A A A A A
Bible Book List

2 Kungaboken 20 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Hiskias sjukdom

20 Vid den tiden blev Hiskia dödligt sjuk, och profeten Jesaja kom och hälsade på honom.Ordna upp dina affärer och gör dig beredd att dö, sa Jesaja. Herren säger att du inte kommer att bli frisk.

Hiskia vände sig då mot väggen och bad:

Herre, kom ihåg att jag alltid försökt att lyda dig och behaga dig i allt vad jag gjort. Sedan grät han ut sin förtvivlan.

Innan Jesaja hade lämnat palatsgården, talade Herren till honom igen och sa:

Gå tillbaka till Hiskia, ledaren för mitt folk, och säg: 'Herren, din förfader Davids Gud, har hört din bön och sett dina tårar. Jag ska göra dig frisk, och om tre dagar ska du tillbe mig i templet.

Jag ska förlänga ditt liv med femton år och rädda dig och den här staden från kungen i Assyrien. Det ska jag göra för att förhärliga mitt namn och för min tjänare Davids skull.'

Jesaja gav sedan Hiskia rådet att göra en deg av fikon och lägga på svullnaden. Hiskia gjorde så och blev frisk.

Under tiden hade kung Hiskia frågat Jesaja: Vad är tecknet på att Herren ska göra mig frisk så att jag kan gå till templet igen om tre dagar?

Herren ska ge dig ett tecken. Vill du att skuggan på soluret ska gå tio streck framåt eller tio streck bakåt? sa Jesaja.

10 Solskuggan går ju alltid framåt. Gör så att den går bakåt, svarade Hiskia.

11 Jesaja bad då Herren att göra så, och han lät skuggan på Ahas solur gå tio streck tillbaka!

Sändebud från Babylon till Hiskia

12 Ungefär vid den tiden skickade Berodak-Baladan, son till Babylons kung Baladan, hälsningar och en gåva till Hiskia, eftersom han hört att han var sjuk.

13 Hiskia välkomnade sändebuden och visade dem alla sina skatter, silver, guld, välluktande kryddor, dyrbara oljor och andra värdefulla föremål. Han dolde ingenting för dem.

14 Jesaja gick då till kung Hiskia och frågade vad männen ville och varifrån de kom.De kom ända bortifrån Babylon, svarade Hiskia.

15 Vad fick de se i ditt palats? frågade Jesaja.De fick se allt. Jag visade dem alla mina skatter, svarade Hiskia.

16 Lyssna till Herrens ord! sa Jesaja till kungen.

17 Den dag kommer, när allt som du och dina förfäder har samlat här ska föras bort till Babylon. Ingenting ska bli kvar.

18 En del av dina söner ska också föras bort och bli hovmän åt kungen i palatset i Babylon.

19 Om detta är vad Herren vill, så är det bra, svarade Hiskia och utgick ifrån att det skulle vara fred och ro under återstoden av hans egen livstid!

20 Resten av Hiskias historia och om hans stora bedrifter, om dammen och vattenledningen han byggde och hur han ledde vattnet in i staden, finns att läsa i Juda kungars krönika.

21 När Hiskia dog, blev hans son Manasse kung efter honom.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes