A A A A A
Bible Book List

2 Mózes 39 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

A papok ruhái és az efód

39 Becalél és társai elkészítették azokat a ruhákat — kék, bíborpiros és skarlátvörös fonalak felhasználásával — amelyeket a papoknak a szent helyen való szolgálatuk során viselniük kell, és Áron főpap ruháit is. Pontosan úgy, ahogy az Örökkévaló Mózesnek meghagyta.

Elkészítették az efódot finom, fehér lenvászonból, amelyre kék, bíborpiros, skarlátvörös és aranyfonallal készítették a hímzéseket. Az aranyat előbb vékony lemezzé kalapálták, majd keskeny csíkokra vágták, amelyekből fonalat sodortak. Így nyerték az arany hímzőfonalat, amelyet a kék, bíborpiros és skarlátvörös fonállal együtt a minták hímzéséhez használtak. Az efód két darabját a két vállpánttal kapcsolták össze. Az efód öve is ugyanazokból az anyagokból készült, mint maga az efód, ahogyan azt az Örökkévaló Mózesnek megparancsolta.

Elkészítették a két, csiszolt ónix-követ, és rájuk vésték Izráel 12 fiának nevét, ahogyan a pecsétgyűrűk drágakövét szokás kivésni. Majd mindkettőt aranyba foglalták, az efód vállpántjaira erősítették, hogy emlékeztessenek Izráel népére, ahogy azt az Örökkévaló Mózesnek megparancsolta.

A hósen

Elkészítették a hósent is művészi munkával, ugyanazokból az anyagokból, mint az efódot: finom, fehér lenvászonból, és arany, kék, bíborpiros és skarlátvörös fonalból. Négyzet alakú volt: széle-hossza egy-egy arasznyi.[a] Két rétegű volt, és fölül nyitott, mint egy zseb. 10 A külsején 12 drágakövet helyeztek el 4 sorban. Az első sor: rubin, topáz, smaragd.[b] 11 A második sor: gránát, lápisz lazuli, gyémánt. 12 A harmadik: cirkon[c], achát, ametiszt. 13 A negyedik: krizolit, ónix, jáspis. Mindegyik drágakövet aranyba foglalták. 14 A drágakövekre rávésték Izráel 12 fiának nevét: minden kőre egyet-egyet. Úgy vésték rá a kövekre a 12 törzs nevét, ahogyan a pecsétgyűrűk kövét szokás kivésni.

15 Készítettek színaranyból zsinór formájú fonott láncokat a hósen rögzítéséhez. 16 A hósen fölső két sarkára egy-egy aranyfoglalatot készítettek, s ezekbe egy-egy aranykarikát illesztettek. 17 Ezekhez rögzítették az aranyzsinórok egyik végét. 18 A másik végét pedig az efód vállrészén lévő ónix-kövek foglalatához rögzítették úgy, hogy a hósen az efód fölött helyezkedett el. 19 Ilyen aranykarikákat illesztettek a hósen alsó két sarkán is, a belső szegélyére, az efódhoz közel. 20 Az efód vállpántjának alsó részére is készítettek két aranykarikát, közel az övhöz. 21 A hósen alsó sarkán lévő karikákat kék zsinórral erősítették az efódon lévő karikákhoz. Így rögzítették a hósent a pap mellén az efód öve fölött, hogy az a helyén maradjon, ahogy az Örökkévaló Mózesnek meghagyta.

A papok ruházatának többi részei

22 Elkészítették kék színű vászonból a felsőruhát is, amelyet a pap az efód alatt visel. 23 A közepén kerek kivágás készült a fej számára. A kivágás szegélyét hímzéssel erősítették meg, hogy be ne szakadjon.

24 A kék ruha alsó szegélyére gránátalmákat hímeztek kék, bíborpiros, skarlátvörös és fehér lenfonállal. 25 Azután készítettek csengettyűket színaranyból. Két hímzett gránátalma közé egy-egy aranycsengettyűt erősítettek a ruha alsó szegélyén körös-körül. 26 Ezt a ruhát kellett a főpapnak viselnie, amikor a szent helyen szolgált, ahogy azt az Örökkévaló Mózesnek megparancsolta.

27 Áron és fiai számára készítettek hosszú ingeket finom lenvászonból. 28 Ugyanebből a vászonból készítették a turbánt, az inghez tartozó övet és az alsóneműt is. 29 Az inghez tartozó öv is ebből az anyagból készült, de kék, bíborpiros, skarlátvörös fonallal hímezve, ahogy azt az Örökkévaló Mózesnek meghagyta.

30 Készítettek egy színarany homlokpántot is, amelyre ezt a feliratot vésték, úgy, ahogyan a pecsétgyűrűkre szokták: az örökkévalónak szentelve.[d] 31 A pántot kék fonállal erősítették a turbán elejére, úgy, ahogyan az Örökkévaló Mózesnek meghagyta.

Mózes megszemléli a Szent Sátor részeit

32 Így tehát befejezték a Szent Sátor minden részének[e] munkálatait. Becalél és társai mindent úgy készítettek el, ahogy az Örökkévaló Mózesnek meghagyta.

33 Azután megmutatták Mózesnek a Szent Sátor összes alkotórészét és felszerelését: a belső takarókat; az oldalfalak rácsait, kapcsait, reteszeit; az oszlopokat; az oszlopok és rácsok talpait; 34 a vörösre festett kosbőr-takarót, a kikészített állatbőrökből készült takarót; a kárpitot és a függönyt; 35 a Szövetségládát, annak fedelét és rúdjait; 36 a szent kenyerek asztalát, eszközeit és a szent kenyereket; 37 az arany mécstartót, annak eszközeit, mécseseit és a hozzá való olajat; 38 az arany illatáldozati oltárt; a felkenetés olaját és a jó illatú füstölőszert; a Sátor bejárati függönyét; 39 a bronz égőáldozati oltárt, annak bronzrostélyát, rúdjait és eszközeit; a mosdómedencét és annak állványát; 40 az udvar kerítésének függönyeit, oszlopait és az oszlopok talpait; az udvar bejáratának függönyét és annak köteleit és cövekeit.

Mindent megmutattak Mózesnek, ami a Szent Sátorhoz (a Találkozás Sátorához), és az abban végzendő szolgálathoz szükséges.

41 Azután megmutatták a papi ruhákat, amelyeket a szent helyen való szolgálathoz készítettek: Áron szent főpapi ruháját és Áron fiainak papi ruháit.

42 Becalél és társai mindent úgy készítettek el, ahogy az Örökkévaló azt Mózesnek meghagyta. 43 Mózes gondosan megvizsgálta az elkészült tárgyakat, és megállapította, hogy valóban mindent arra a mintára készítettek, amelyet az Örökkévaló mutatott, illetve parancsolt. Ezután Mózes megáldotta őket.

Footnotes:

  1. 2 Mózes 39:9 arasz Mai mértékkel kb. 23 cm.
  2. 2 Mózes 39:10 smaragd Vagy: beril.
  3. 2 Mózes 39:12 cirkon Vagy: opál.
  4. 2 Mózes 39:30 AZ ÖRÖKKÉVALÓNAK SZENTELVE Ez a felirat minden tárgyon rajta volt, amely a templomi szolgálatban szerepelt. Azt jelezte, hogy kizárólag Isten számára van elkülönítve, és csakis a Templomban használható.
  5. 2 Mózes 39:32 részének Ezen a ponton a Szent Sátor részei már elkészültek, de még nem állították föl a Sátrat. Arra csak később került sor (lásd a 40. fejezetben).
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes