A A A A A
Bible Book List

2 Mosebok 26 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Tältet

1-2 Gör tabernaklet av tio tygvåder, tillverkade av fint vitt garn och av mörkblått, purpurrött och rosenrött garn, fjorton meter långa och två meter breda, med keruber invävda i dem.

Sammanfoga våderna till två långa stycken, vardera bestående av fem våder.

4-5 På vardera styckets ena långsida ska du sätta öglor av mörkblått garn, femtio öglor på var sida mittemot varandra.

Sedan ska du göra femtio hakar av guld och med hjälp av dem foga samman styckena, så att tabernaklet, Guds boning, utgör en helhet.

7-8 Du ska också göra tygvåder av gethår, som ska placeras ovanpå det mönstervävda tyget och täcka det. Du ska göra elva sådana tygvåder, var och en femton meter lång och två meter bred.

Foga ihop fem av dess våder till ett helt stycke och de sex övriga likaså till ett stycke. Den sjätte våden ska vikas dubbel, och en halv meter av den ska hänga framför ingången till det heliga tältet.

10-11 Sätt fast femtio öglor på ena långsidan av vardera stycket och häkta ihop dem med femtio hakar av koppar. På så sätt kommer de båda styckena att utgöra en enhet.

12-13 Gethårstyget på alla fyra sidorna kommer att gå en halv meter utanför det mönstervävda tyget.

14 Över detta ska du sedan lägga ett överdrag av rödfärgade fårskinn och över detta i sin tur ett överdrag av getskinn.

15-16 Stommen till det heliga tältet ska göras av akacieträ. Varje bräda ska stå upprätt och vara fem meter lång och 75 centimeter bred.

17-18 På varje bräda ska det också finnas två tappar nertill som är förbundna sinsemellan med en list.

19 Tjugo sådana brädor intill varandra behövs till södra sidan av det heliga tältet. Varje bräda ska ha en sockel av silver, utförd i två stycken, för de två tapparna i brädan.

20 På norra sidan ska det också vara tjugo brädor

21 med fyrtio silversocklar, två för varje bräda.

22 På den västra sidan ska det vara sex brädor

23 och sedan två vid varje hörn.

24 Dessa hörnbrädor ska vara dubbla upptill och nertill.

25 Det ska alltså tillsammans vara åtta brädor på byggnadens baksida, med sexton silversocklar för brädorna, två under varje.

26-27 Sedan ska du göra tvärstänger av akacieträ, fem för de två långsidorna av tältets stomme och fem för baksidan, som vetter mot väster så att brädorna hålls samman.

28 Den mellersta av dessa stänger, som löper mitt på stommen, två och en halv meter över marken, ska sträcka sig utefter hela väggen.

29 Drag över brädorna med guld. Ringarna, som sitter fast på brädorna, ska du också göra av guld. Tvärstängerna, som du skjuter in i ringarna, ska du dra över med guld.

30 Sätt upp tabernaklet på det sätt som jag visade dig på berget.

Förhänget

31 Du ska också göra ett förhänge av mörkblått, purpurrött, rosenrött och tvinnat vitt garn med keruber invävda.

32 Häng upp det på fyra stolpar av akacieträ, överdragna med guld och med fyra hakar av guld. Stolparna ska stå på fyra silversocklar.

33 Häng upp detta förhänge på krokarna, under öglorna och hakarna i takets tyg, och placera arken med stentavlorna, där Guds lag står inskriven, bakom det. Detta förhänge ska skilja det större rummet, det heliga, från det mindre rummet, det allra heligaste.

34 Och benådningsplatsen, arkens guldlock, ska du ställa i det allra heligaste.

35 Placera bordet och ljusstaken utanför förhänget mitt emot varandra. Ljusstaken ska stå på den södra sidan och bordet på den norra sidan.

36 Till ingången av tältet ska du göra ett brokigt draperi av mörkblått, purpurrött, rosenrött och tvinnat vitt garn.

37 Häng upp detta draperi på fem stolpar av akacieträ överdragna med guld och med krokar av guld, och gjut en sockel av koppar till varje stolpe.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes