A A A A A
Bible Book List

2 Mózes 37 Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

A Szövetségláda

37 Azután Becalél készített[a] egy ládát sittim fából, amelynek hosszúsága két és fél, szélessége és magassága pedig egyaránt másfél könyök[b] volt. Beborította kívül-belül színarannyal, és felülre aranyszegélyt készített. Öntött 4 karikát aranyból, és a láda négy sarkára erősítette azokat. Két karika volt az egyik oldalon, és kettő vele szemben. Készített két rudat sittim fából, és azokat is bevonta arannyal. Ezeket beleillesztette a láda oldalain lévő karikákba, hogy azok segítségével a láda hordozható legyen. A láda fedelét[c] tiszta aranyból készítette. Ennek hossza és szélessége szintén két és fél, illetve másfél könyök volt.

Készített aranyból két kerub-szobrot a fedél két végére aranyból, ötvösmunkával és kovácsolással. A fedelet és a kerub-szobrokat egyetlen darab aranyból alakította ki. A kerub-szobrok kiterjesztett szárnyakkal egymás felé fordultak. Arcuk a fedél felé nézett, szárnyaikkal pedig betakarták a fedelet.

A szent kenyerek asztala

10 Becalél készített egy asztalt sittim fából, amelynek hossza két, szélessége egy, és magassága másfél könyök volt. 11 Beborította tiszta arannyal, és fölül készített rá körös-körül aranyból egy peremet, 12 amely a fölső részén egy tenyérnyi széles[d] volt. Erre egy aranyszegélyt helyezett. 13 Készített 4 öntött aranykarikát, és fölerősítette azokat az asztal lábaira, a négy fölső saroknál, 14 a kerethez közel. Az aranykarikák tartják a rudakat, amelyekkel hordozzák az asztalt. 15 Készített két rudat sittim fából, és azokat is beborította arannyal. Ezeket beleillesztette a karikákba, hogy azok segítségével az asztal hordozható legyen. 16 Készített az asztalhoz színaranyból tálakat, csészéket, kanalakat, kancsókat és kelyheket az italáldozathoz.

Az arany mécstartó

17 Becalél elkészítette a mécstartót is színaranyból, ötvösmunkával. Egyetlen darab aranyból készült az egész, kalapáccsal formálta minden részét az ötvösök mestersége szerint: az alapját, törzsét, oldalágait, gömbjeit és virág-formájú kelyheit. 18 A mécstartó törzséből jobbra is, balra is 3-3 oldalág indult, vagyis összesen 6 ága volt a törzsén kívül. 19 Mind a hat oldalágán 3-3 mandulavirág formájú kehely volt, s benne egy-egy gömb, a belőle induló szirmokkal.

20 A középső törzsén is ugyanilyen kelyhek, gömbök és virágok voltak, de egymás fölött négy rendben. 21 A törzsön lévő alsó 3 gömb fölött indultak az ágak jobbra és balra. Így indult ki 3 gömbtől összesen hat oldalág. 22 Az egész mécstartó, ágaival, virágaival, gömbjeivel és minden részével együtt egyetlen darab színaranyból készült, és kalapáccsal formálták ki. 23 Készített Becalél aranyból 7 olajmécsest, meg a mécsek gondozásához szükséges eszközöket és hamutartókat is. 24 Az egész mécstartó — a hozzá tartozó eszközökkel együtt — egy talentum[e] színaranyból készült.

Az illatáldozati oltár

25 Elkészítette Becalél az illatáldozati oltárt is sittim fából, amelynek széle-hossza egy, magassága két könyök volt. Az oltár fölső négy sarkán egy-egy szarv alakú kiemelkedés volt, de az oltárral egy darabból kialakítva. 26 Az egészet teljesen bevonta tiszta arannyal, és a fölső részén egy körbe futópárkányt alakított ki. 27 Két átellenes oldalára 2-2 aranykarikát erősített a párkány alatt, az oltár sarka közelében. Ezekbe a karikákba helyezte a rudakat, amelyekkel az egész oltárt hordozni lehetett. 28 A két rudat is sittim fából készítette, s ezeket is bevonta arannyal.

29 Elkészítette a felkenetésre szolgáló szent olajat és jó illatú füstölőszert az illatszer-készítők mestersége szerint.

Footnotes:

  1. 2 Mózes 37:1 Becalél készített A 37:1–38:20 részben a szöveg azt mondja, hogy mindent Becalél maga készített. Ez valószínűleg úgy értendő, hogy ő személyesen irányította a munkát, és maga is közreműködött minden fontos lépésnél, de mások is segítettek neki.
  2. 2 Mózes 37:1 könyök Ókori hosszmérték, kb. 52 cm.
  3. 2 Mózes 37:6 A láda fedele Ez a szó egyúttal a bűnök betakarására, az engesztelésre is utal. A főpapnak a Nagy Engesztelő Áldozat napján erre a ládafedélre kellett az áldozati vért hintenie.
  4. 2 Mózes 37:12 tenyérnyi széles Kb. 7 cm.
  5. 2 Mózes 37:24 talentum Mai mértékkel kb. 35 kg.
Hungarian Bible: Easy-to-Read Version (ERV-HU)

Copyright © 2003, 2012 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes