjärta att bidra till det som Herren genom Mose befallt dem att utföra, kom och bar fram frivilliga gåvor till honom.

Besalel och Oholiav

(2 Mos 31:1-11)

30 Mose sa till israeliterna: ”Herren har utvalt Besalel, Uris son och Hurs sonson från Judas stam. 31 Han har fyllt honom med Guds Ande, med vishet, skicklighet och kunskap i alla slags konsthantverk 32 till att formge och tillverka föremål av guld, silver och koppar, 33 slipa infattningsstenar och snida i trä, ja, han är skicklig i allt konstnärligt arbete. 34 Gud har också gett honom och Oholiav, Achisamaks son av Dans stam, gåvan att undervisa andra. 35 Gud har gjort dem båda skickliga i alla slags hantverk, formgivning och konstvävnad i blått, purpurrött, karmosinrött och fint lingarn. De kan göra och tänka ut alla slags konstnärliga arbeten.